Nemzetközi foci

Ronaldo LeBron James, Messi Steph Curry lenne az NBA-ben?

Az AS összeszedte, ki kire hasonlít a La Liga és az Amerikai Profi Kosárlabda-liga sztárjai közül.

A több sport iránt is különös szenvedéllyel viseltetők egyik kedvenc agytornája, hogy a különböző játékokat űző elitatlétákat összehasonlítsák, összevessék, netán párhuzamot vonjanak közöttük. Így tett most az AS.com is, amely az NBA-szezon kezdetének apropóján a spanyol labdarúgó-bajnokság, a La Liga legjobbjait (a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid sztárjait) viszonyította a kosarasokhoz. Lássuk, mi sült ki!

Az első párhuzam nem is lehet más, mint az NBA kétszeres MVP-je, Steph Curry és az ötszörös aranylabdás, Lionel Messi kapcsolata. Mindkét játékos elsősorban a technikásságára, a cseleire épít és bármikor képesek talpra ugrasztani a közönséget. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a Golden State Warriors üdvöskéje viszonylag későn, 28 éves korában robbant be, míg a Barca ásza már tinikorától kezdve kedvenc volt.

Ha Messi, akkor Ronaldo, ha Curry, akkor LeBron James – valahogy így lehetne leginkább kifejezni, milyen viszonyban van a két-két sportoló egymással. A Barcelona-Real Madrid rivalizáláshoz hasonlóan az NBA elmúlt két nagydöntőjét a két említett játékos csapatai, a Golden State és a Cleveland vívták és a már megénekelt Curry-stílustól James játéka legalább annyira elüt, mint a klasszis labdarúgóké. A Cavaliers játékosa ugyanis elsősorban a fizikumára épít, emellett viszont pazarul szolgálja ki a társakat és a játék minden elemében részt vesz – csakúgy, mint Cristiano Ronaldo…

Az előző kettőhöz képest kissé instabilabb lábakon álló érvelés Paul George és Antoine Griezmann kapcsolata, de összességében védhető. Az Indiana Pacers kosarasa egy horrorsérüléstől sújtott évet leszámítva minden szezonban feljebb tornássza mutatóit – éppen, mint Griezmann; és ennek ellenére senkinek sem jut eszébe, hogy az előző kettőhöz hasonlítsa – éppen, mint Griezmannt. Ők majd akkor jöhetnek képbe, mint a világ legjobbjai, ha Curry és James, Ronaldo és Messi már eltűntek a színről.

Kevin Durant a nyáron óriási vihart kavarva a Golden State Warriorshoz igazolt. A döntést sokféleképpen meg lehet élni, de az biztos, hogy oaklandi szerepe hasonlítani fog ahhoz, amit Neymar Barcelonában magáénak tudhat. A legnagyobb sztár továbbra is Steph Curry, illetve Lionel Messi, ám őket nehéz említeni anélkül, hogy felmerülne az egykori OKC-kosaras és a brazil üdvöske neve.

Atletikusság a legmagasabb szinteken. Az NBA és a labdarúgás rajongói James és Ronaldo mellett erre a hívószóra kapásból alighanem Russell Westbrook és Gareth Bale nevét vágnák rá. Mindketten az elképesztő fizikumukból élnek – a walesi karrierjének vélhetőleg legemlékezetesebb mozzanata mindörökre az lesz, ahogy a pályáról kilépve körbefutotta Bartrát.

Hogy mi a hasonlóság Draymond Green és Luis Suárez között, azt a mindkét ligát kedvelőknek aligha kell elmagyarázni. Mindketten híresek arról, hogy mindenáron nyerni akarnak. Ki ne emlékezne Suárez kezezésére a Ghána elleni világbajnoki negyeddöntőn és kinek nem Green őrültebbnél őrültebb megmozdulásai jutnának az eszébe? Sokszor már a szabály adta kereteket is átlépik, az uruguayit már több sportszerűtlenség (főleg harapás) miatt eltiltották, míg a Golden State erőcsatára a 2015-16-os szezon playoff-sorozatában okozott károkat saját csapatának rugdosódásával.

Az említetteken kívül még rengeteg játékos között lehetne párhuzamot vonni, néhányról pedig az AS is említést tesz, ezeket röviden itt is olvashatják.
Kyrie Irving – Carrasco: cselezés, trükközés
JR Smith – Benzema: Minőség, személyiség, szerep
Dirk Nowitzki – Fernando Torres: Tapasztalat
Pau Gasol – Iniesta: Legenda
Ricky Rubio – Koke: Játékintelligencia, térlátás
DeMarcus Cousins – Pique: Tehetség
Chris Paul – Modric: A csapat motorja
Andre Drummond – Godín: Védekezés
James Harden – Arda Turan: Külső, védekezési hiányosságok
Kris Dunn – Marco Asensio: Ígéret
Kawhi Leonard – Jan Oblak: Kezek
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik