Nemzetközi foci

Egy apró sziget csapata nyerte a bajnokságot

Az IFK Mariehamn mindenkit meglepett fennállása első bajnoki címével.

Az IFK Mariehamn fennállása során első alkalommal megnyerte a finn labdarúgó-bajnokságot (Veikkausliiga), miután a vasárnapi utolsó fordulóban 2-1-re legyőzte az Ilves Tampere együttesét. A szigetcsoportot képező Aland tartomány csapata mögött három ponttal lemaradva a rekordbajnok HJK Helsinki végzett másodikként, a tavalyi bajnok SJK pedig harmadik lett.

A Mariehamn 2003-ban még a harmadosztályban szerepelt, az élvonalba 2012-ben jutott fel. A klub híres a szurkolóiról, akik rendszeresen kompra szállnak és elkísérik kedvenceiket a távoli mérkőzésekre. Hazai pályán sokszor telt ház van, ez 4300 nézőt jelent, akik az elmúlt idényben kupagyőzelemnek is örülhettek.

A Wiiklöf Holding Arena – amelyet Anders Wiklöf helyi üzletemberről neveztek el – befogadóképessége valamivel több mint egyharmada a város mintegy 11 ezres lakosságának. Nem mellesleg ez a finn bajnokság legkisebb városa.

A 2003-ban kinevezett Pekka Lyyski volt az egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő edző Európában, de tavaly év végén lemondott, és a Peter Lundberg, Kari Virtanen duó vette át a Mariehamn irányítását, akik – a Leicester City angliai remekléséhez hasonlóan – nagy meglepetésre bajnokot csináltak a csapatból.

A 29 ezer lakosú Aland tartomány 1920 óta demilitarizált övezetnek és autonóm területnek számít, amikor a nagyhatalmak úgy döntöttek, hogy a svéd nyelvű tartománynak Finnországhoz kell tartoznia, de ott semmilyen katonai erő nem tartózkodhat. Jussi Niinistö honvédelmi miniszter éppen a közelmúltban mondta, hogy ezt az állapotot szeretné felülvizsgálni egy esetleges titkos orosz akció elhárítása érdekében.

A csapatra jövő nyáron Bajnokok Ligája-selejtező vár. A csapat korábban kétszer szerencsét próbálhatott az Európa Liga-selejtezőben, de mindkétszer az első párharcsorán búcsúzott.

Olvasói sztorik