Nemzetközi foci

Mi lesz veled, Guardiola?

Ritkán fordul elő, hogy a spanyol edző aktuális csapata négy meccset keresztül nyeretlen marad.

Josep Guardiola a rekordok edzője, aki első vezetőedzői szezonjában azonnal mindent megnyert a Barcelonával, a Bayern Münchennel mindhárom évében bajnok lett és Angliába 26 meccses veretlenséggel a háta mögött érkezett; aztán a Manchester Citynél is úgy nyitott, hogy hat bajnoki és egy BL-, illetve Ligakupa-mérkőzést húzott be a csapattal.

Negatív sorozata alig akad – annál feltűnőbb, ha néha mégis belefut egybe. Márpedig a mostani szériája szinte páratlannak mondható, akkor is, ha csak négy mérkőzés óta tart: Guardiolával ugyanis pályafutása során mindössze másodszor fordult elő, hogy zsinórban négy meccsen maradt nyeretlen aktuális csapatával, ennél rosszabb sorozata pedig csak egy volt: 2009 februárjában és márciusában öt egymást követő meccset hozott le győzelem nélkül (Betis 2-2, Espanyol 1-2, Lyon 1-1, Atlético 3-4, Mallorca 1-1) a Barcelona padján.

Legutóbb 2015 áprilisában és májusában került ekkora hullámvölgybe, az egyben karrierje legnagyobbja is, mert zsinórban négy meccset vesztett el a Bayernnel: Dortmund 1-3, Leverkusen 0-2, Barcelona 0-3, Augsburg 0-1. A képet persze árnyalja, hogy ebben az időszakban már megnyerte a bajorokkal a bajnokságot és a legtöbb meccsen tartalékosan állt fel, a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntőre készülve – igaz, annál nagyobb volt a csalódás, hogy azt is simán elveszítette.

A saját maga alkotta „szörny”, a Messi vezette katalán gépezet tehát egyelőre rendre felülkerekedik alkotóján, Guardiola a müncheniek után a manchesteriekkel sem tudta feltartóztatni egykori csapatát, pedig nála jobban – elvileg – senki sem tudhatná, mit kell játszani ellenük.

A mostani rossz széria mellett 2012 tavaszán volt két darab három meccsig tartó nyeretlen sorozata (Real Madrid 2-2, Villarreal 1-1, Valencia 1-1 januárban, illetve Chelsea 0-1, Real Madrid 1-2, Chelsea 2-2 áprilisban). Akkor a Real elleni vereség véget vetett a barcelonai sikertörténetnek, gyakorlatilag azzal a meccsel bukták el José Mourinho csapata ellen a bajnokságot (eddig az egyetlen szezon, amelyben Guardiola nem nyert bajnoki címet vezetőedzőként), nem sokkal később pedig bejelentette, hogy távozik a Barcától.

Egy szempontból viszont mindenképpen egyedülálló a mostani négyes széria, amely a City-drukkerek reményei szerint a hétvégén megszakad a Southampton ellen: ősszel ekkora pofonokba (Celtic 3-3, Tottenham 0-2, Everton 1-1, Barcelona 0-4) még soha, egyik csapatával sem futott bele. És ne feledjük, néhány hete még öt ponttal vezette a bajnokságot a csapata, mostanra viszont az Arsenal már utolérte őket, igaz, egyelőre még a Manchester City áll az első helyen. Vajon meddig?

Gondok az öltözőben
Guardiola több „ikonikus” játékost is száműzött keretéből. A kapus Joe Hart Torinóban lelt menedékre, míg Yaya Toure csak a lelátóról szemlélheti társait. A csapatkapitány, Vincent Kompany felépült sérüléséből, a spanyol mester azonban be sem nevezte a Barcelona elleni mérkőzésre, inkább a fiatal Pablo Maffeót ültette a kispadra. A belga középhátvéd frusztrációja egyre csak nő, az egyik edzésen Aleksandar Kolarovval különbözött össze.
– Hogyha nem futnak vagy nem végzik rendesen az edzést, akkor elmehetnek. Rengeteg tehetséges fiatal van az akadémiánkon, majd ők megcsinálják rendesen – reagált Guardiola játékosai teljesítményére.
A spanyol mester amiatt is csalódott volt, hogy Sergio Agüero múlt héten sérülten lépett pályára Paraguay ellen. A katalán csapat ellen szerdán csak a kispadra ültette, bár mindezt taktikai okokkal magyarázta. A Manchester City korábbi magja megbomlóban van, Joe Hart és Yaya Touré már aligha lép pályára Guardiola irányítása mellett, de Vincent Kompany jövője is igencsak kérdésessé vált. A csapat most rosszul fest, de végül Guardiola elképzelései is igazolódhatnak majd.
Olvasói sztorik