Nemzetközi foci

Csalódottak a thaiföldi futballszurkolók a csonka szezon miatt

A király halála miatt nem lehetett befejezni az idényt.

A múlt héten, 88 éves korában elhunyt a nagybeteg IX. Ráma király, a Thaiföld trónján 70 éven át ülő Bhumibol Aduljadedzs, ezért beszüntették a labdarúgó-bajnokságot, három fordulóval a vége előtt.

A pillanatnyi állás szerint bajnoknak hirdették a Muangthong United együttesét, két csapat kiesett, amelyeknek még volt lehetőségük bennmaradni, a Ligakupa sorsáról pedig sorsolás döntött – írja aThe Guardian.

A kormány 30 napos gyászt hirdetett, ebben az időszakban az emberek csak feketében vagy sötét ruhában járhatnak, mellőzniük kell a szórakozási lehetőségeket, koncertek és sporteseményeket.

A kiesett csapatok fellebbeztek, de végül a 18-ból 17 klub – minden bizonnyal felülről érkező nyomás hatására – elfogadta, hogy lefújják a bajnokságot. Az ázsiai országban szigorúak a törvények, például bűncselekménynek számít kritizálni a királyi család tagjait, úgyhogy bizonyára kockázatos lenne egy futballklubnak vagy bármely más üzleti vállalkozásnak előnyben részesítenie a saját törekvéseit a nemzeti gyász alatt.

Az évente sorra kerülő bangkoki nemzetközi filmfesztivál és több jelentős koncert is elmaradt.

A Chainat Hornbill nevű csapat is kiesett, ennek ellenére megszavazta a törlést, de alelnöke azt mondta, megfontolják, hogy a nemzetközi szövetséghez (FIFA) forduljanak.

„Szeretném tájékoztatni önöket, hogy mi egyet értünk a döntéssel, miszerint törlik a mérkőzéseket, mert mi is gyászolunk a király elvesztése miatt, és emlékezünk őfelsége határtalan és kegyes jóságára, de harcolni fogunk az igazunkért és becsületünkért” – írta a közösségi oldalon Anirut Nakasai.

A brit lap megszólaltatta a Muangthong United mögött öt ponttal álló Bangkok United egyik szurkolóját, aki szerint a hátralévő meccseket csak halasztani, nem pedig törölni kellett volna.

„A Bangkok United általában a kiesés ellen harcol. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire eljuthat. Kár, hogy nem volt esélye a bajnoki címért küzdeni” – szomorkodott a 29 éves Pansa Suwanthichakorn.

Az interneten sokkal többen szóvá merik tenni a történteket. Az egyik elégedetlen drukker azt írta, hogy túlságosan gyorsan döntöttek az illetékesek, várni kellett volna egy kicsit, amíg megnyugodnak a kedélyek. Vannak megértőbbek is, akik szerint a törlés egy jó lecke, hogy minden csapatnak jól kell teljesítenie a szezon elején, mert ki tudja, mit hoz a folytatás…

Olvasói sztorik