Nemzetközi foci bajnokok ligája

Európán kívülre vinné a Bajnokok Ligája-döntőt az UEFA elnöke

„Portugáliából Azerbajdzsánba menni például megközelítőleg ugyanannyi időbe telik, mintha New Yorkba utaznánk”.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke azt tervezi, hogy Európán kívüli helyszíneken is megrendezhetik a Bajnokok Ligája döntőjét.

A kontinentális szervezet élére szeptember közepén megválasztott szlovén sportvezető csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában kifejtette: nyílt pályázati eljárás keretében döntenék el, hol legyen a finálé, amely az európai klubfutballban a szezon csúcspontját jelenti. Hozzátette: nyitott rá, hogy akár New Yorkban is rendezzenek BL-döntőt.

– Ez a jövő zenéje, de azért beszélnünk kell róla – fogalmazott Ceferin, emlékeztetve arra, hogy Európán belül is vannak hasonlóan nagy távolságok, mint a kontinens és az Egyesült Államok között. – Portugáliából Azerbajdzsánba menni például megközelítőleg ugyanannyi időbe telik, mintha New Yorkba utaznánk. A szurkolók számára ez nem jelentene problémát, de majd meglátjuk… Ez egy európai sorozat, úgyhogy alaposan át kell gondolnunk mindent.

Az UEFA vezetői eddig pályázat vagy bármiféle nyílt eljárás nélkül döntöttek a finálé helyszínéről, de az új elnök szerint ennek vége.

– Rendkívül világos pályázatra van szükség, mert az nem működik, hogy a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga döntőjét politikai szívességként kapják meg. Egy átlátható eljárással levédem a szövetséget és magamat is, mert ha valaki felhív és megpróbál szívességet kérni tőlünk, egyértelmű választ adhatunk, hiszen egyértelmű szabályaink lesznek, ezért nem tudunk eleget tenni a kérésnek” – magyarázta. Ceferin úgy fogalmazott: „a Bajnokok Ligája a legjobb termék a sport világpiacán”, éppen ezért pénzügyileg nem ideális, hogy a mérkőzések akkor kezdődnek, amikor a televíziónézőknek és a szponzoroknak köszönhetően egyre jobban jövedelmező ázsiai térségben az emberek többsége már alszik.

– Más piacokban is gondolkodnunk kell, de egyelőre nem vagyok biztos benne, pontosan hogyan kell csinálnunk. Kína pénzügyileg rendkívül érdekes terület, az Egyesült Államok pedig nem csak anyagilag érdekes, hiszen a labdarúgás ott egyre inkább fejlődik – fejtette ki.

Jelenleg csak a döntőt rendezik szombaton a BL-ben, a csoportmérkőzéseket keddenként és szerdánként játsszák, de Ceferin azt mondta, hogy az elődöntők is hétvégére kerülhetnek, a többi között éppen azért, hogy Kínában is élőben láthassák a tévénézők.

– Egyelőre ez csak egy ötlet, amivel kapcsolatban még túlságosan korai lenne bármiféle konkrétumról beszélni. Jelentős problémát okoz, hogy mindezt egyeztetni kell az országos bajnokságok naptáraival, hiszen a nemzeti ligák is fontosak – magyarázta a szlovén sportvezető.

Aleksander Ceferin a világbajnokság tervezett bővítésével kapcsolatban sem fogalmazott meg határozott állásfoglalást, mert – mondta – egyelőre szinte semmilyen információt nem kaptak róla. A nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino azt szeretné, ha 32-ről 40 vagy 48 csapatosra bővítenék a vb mezőnyét 2026-tól. Az UEFA vezetője kijelentette: biztos benne, hogy létszámemelés esetén Európát is több válogatott képviselheti a tornán.

– A mi nemzeti csapataink a legjobbak. Tudom, hogy mindenki fél, ha a kieséses szakaszban európai riválissal kell játszania – hangsúlyozta, és hozzátette, megfelelő elemzésre van szükség a jelentős átalakítást megelőzően.

A nemzetközi szövetség múlt pénteken jelezte, hogy az európai országok csak tartalékként pályázhatnak a 2026-os világbajnokság rendezésére.

– Nagyon nehéz lenne azt mondanom, hogy jó volna, ha a vb visszatérne Észak-Amerikába vagy Afrikába. Az infrastrukturális lehetőségek miatt Afrikának valószínűleg nehéz lenne komoly ajánlatot tennie – vélekedett Ceferin.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik