Nemzetközi foci

Európai topligák: hol vannak a hazai góllövők?

Nem nagyon látni, kiből lesz az új angol, olasz vagy spanyol csatárklasszis, mert mindegyik nagy bajnokságban légiósok, vagy „öregek” termelik a gólokat. Nincsenek már európai sztárjelöltek?

Érdekesen festenek a nagy európai bajnokságok góllövőlistái a szezon első negyedéhez közelítve: egyik topligában sem találunk hazai csatár-ígéretet a legjobb gólszerzők között. Annyiban persze nem meglepő ez, hogy a legfiatalabb tehetségek ritkán robbannak be azonnal a rutinos és drága, sokat játszó légiósok közé, de azért mindenhol akad általában egy-egy tehetség, akiről hamar kiderül, hogy az ő éve lehet az aktuális bajnoki év.

Anglia: Rashford, talán…

Ilyen volt tavaly az angol bajnokságban a Tottenham támadója, Harry Keane, aki végül sok-sok év után az első angol játékosként lett a Premier League gólkirálya, 22 évesen. Nem szalmaláng-volt az ő fellángolása, hiszen már az előző szezonban is húsz gól fölé jutott. Ezúttal viszont csak kettőt szerzett eddig, ráadásul a Sunderland elleni bajnokin megsérült, hetekre kidőlt. Hogy mögötte jön-e valaki, legalábbis kérdéses. Kele János, a Rangadó angol-szakértője szerint van rá esély, de nem túl nagy a választék.
– Nem okvetlenül a gólkirályi cím jelzi, hogy valaki klasszis csatár, Rooney például sosem volt gólkirály, mégis a legjobb támadók egyike a PL történetében. Viszont angol csatárból tényleg nincs túl jó felhozatal, jelenleg a Manchester United fiatalja, Marcus Rashford tűnik a legesélyesebbnek egy kiemelkedő szerepre. Talán róla már kijelenthető, jóllehet, még mindig csak tizennyolc éves, hogy nem lesz hullócsillag, idén eddig három gólt lőtt öt bajnokin. Mellette a Cityben Guardiola alatt megtáltosodó Sterling említhető még – aztán nagyjából ennyi. A Chelsea kölcsönjátékosa, a másodosztályú Bristolban eddig 11 meccsen 8 gólt lövő Tammy Abraham lehet még egy jövendőbeli jó csatár, Rashforddal együtt lövi a gólokat az U21-es válogatottban, tizenkilenc éves. Más nem nagyon van.

Délen veteránok virítanak

Spanyolországban sem a fiatal támadókról szól eddig a bajnokság (és a válogatott sem): a góllövőlistát a francia Griezman vezeti az uruguayi Suárezzel együtt (hat-hat találat), ebben nincs semmi meglepő – az már érdekesebb, hogy a legeredményesebb spanyol támadók az egyaránt négygólos Arduiz és Rubén Castro: a Bilbao és a Betis csatára egyaránt harmincöt éves… Az Espanyol támadója, Gerard Moreno huszonnégy évesen, már nem éppen kezdőként még ott van mögöttük, más hazai egyelőre sehol.

Olaszországban sem bukkant még fel az új Vieri, Inzaghi, pláne Del Piero, bár várják egy ideje. Ciro Immobile annak idején esélyesnek tűnt a szerepre, és rövid, sikertelen külföldi kitérők után, immár a Lazióban, ismét a Serie A-ban meg is találta a góllövő cipőjét, neki a hazai közeg egyszerűen jobban fekszik. De hát ő már huszonhat éves. Az új reménység most Andrea Bellotti, a Palermóból tavaly Torinóba igazolt center, aki már a válogatottban is megszerezte első gólját, a macedóniai vb-selejtezőn. A huszonkét éves csatár egyelőre remekel, öt meccsen öt gólja van a Torinóban, kérdés, odaérhet-e a góllövőlista elejére a légiós sztárok, Dzeko, Higuaín, Bacca vagy Icardi elé. A Serie A-ban persze nem újdonság a fiatal olasz csatárok hiánya, két éve ugyebár Luca Toni majdnem negyven évesen lett gólkirály…

A lipcsei türelem sztárt teremhet

A Bundesligában – az élen egy francia, a kölni Modeste áll, mögötte a gaboni Aubameyang és a mexikói Chicharito – sem virítanak nagyon a máskülönben nagyszerű német utánpótlás új arcai, legalábbis csatárposzton (nyilván itt a legnehezebb a dolga egy fiatalnak, hisz a legtöbb csapat támadókra költi a legnagyobb pénzt, amikor légiósokat kell igazolni). Moncz Attila, a Sport Tv szerkesztője, a német bajnokság szakértője két fiatalt emel ki, akik idén eladhatják magukat:

– Az egyik Davie Selke a Lipcséből. Ha tudják folytatni az eddigi játékot, simán ott lehet a legjobbak között. A szezon eleje ráment neki az olimpiára, mert keveset készült a klubbal (Rióban a legeredményesebb német csatár volt), megvan benne a góllövés képessége. És a Lipcsében van idő arra, hogy két-három rosszabb meccse legyen valakinek. A nagyoknál ez nem fér bele, mert folyamatos eredménykényszer van. A másik, akire felhívnám a figyelmet, Julian Brandt a Leverkusenből, aki ugyan nem tipikus befejezőcsatár, de aligha véletlenül figyelt fel rá a Bayern München.

Ligue 1: jönnek az Európa-bajnok ifjak?

Ami a francia bajnokságot illeti, a Ligue 1-et évekig Zlatan Ibrahimovic uralta, távozásával azonban itt sem a hazai kedvencek előretörése várható a góllövőlistán, bár a kiscsapatokban hagyományosan bukkannak fel évről évre a később méregdrágán értékesíthető tehetségek. Szabó Christophe, a Rangadó francia futball-szakértője kérdésünkre több nevet is említett: a Nice-ben Wylan Cyprien, Paul Baysse, a Monacóban Kylan Mbappé, aki megdöntötte Thierry Henry házi rekordját, mint legfiatalabb góllövő, valamint Thomas Lemar, a PSG-ben Jean-Kevin Augustin, a Lyonban pedig ez Tolisso éve lehet, aki nem csatár, hanem középpályás. A bordeaux-i Adam Ounas és a Guingampból Ludovic Blas is említhető. Ezeknek a fiataloknak egy része Európa-bajnok lett U19-ben az idén, a jövő mindenképpen az övék.

Ugyanakkor a góllövőlistát egyelőre az Ibra árnyékából kilépő uruguayi Edinson Cavani vezeti, aki nyolc meccsen lőtt kilenc góljával úgy tűnik, viszi tovább Zlatan hagyományát…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik