Nemzetközi foci

Máris vannak óriásnak jelentkező kicsik a világbajnoki selejtezőben

Három forduló után Montenegró, Azerbajdzsán, Litvánia és Izland is minimum pótselejtezőt érő helyen áll, de a nagyok sem akarnak hibázni.

Korai még jóslásokba bocsátkozni a világbajnoki selejtezők kimenetele kapcsán, de az eddigi három forduló így is mutat bizonyos jeleket. Van ezek között olyan, ami a legkevésbé sem meglepő, de olyan is, amire érdemes odafigyelni. A bővített létszámú Európa-bajnoksághoz képest jóval kevesebb „törpe” bravúrjára van esély, a hagyományosan erős európai válogatottak nem is akarják megtenni azt a szívességet az ellenfeleknek, hogy beragadnak a rajtnál. Ugyanakkor azokban a csoportokban, ahová nem jutott igazi óriás, lehetnek meglepően sokáig versenyben lévő kicsik. Áttekintjük, mi történt és mi történhet még a 2016-os selejtezőkön.

A-csoport: mi lesz Hollandiával?

Ha az Európa-bajnokság után a következő vébéről is lemaradna a holland válogatott, az óriási blama lenne, márpedig három meccs után máris egy győzelemnyi hátrányban vannak az Ibrahimovic visszavonulása után újból építkező svédekkel szemben. Igaz, a skandinávok csak Bulgáriát és Luxemburgot verték (utóbbit igen szűkösen, 1-0-ra), első meccsükön pedig éppen a hollandokkal játszottak döntetlent hazai pályán, így az Oranje még nincs annyira rossz helyzetben – de a csoport három erős csapata közül így is nekik áll rosszul a szénájuk, miután a francia, svéd páros ellen egyetlen pontot szereztek, ráadásul a galloktól otthon kaptak ki. A franciák egy kínos döntetlennel kezdtek Fehéroroszországban, azóta viszont nem ismernek pardont, Bulgáriát és Hollandiát is legyőzték.

Prognózis: Hollandia még idén utolérheti a svédeket, mert novemberben Franciaország–Svédország és Hollandia–Luxemburg meccseket játszanak.

A csoport állása:

1. Franciaország 7 pont

2. Svédország 7 pont

3. Hollandia 4 pont

4. Bulgária 3 pont

5. Fehéroroszország 2 pont

6. Luxemburg 1 pont

B-csoport: egyelőre papírforma (sajnos)

Ez a mi csoportunk, így túl sokat nem kell róla írni, hiszen mindenki tudja, mi a helyzet. Svájc a mezőny négy hibátlan csapatának egyike, Portugália legutóbbi két meccsén tizenkettőt lőtt, mi pedig igyekszünk látótávolságon belül maradni.

A csoport állása:

1. Svájc 9 pont

2. Portugália 6 pont

3. Magyarország 4 pont

4. Feröer-szigetek 4 pont

5. Lettország 3 pont

6. Andorra 0 pont

C-csoport: azeri minicsoda

Hogy Németország ebben a hatosban százszázalékosan áll az élen, az természetes – mögötte annál nagyobb a meglepetés, mert az Európa-bajnoki résztvevő északíreket és cseheket, valamint az ezúttal is borzasztóan kezdő Norvégiát megelőzve Azerbajdzsán áll a második helyen. Prágai döntetlenjük és a norvégok legyőzése ráadásul azt jelenti, hogy az immár riválisnak tekinthető ellenfeleiktől vettek el pontokat az egykori horvát sztár, Robert Prosinecki vezette azeriek. A csehek gólt sem rúgtak eddigi három meccsükön, katasztrofális kezdésükkel alaposan beragadtak, jelenleg Észak-Írország tűnik Azerbajdzsán potenciális ellenfelének a pótselejtezőért vívott harcban…

Prognózis: Éppen ezért lesz fontos novemberben az északír–azeri meccs, ha a vendégek ponto(ka)t szereznek, komoly lépést tehetnek történetük legnagyobb sikere felé.

A csoport állása:

1. Németország 9 pont

2. Azerbajdzsán 7 pont

3. Észak-Írország 4 pont

4. Norvégia 3 pont

5. Cehország 2 pont

6. San Marino 0 pont

D-csoport: Szerbia reménykedik

Az elmúlt világversenyek előtt rendre elrontotta a selejtezőt a szerb válogatott, most viszont jól kezdte és vezeti a csoportot, ráadásul a favoritok közül már legyőzte az osztrákokat. Míg a velük azonos pontszámmal álló Írország eddig csak a két kicsit, Grúziát és Moldovát verte meg, ami önmagában egyik nagy csapatnak sem jelenthet pluszt – az egymás elleni eredményeik annál inkább. Ebben a hatosban bármi elképzelhető, mert Wales is veretlen még. Négy csapat vehet el egymástól annyi pontot, hogy akár a második helyen végző is lemaradhat a pótselejtezőről, ezért fájhat különösen a walesieknek a grúzok elleni hazai pontvesztés.

Prognózis: November 12-én igazi „kettős rangadó” jön, Ausztria–Írország és Wales–Szerbia. Alaposan összetömörülhet a csoport eleje hazai győzelmek esetén, viszont ha a két vendég nyerne, elég szépen meglépnének a riválisoktól…

A csoport állása:

1. Szerbia 7 pont

2. Írország 7 pont

3. Wales 5 pont

4. Ausztria 4 pont

5. Grúzia 1 pont

6. Moldova 0 pont

E-csoport: álomellenfél a pótselejtezőre?

Már ha egyáltalán eljut oda ebből a hatosból valaki… Montenegró egyelőre élni látszik az eséllyel, hogy nincs igazi elitcsapat a csoportjában, a dániai 1-0-s sikerével ellenfelét alighanem be is lökte a szakadékba, a lengyelek pedig lassan szintén rendes üzemmódba kapcsolnak kazahsztáni döntetlenjük után. És hát a szokásos színtelen-szagtalan játékával még Románia is veretlen, kicsit talán irigyelhetjük őket ezért a csoportért…

Prognózis: Montenegró akár pontelőnybe is kerülhet év végére, hiszen a nullapontos Örményországhoz utazik az utolsó idei fordulóban, míg a román–lengyel rangadón egy döntetlen tűnik a legvalószínűbbnek.

A csoport állása:

1. Montenegró 7 pont

2. Lengyelország 7 pont

3. Románia 5 pont

4. Dánia 3 pont

5. Kazahsztán 2 pont

6. Örményország 0 pont

F-csoport: Anglia még tépázottan is előnyben

Bármilyen szövetségi kapitány-válság is legyen az angoloknál, a selejtező az ő műfajuk… Az Allardyce (le)bukása után ideiglenesen Southgate által vezetett oroszlánosok enyhén szólva nem futballoznak ellenállhatatlanul, de gólt még nem kaptak és két legfontosabbnak tűnő riválisuk, Szlovákia és Szlovénia ellen már letudták négy ponttal az idegenbeli meccseket. A második helyért meglepetésre egyelőre nem Szlovákia tűnik harcra késznek, hanem az eddig sehova nem jutó Litvánia, igaz, a baltiak még nem játszottak az angolokkal. És akkor még ott van az „örök lúzer” Skócia, amely a jelek szerint megint arra lesz jó, hogy elvegyen néhány pontot a mezőnytől, így beleszólva a továbbjutásba, ami viszont őket nem érinti…

Prognózis: angol–skót örökrangadó jön novemberben, amit a hazaiak nyilván szenvedve, de behúznak, mögöttük pedig folytatódhat a harc a szlovén, szlovák, litván hármas között.

A csoport állása:

1. Anglia 7 pont

2. Litvánia 5 pont

3. Szlovénia 5 pont

4. Skócia 4 pont

5. Szlovákia 3 pont

6. Málta 0 pont

G-csoport: nincs itt semmi látnivaló

Egyértelműnek tűnik a helyzet, a spanyol, olasz páros egymástól vehet el pontot, a többiek tőlük aligha. Persze, így sem érdektelen a történet, mert nem mindegy, melyik nagynak kell pótselejteznie: az olaszok vannak kedvezőtlenebb helyzetben, mert otthon ikszeltek a fő riválissal, ami lépéshátrányt jelent – kérdés, a szívós Albánia beleszól-e az élen állók harcába.

Prognózis: ezt csak jövőre tudjuk meg, mert a novemberi spanyol–macedón és lichtensteini–olasz meccs aligha változtat a csoport állásán.

A csoport állása:

1. Spanyolország 7 pont

2. Olaszország 7 pont

3. Albánia 6 pont

4. Izrael 6 pont

5. Macedónia 0 pont

6. Lichtenstein 0 pont

H-csoport: Görög feltámadás? Még nem biztos

A pontszámokat tekintve régen látott magabiztossággal hasít a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezőn (a magyar csoportban) leszerepelt Görögország, Michael Skibbe, úgy tűnik, jó munkát végez – három meccs, három siker, ráadásul kettő idegenben. Csak hát a csoport három kicsije ellen jött ez össze (Ciprus, Észtország, Gibraltár), úgyhogy még nem mérvadó. Igaz, az Európa-bajnoki selejtezőn Feröertől is sikerült oda-vissza kikapni, ehhez képest ez mindenképpen előrelépés. A csoport élén Belgium, ugyancsak kilenc ponttal, ők viszont már a bosnyákokat is legyőzték. Nem nehéz megjósolni, a bosnyák–görög harc dönthet a második helyről.

Prognózis: pontosan ezért lesz fontos az idei utolsó forduló, amikor Athénban találkozik e két válogatott, akkor kiderülhet, mennyire komoly a görög feltámadás.

A csoport állása:

1. Belgium 9 pont

2. Görögország 9 pont

3. Bosznia-Hercegovina 6 pont

4. Észtország 3 pont

5. Ciprus 0 pont

6. Gibraltár 0 pont

I-csoport: Izland komolyan gondolja

A kontinenstorna meglepetéscsapata, a nyolc közé jutó Izland egyelőre a vébéselejtezőkön sem lassít. Igaz, gólkülönbséggel második helyre szorul egyelőre Horvátország mögött, de egészen biztosan óriási csata lesz közöttük az egy biztos kijutó helyért. A horvátok két idegenbeli győzelmet tudtak le, ebből a finnországi lehet értékes – Izland viszont a vetélytársnak számító törököket is legyőzte és elhozott egy pontot Ukrajnából. A török, ukrán páros kissé beragadt az egyik legerősebb (négy Eb-résztvevőt felvonultató) csoportban, ahol egyelőre lehetetlen jósolni.

Prognózis: a novemberi forduló egyik legfontosabb meccse lehet a horvát–izlandi csoportrangadó, Ukrajna pedig ugrásra készen várja, hogy előzzön, a finnek legyőzésével.

A csoport állása:

1. Horvátország 7 pont

2. Izland 7 pont

3. Ukrajna 5 pont

4. Törökország 2 pont

5. Finnország 1 pont

6. Koszovó 1 pont

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik