Nemzetközi foci

Fix, hogy botrány lesz a holnapi vb-selejtezőn?

Jelentős szurkolói rendbontások várhatók a krakkói Ukrajna-Koszovó összecsapáson.

A FARE (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában) nevű nemzetközi szervezet szombaton figyelmeztetett, hogy a mérkőzést kiemelt biztonsági kockázatúként kellene kezelniük az illetékes hatóságoknak. Indoklásukban emlékeztettek, hogy a kelet-európai országokban több – szélsőjobboldali nézeteket valló – szurkolócsoport is kimondottan ellenzi Koszovó részvételét a 2018-as oroszországi világbajnokság kvalifikációs sorozatában, mert véleményük szerint az ország továbbra is Szerbia része.

A vasárnapi meccset éppen azért rendezik Krakkóban, mert a pályaválasztó Ukrajna kormánya sem ismeri el Koszovó függetlenségét. A helyszín azonban a FARE megítélése szerint szintén kockázatos, ugyanis idén nőtt a politikai feszültség Lengyelország és Ukrajna között – írja az MTI.

A lengyel hatóságok korlátozták a nézőszámot, ezért maximum ezer szurkoló tekintheti meg a találkozót, ennek ellenére fennáll a veszélye, hogy ennél többen utaznak Krakkóba, ahol a két helyi klub, a Wisla és a Cracovia már hosszú ideje küzd a futballhuliganizmussal.

Piara Powar, a FARE ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a stadionon belül és azon kívül is igen nagy a kockázatuk az összecsapásoknak, a krakkói rendőrség szóvivője, Dariusz Lach viszont elmondta, hogy a maximált nézőszám miatt nem készülnek kiemelt biztonsági intézkedésekkel.

A mérkőzés előtt másfél nappal nem lehet pontosan tudni, hányan akarnak majd bejutni a stadionba és közülük kiket engednek be. Az ukrán szövetség szóvivője szerint mind az ezer drukker ukrán lesz, a koszovói szövetség szóvivője viszont azt mondta: noha a Koszovóban élőket minden bizonnyal visszatartja az utazástól a vízumkényszer, bíznak benne, hogy a külföldön élő honfitársaik közül többen is a helyszínen szurkolnak majd a válogatottnak.

Az európai szövetség (UEFA) május 3-án, a nemzetközi szövetség (FIFA) tíz nappal később vette fel tagjai közé Koszovót, amelynek válogatottját utólag sorolták be a világbajnoki selejtező mezőnyébe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik