Nemzetközi foci

Nem minden svájci jött csúcsformában Budapestre

Legjobbjuk, Xhaka eltiltás miatt nem játszhat ellenünk, Shaqiri most tért vissza sérülés után, de azért lesz kire odafigyelni.

Svájc válogatottja tele van Európa top-bajnokságaiban (mindenekelőtt a Bundesligában) szereplő, ismert labdarúgókkal. Legnagyobb sztárjuk, az Arsenallal éppen öt meccses nyerő szériában lévő Granit Xhaka szerencsénkre nem játszhat Budapesten, miután Portugália ellen kiállították az első selejtezőn. De így is lesz kire figyelni, még ha nincs is a csúcson minden játékosuk, a bajnoki meccsek alapján. A Rangadó összeszedte, ki milyen sorozatból és milyen formában érkezik a magyarok elleni vb-selejtezőre.

Kapusok: mindenki “zakóban” jön

Roman Bürki (Borussia Dortmund, 5-szörös válogatott) – Mind a hat meccsen védett a sárga-feketéknél az idei szezonban, 6 gólt kapott eddig, a Dortmund a 3. helyen áll. Nem sikerélménnyel a háta mögött jön, hiszen a Leverkusentől kikaptak 2-0-ra az utolsó meccsükön.
Marwin Hitz (Augsburg, 2) Ő is védett minden meccsen eddig a Bundesligában, az Augsburg a 12. helyen áll, miután hét végén kikaptak a Lipcsétől, vagyis Gulácsi Péter több önbizalommal készülhet, mint kollégája…
Yann Sommer (Mönchengladbach, 23) Teljes a sorminta vele: ő is a Bubndesligából jön, ő is minden meccsen kezdett és az ő csapata is zakózott a héten, az addig nyeretlen Schalke rúgott neki(k) egy négyest…

Védők: nagy nevek szerény mutatókkal

Nico Elvedi (Mönchengladbach, 1) A 20 éves fiatal 5 meccset kapott idén eddig a Mönchengladbachban, ő is pályán volt a Schalkétól kapott verés során, így nem sikerélménnyel érkezik.
Stephan Lichtsteiner (Juventus 86) Kiszorulóban van a Juventusból a legrutinosabb svájciak egyike, az Inter ellen még gólt lőtt, de azóta Dani Alves játszik a posztján, aki az egyik legjobbja a Juvénak.

Timm Klose (Norwich City 14) A PL-ből tavaly kiesett Norwichban 10 meccsen szerepelt eddig, a 2. hely állnak a Championshipben.
Michael Lang (Basel, 19) A három “hazai” egyike, önbizalom terén nincs problémája: a Basel az 1. helyen áll a svájci ligában, 11 pont előnnyel, 10 győzelem mellett egyetlen döntetlennel Lang 8 meccsen 2 gólt is szerzett már.

Ricardo Rodríguez (Wolfsburg, 37) Csapata az 1. forduló óta (amikor ő is gólt lőtt) képtelen nyerni, három 0-0 mellett két vereség, 13. hely, volt jobb…

Középpályások: Dárdai és Nagy Ádám ismerősei

Valon Behrami (Watford, 71) A Watford és ő is kissé labilis: Behrami mind a 7 meccsen játszott az idén a Premeir League-ben, legutóbb ikszeltek a Bornemouth ellen, előtte vereség a Burnelytől, de győzelem a Manchester United ellen. Alapember Mazzarinál (is).

Blerim Dzemaili (Bologna, 53) Nagy Ádám csapattársa, két fordulóval ezelőtt épp Nagy helyére állt be csereként a jóval rutinosabb középpályás. A Genoától elszenvedett vereség nyilván nem esett jól neki, de hát Ádámnak sem, akit ráadásul akkor is lecserélt Donadoni.

Gelson Fernandes (Rennes, 60)A Rennes is jól teljesít eddig a francia bajnokságban, Gelson alapember a csapatban, a Guingamp elleni 1-0-ás győzelemmel a háta mögött érkezik a válogatottba.
Fabian Frei (Mainz, 9) A Mainz csak kettőt nyert eddig, igaz, az EL-ben is érdekeltek. Frei hat találkozón lépett pályára a német bajnokságban.
Valentin Stocker (Hertha, BSC, 35) Dárdai Pál Herthájában jól megy neki, 4 meccs, 1 gól, a Schalke legyőzéséhez járult hozzá találattal.

Támadók: a portugálok már tudják, Embolo is veszélyes

Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen, 47) Gólt lőtt a portugáloknak, a Bayer Leverkusennel a BL-ben 2 meccsen 1 gól, a bajnokságban a Dortmund legyőzéséből szintén góllal vette ki a részét. Nincs rossz formában a jelek szerint.
Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt, 35) Az osztályozón bennmaradt Frankfurt egyelőre jobban teljesít idén, de Seferovic ehhez nem járult hozzá gólokkal, hat meccsen (amiből csak egyet játszott végig) egyszer sem talált még be a kapuba. A válogatottban az osztrákok elleni, tavaly novemberi duplája óta nem lőtt gólt.
Xherdan Shaqiri (Stoke City, 57) Sérülés után tért vissza a Premier League-be, de nem sok jó mondható el róla, hisz a Stoke utolsó helyen áll, nyeretlenül. Igaz, a hét végén ikszeltek a Manchester United ellen, de ez nem annyira Shaqirinek, mint a Stoke kapusának, Lee Grantnek volt köszönhető…

Renato Steffen (Basel, 4) Gól a BL-ben a Ludogorets ellen, a bajnokságban 2 gól eddig, ez a bázeli támadó mérlege.
Eren Derdiyok (Galatasaray 54) A legjobb formában lévő támadónak mondhatjuk, a még veretlen Galatasarayban hat meccsen öt gólt szerzett a török bajnokságban, vezeti a góllövőlistát.
Breel Embolo (Schalke, 15) A 19 éves csatár Svájc nagy reménysége, de csapata, a Schalke katasztrofálisan kezdett, öt vereséggel zsinórban (!), őt a Hertha-meccsen lecserélték, és nem is került vissza a kezdőbe a két utolsó bajnokiig. A Gladbach ellen viszont megtört a jég neki és a kékeknek is: két gólt lőtt, megvan az első győzelmük (4-0). És ne feledjük, betalált a portugálok ellen is.

Olvasói sztorik