Nemzetközi foci

„Bundameccsen” vert már magyarokat a svájci kapitány

Vladimir Petkovic járt már nálunk, és nem szívesen emlékszünk rá. A Lazióval a legnagyobb katarzist is átélte, a svájci válogatottal a portugálok legyőzése volt az első igazán nagy dobása.

Az európai futball egyik vándora vezeti a péntek esti ellenfelünket: Vladimir Petkovic annak idején a volt Jugoszláviában futballozott, edzőként pedig Svájcban, Olaszországban és Törökországban is dolgozott. A legtöbb időt egyértelműen az alpesi országban töltötte el, ahová 1987-ben emigrált – alacsonyabb osztályú karrier volt az övé. Tréneri pályafutása is kisebb csapatoknál kezdődött, nem túl jelentős sikerekkel, mielőtt 2008-ban a Bellinzona csapatát a svájci kupadöntőbe vezette, amit a Basel ellen vesztettek el.
Ez a siker meghozta neki a komolyabb szerződést, a Young Boys vezetőedzője lett – és mindjárt első megmérettetése Magyarországra vezette, hiszen a sárga-feketék az UEFA Kupa selejtezőjében a Debrecennel találkoztak. Emlékezetes lett a párharc, de nem a sportértéke miatt: Petkovic csapata oda-vissza legyőzte a Lokit, otthon 4-1-re, a Nagyerdőben 3-2-re. És ez utóbbi meccs került később a bochumi ügyészség látókörébe, amikor kirobbant az európai fogadási csalás-botrány… A DVSC-ből Mészáros Norbertet és Vukasin Polekszicset el is tiltották később (állítólag a debreceni meccsért 50 ezer eurót kapott a hazaiak komplett védelme). Petkovicnak persze ezzel már nem kellett foglalkoznia, a Young Boys végül nem jutott be a csoportkörbe.


A hét nyelven beszélő tréner viszont tovább építhette karrierjét, egy 2011-es törökországi kitérő (Samsunspor) után a Sionhoz tért vissza, de csak hogy rögtön Olaszországba menjen és Eddy Rejától átvéve a Laziót, karrierje addigi legnagyobb feladatába vágjon vele. 2012-13-ban a kékekkel hetedik lett a Serie A-ban. Novemberben megverték a Romát, utána tíz meccses veretlenségi sorozat következett, mely alatt a 2. helyen is álltak – a következő tizenhárom meccsből viszont csak kettőt tudtak megnyerni. A tavaszt végül edzői pályafutása egyik legnagyobb sikere mentette meg: 2013 tavaszán a Lazióval négy év után megnyerte az Olasz Kupát, de ami ennél sokkal nagyobb dicsőség volt, hogy miután az elődöntőben igazi futball-krimi végén kicsapták Antonio Conte akkoriban verhetetlen Juventusát, a döntőben az Olimpicóban a városi rivális AS Romát győzték le 1-0-ra. Petkovic örömét tetézhette, hogy a győztes gólt honfitársa, Senad Lulic szerezte.
A következő szezonban rosszul rajtoltak, ráadásul decemberben kiderült, hogy Petkovic elfogadja a svájci szövetség invitálását és a 2014-es vb után átveszi Ottmar Hitzfeld helyét a válogatott kispadján. Claudio Lotito, a Lazio elnöke ebbe először nem akart beleegyezni, végül pedig menesztette Petkovicot, miután a Lazio beleszaladt egy csúnya vereségbe a Hellas Verona ellen. A bosnyák trénernek mennie kellett, Hitzfeld széke pedig várta a vb után (ahol Svájc a nyolcaddöntőben esett ki a későbbi ezüstérmes argentinok ellen).

Petkovic felkészülési meccsek nélkül, azonnal a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőivel indított. Első két meccsén kikapott a válogatott, rúgott gól nélkül: Anglia 0-2, Szlovénia 0-1, úgy tűnt, ebből nagy bukás lehet. A szlovének elleni hazai meccs előtt 3 pont előnyük volt a riválissal szemben (az angolok fölényesen vezették a csoportot), vagyis a második, továbbjutást érő hely (és talán Petkovic állása) szempontjából sorsdöntő volt a meccs. Ez lett végül irányítása alatt Svájc legbravúrosabb győzelme: a 80. percben 0-2-re álltak, onnan fordították meg a találkozót, végül öt ponttal megelőzve a szlovénokat értek oda a 2. helyre – ha itt kikaptak volna, ellenfelük utolérte volna őket, az utolsó három meccsen pedig Svájc csak hat, míg Szlovénia hét pontot szerzett.
Az Eb-n mély nyomot nem hagytak senkiben, hiszen csak Albániát tudták legyőzni, legelső mérkőzésükön, 1-0-ra. Shaqiri fantasztikus, ollózásos gólja az egyetlen markáns svájci pillanat a lengyelek elleni meccsről, melyen végül kiestek, ismét a nyolcaddöntőben (igaz, végül veretlenül).

Petkovic eddigi 24 meccse felét megnyerte Svájc csapatával, de nem árt megnézni, kiket győzött le a portugálok elleni valóban bravúros nyitány előtt: San Marino (2), Litvánia (2), Észtország (2), Lichtenstein, Szlovénia, Ausztria, Moldova, Albánia. (Az osztrákok elleni siker szép, de felkészülési meccsen született.) Kikapott ugyanakkor Anglia (2), Szlovénia, Szlovákia, Írország, Bosznia-Hercegovina, Belgium csapatától.
Nem edzőfejedelemről, inkább (ahogy manapság a nemzeti válogatottaknál megszokott) egy jóféle európai másodvonalbeli trénerről van szó, aki azért verhetetlen csapatot nem rakott össze, igaz, azokat a meccseket, amiken ők voltak az esélyesek, többnyire hozta. Márpedig a fogadóirodák a pénteki találkozó előtt Svájcot esélyesebbnek tartják Magyarország csapatánál.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik