Nemzetközi foci

Korrupciós botrány miatt vontak le pontokat a bajnokesélyestől

Nem egyszerű az élet a dél-koreai ligában...

A klubot érintő korrupciós botrány miatt kilenc pontot levontak a dél-koreai bajnokságában listavezető és már bajnoknak tekinthető Jeonbuk Hyundai csapatától.

A liga azért büntette meg egy fordulóval a pontvadászat vége előtt a klubot, mert annak egyik alkalmazottját elítélték, amiért 2013-ban több játékvezetőt is megvesztegetett. Az egyesületnek a szankció részeként 100 millió koreai wont (25,1 millió forint) is fizetnie kell.

A Jeonbuk Hyundai a 33. forduló előtt 14 ponttal vezetett a második helyezett FC Szöul előtt, vagyis a bajnoki címe a levonást követően sem került veszélybe, hiszen egy körrel a vége előtt még mindig öt ponttal jobban áll riválisánál.

Az ügyben eljáró bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a klub egyik játékos-megfigyelőjét, aki 2013-ban pénzt adott a játékvezetőknek azért, hogy kedvező döntésekkel segítsék a csapatot.

A klub közleményben kért bocsánatot a történtekért, és kijelentette, igyekszik megakadályozni, hogy az eset megismétlődjön. Hozzátették: munkatársukat – akinek a nevét nem árulták el – felfüggesztették, és hamarosan eldöntik, hogy megszüntetik-e a munkaviszonyát.

A Jeonbuk 2009 óta idén ötödször nyeri meg az élvonalbeli bajnokságot – már ha további pontokat nem vonnak le tőlük…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik