Nemzetközi foci

Felkérik-e Wengert angol kapitánynak?

Sam Allardyce bukása törvényszerű volt, véli a Rangadó szakértője, aki szerint az Arsenal francia trénerét biztosan megkeresi majd az angol szövetség.

Igen csúfos bukása lett a nyáron kinevezett Sam Allardyce-nak, az angol válogatott szövetségi kapitánya nem az eredményekbe, hanem egy titokban felvett magánbeszélgetésbe bukott bele. Allardyce egyetlen meccsen ült Anglia kispadján, 1-0-ra megverték Szlovákiát, így százszázalékos mérleggel lép le, amint az ironikusan több fórumon is megjelent már.
De miért történhetett meg, hogy egy tekintélyesnek mondható angliai médium (a Telegraph) játékosügynöknek álcázott újságírókkal húzza csőbe az ország éppen első számú futballszakemberét? Kele János, a Britannia-blog szerkesztője, a Rangadó angol futball-szakértője szerint nem különösebben meglepő Allardyce lebukása: általános ellenérzések közepette lett szövetségi kapitány, és régóta pletykáltak a nem túl etikus „bizniszeiről”.

Big Sam eleve bukott kapitány volt

– Alighanem azért jutott egyáltalán eszébe a Telegraphnak, hogy megpróbálja behúzni a csőbe a kapitányt, mert a háttérben már régóta lehetett mendemondákat hallani arról, hogy afféle „dealerként” ügyeskedik, pénzt rak zsebre játékoseladásokból, miközben ezt szigorúan tiltja az FA szabályzata. Herry Redknapp a másik tréner, akit sokszor vegzáltak ilyen dolgok miatt, a Porsmouthnál rendszeresen csinált hasonló stikliket, gyakorlatilag nyílt titok volt az angol szurkolók között, hogyan „seftelnek” az átigazolási díjakkal.

– Másrészt pedig szakmai okokból akarták lebuktatni Allardyce-t, akinek a kinevezésével kapcsolatban igen komoly ellenérzései voltak a brit sajtó progresszív részének. Ő ugyanis a régi vágású, begyepesedett edzők tipikus mintapéldánya sokak szemében és eleve nevetségesnek tartották, hogy vele akar előrelépni a válogatott. Ugyanakkor tudni kell, hogy az FA a világ egyik legképmutatóbb szövetsége, amelyiknek semmi sem fontosabb a kifelé mutatott makulátlanságnál. Most tiltották el a Burnley csatárát, Andy Grayt egy négy évvel ezelőtti Twitter-bejegyzés miatt, annak idején Wanye Rooneyt is meghurcolták, mert szörnyű bűnt követett el, a kamerákba káromkodott egy meccs után… Az FA-nál bigottabban nem sok helyen vigyáznak a látszatra, így természetesen azonnal kirúgták a zavaros ügybe keveredő Allardyce-t is – tette hozzá Kele János.

A megbízott utód klubszinten már megbukott

A menesztett kapitány utódjának kérdése persze leginkább ennyire foglalkoztatja a közvéleményt. Egyelőre segítője, Gareth Southgate lett a megbízott kapitány, a következő négy mérkőzésen ő ülhet a kispadon. Southgate vezetőedzőként annak idején csak a Middlesborough-nál dolgozott, nem túl sikeresen: bár jól indult és volt, hogy a hónap menedzserévé is megválasztották, vezetésével végül a 2006-ban még UEFA Kupa-döntős klub 2009-re kiesett a Premier League-ből. Southgate 2013-zól az angol U 21-es, majd U 20-as válogatott edzője volt.

– Ha sikeresen lehozza ezt a négy idei meccset, Málta, Szlovénia, Skócia ellen a selejtezőben, illetve a spanyolok elleni barátságost, lehet, hogy nem fogják felállítani, mert nem akarnak kapkodni. És egyelőre nem bővelkednek jelöltekben sem. Akikről a sajtó cikkezik, azok közül nem mindenki vállalná olyan könnyen, Alan Pardew például a stabil Premier League-kispadot nem biztos, hogy szívesen otthagyná. Ugyanakkor külföldiben sem okvetlenül gondolkodnak, mert a Capello és Hodgson-éra csalódása után azt a következtetést vonhatták le, hogy felesleges „nagy neveket” szerződtetni a válogatott mellé.

Francia lehet, skót kizárt

– Akiről el tudom képzelni, hogy megkeresik és tesznek neki egy ajánlatot, az Arséne Wenger. A francia tréner elvileg lehet, hogy utolsó szezonját tölti az Arsenal mellett, szerintem neki fel fogják ajánlani a válogatott kispadját, kérdés, elfogadja-e. Iszonyatos pénzt lehet keresni vele, Hodgson a világ legjobban fizetett kapitánya volt és Allardyce is igen erős szerződést kötött. De így sem biztos, hogy Wenger szeretne szövetségi kapitány lenni. Jürgen Klinsmann mellett szól, hogy Angliában jól ismerik és szeretik, emellett a német válogatottnál annak idején afféle szemlélet-újírtó volt, ha nem is okvetlenül nagy edző, de modern szemléletet hozhatna, persze neki még élő szerződése van az amerikaiakkal. Laurent Blanc-nak szerintem nincs akkora respektje Angliában, hogy őt kérjék fel – mondta a jelöltekről Kele János.
A Wengerhez egyedül mérhető „nagy öreggel”, Alex Fergusonnal kapcsolatban eleve kizárhatunk bármilyen megkeresést, véli a szakértő: Sir Alex már többször kijelentette, sosem ülne le skót létére Anglia kispadjára, annak idején az egyesített brit olimpiai válogatott edzői posztját is visszautasította.