Nemzetközi foci

Ők tízen, akik tudják, a foci nem csak a pénzről szól

Francesco Totti és társai jöttek, láttak, és maradtak annál a klubnál, ahova karrierjük elején sodorta őket az élet.

A TOP 10 leghűségesebb játékos

1. Francesco Totti – AS Roma – 23 év, 8 hónap, 27 nap
2. Olekszandr Sovkovszkij – Dinamo Kijev – 23 év, 2 hónap, 28 nap
3. Hrisztosz Pogiatzi – Ethnikosz Ahnasz – 21 év, 2 hónap, 28 nap
4. Holger Betz – SSV Ulm 1846 – 19 év, 2 hónap, 28 nap
5. Ogaszavara Micuo – Kashima Antlers – 18 év, 8 hónap, 27 nap

6. Szogahata Hitosi – Kashima Antlers – 18 év, 8 hónap, 27 nap
7. Tobias Solberg – Degerfors – 18 év, 8 hónap, 27 nap
8. Marco Wölfli – Young Boys – 18 év, 2 hónap, 28 nap
9. John Terry – Chelsea – 18 év, 2 hónap, 28 nap
10. Hosszeinkani Farzad – Mes Kerman – 18 év, 2 hónap, 28 nap

Kedden ünnepelte 40. születésnapját az AS Roma csapatkapitánya, a minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartott Francesco Totti. Az olasz játékos több mint 23 évvel ezelőtt, 1993 márciusában, a Brescia elleni 2-0-ra megnyert mérkőzésen mutatkozott be a rómaiaknál, azóta pedig töretlenül szolgálja a klubot. Manapság ez a fajta klubhűség ritkán tapasztalható, hiszen minden eddiginél nagyobb szerepet játszik a pénz a labdarúgásban, és teljesen elüzletiesedett a sportág. Kivételek azonban mint mindenhol, itt is akadnak, a Rangadó.hu pedig a Transfermarkt.de segítségével összeszedte azt a tíz aktív játékost, aki a legrégebb óta keresi egy adott klubnál a kenyerüket.

1. Francesco Totti

Az olasz világsztár vezeti a hűségesek listáját annak köszönhetően, hogy már 23 éve, 8 hónapja és 27 napja az AS Roma csapatának a tagja. A 40 éves játékos egyszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes, és kétszeres szuperkupa-győztes a fővárosiakkal Olaszországban. Ötször választották az év olasz labdarúgójának (2000, 2001, 2003, 2004, 2007), és többek között ő minden idők legeredményesebb góllövője az AS Romában.

2. Olekszandr Sovkovszkij

1994 óta, azaz pontosan 23 éve, 2 hónapja és 28 napja védi a Dinamo Kijev kapuját. Ennek köszönhetően ő rendelkezik a legtöbb mérkőzéssel a kijeviek történetében. A válogatottban is alapember volt, 92-szer húzta magára a nemzeti mezt, őt csupán Andrij Sevcsenko előzi meg a rangsorban.

3. Hrisztosz Pogiatzi

A ciprusi Ethnikosz Ahnasz középpályáján robotol immáron 21 éve, 2 hónapja és 28 napja. Hazája válogatottjában nem szerepelt a hosszú karrierje alatt, jelenleg pedig az Ahnasz csapatkapitányaként a ciprusi élvonal utolsó helyén szerénykedik társaival.

4. Holger Betz

A német negyedosztályú SSV Ulm 1846 kapuját védi a Regionalliga Südwestben Betz. A kapu előtti fűcsomókra és a kapufákra valószínűleg már a legjobb barátjaiként tekint a portás, hiszen több, mint 19 éve nyújtózkodik a labdákért azon a területen.

5. Ogaszavara Micuo

A focisták “Hacsikójaként” is emlegethetnénk a japán labdarúgót, aki a Kashima Antlers középpályáján betonozta be állomáshelyét. Igaz, 2006-ban egy évre kölcsönadták őt a Messina Peloróhoz, de szerződése ekkor is a Kashimához kötötte őt, 2007-től pedig ismét a japán csapatot erősítette. A válogatott tagjaként részt vett a 2002-es és a 2006-os világbajnokságon.

6. Szogahata Hitosi

Egy újabb japán focista, aki szintén a Kashima Antlers hű tagja, már 1998 óta. Kapusként megfordult a a 2002-es világbajnokságon is, hatszoros japán bajnok, 3-szoros kupa-, 5-szörös Ligakupa-, és 4-szeres Szuperkupa-győztes hazájában.

7.Tobias Solberg

1998-ban, amikor a Karlskogától a Degerforsba igazolt, talán még ő sem gondolta volna, hogy 2016-ban a Rangadó.hu hűséglistájának hetedik helyét foglalja el. Pedig most ez a helyzet, hiszen azóta a klub alkalmazásában áll. A 35 éves középpályás jelenleg a másodosztályban vitézkedik, azt mindenesetre biztosan sajnálja, hogy nem lehetett Ibrahimovic csapattársa a válogatottban.

8. Marco Wölfli

Svájci nemzetiségű kapus, de nem ő lesz az, akinek a magyar válogatott tagjai rugdoshatják a gólokat a vb-selejtezőkön. Tizenegyszer hívták be hazája nemzeti csapatába, jelenleg a Young Boys hálóőre.

9. John Terry

A második legismertebb név ezen a listán, ha csak valaki nincs jobban tisztában a japán bajnoksággal az európai foci helyett. A Chelsea történelmének legsikeresebb csapatkapitánya. Négyszer nyert angol bajnokságot, háromszor Angol Ligakupát, ötször Angol FA-kupát, valamint egyszer Bajnokok Ligáját az ott töltött 18 év alatt. Jelenleg 676 mérkőzést játszott a londoniak kapitányaként, a válogatottban pedig 78-szor szerepelt.

10. Hosszeinkani Farzad

Ezen a listán a legnehezebben kiejthető nevet viselő focista a Mes Kerman együttesénél 18 éve kergeti a bőrt. Az iráni labdarúgó még nem szerepelt a válogatottban, és valószínűleg nem 35 évesen fogják behívni, de természetesen a kalapemelés neki is kijár a hűségéért.

Olvasói sztorik