Nemzetközi foci

Világsztárok köszöntötték a 40 éves Francesco Tottit

Messi, Pirlo és Cannavaro mellett a teniszező Rafael Nadal is üzent az AS Roma születésnapos legendájának.

Az ötszörös aranylabdás argentin labdarúgó, Lionel Messi, a volt világelső spanyol teniszező, Rafael Nadal és a kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai vágtázó, Usain Bolt is személyes hangú üzenetben köszöntötte a ma 40 éves olasz futballklasszist, a jelenleg is aktív Francesco Tottit, aki pályafutása kezdetétől, 12 esztendős korától az AS Roma játékosa.

A fővárosi gárda csapatkapitánya a világ minden tájáról kapott üdvözletet, de hazai barátai, köztük a korábban a világ legjobbjának megválasztott hátvéd, Fabio Cannavaro és az egyetemes labdarúgásnak szintén a legnagyobbjai közé tartozó, a New York City játékosaként még szintúgy aktív Andrea Pirlo sem feledkeztek meg a jeles napról. Totti, Cannavaro és Pirlo 2006-ban együtt lettek az olasz válogatott tagjaként világbajnokok.

Messi – az olasz labdarúgó Facebook-oldalán közzétett – üzenetében kiemelte, hogy mindig csodálta Totti játékát, és annak a reményének adott hangot, hogy az elnyűhetetlen sportembert ezután is, még éveken át fogja látni a pályán.

Nadal olasz nyelvű videóüzenetet küldött, a nagy futballszurkoló hírében álló Bolt pedig úgy fogalmazott, hogy boldog születésnapot kíván “egy legenda egy másiknak”.

Egy nappal korábban Sinisa Mihajlovic, a Torino vezetőedzője minden idők egyik legjobb labdarúgójának nevezte Francesco Tottit.

– Elképesztő, hogy még mindig mit tud a labdával, örülök, hogy továbbra is láthatom játszani” – mondta Mihajlovic a vasárnapi Torino-AS Roma (3-1) meccs után, amelyen Totti büntetője jelentette a szépítést a vendégek számára. Ez volt a 250. gólja a Serie A-ban, amivel második az olasz élvonal legkiválóbb gólszerzőinek örökranglistáján, nála többet (274-et) csak Silvio Piola ért el, aki 1929 és 1954 között futballozott a Serie A-ban. A vasárnapi volt Totti 604. bajnoki meccse, amivel az örökrangsor harmadik helyén áll. Hamarosan megelőzheti az argentin Javier Zanettit, aki 615 találkozón szerepelt. Az utóbbi időben szinte kizárólag csereként kapott lehetőséget, de a Crotone ellen egy év szünet után ismét kezdő volt.

Totti több mint 23 éve, 1993 márciusában, a Brescia ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen mutatkozott be a fővárosiak első csapatában, a csapatkapitányi posztot 1998-ban vette át. Két szezonnal később, 2001-ben tevékeny részese volt az AS Roma bajnoki címének, amelyre 18 évet vártak a szurkolók.

A csatár valószínűleg pályafutása 25. idényét követően visszavonul, de ha május végén pályára lép a mostani idény utolsó fordulójában, akkor a Serie A történetének kilencedik legidősebb labdarúgója lesz. Ebben az összevetésben most a 13. helyen áll.

– Példaként szolgál mindannyiunk számára, ezért mindenki felnéz rá. Ha olyan szinten játszol, mint ő, az nemcsak neked és a labdarúgásnak jó, hanem a gyerekeknek is, akik azt láthatják, hogy a futball nem ismer határokat – mondta a háromszoros aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo még februárban, amikor az olasz együttes a későbbi győztes Real Madriddal találkozott a BL-ben.

Olvasói sztorik