Nemzetközi foci

Botrány! Allardyce máris repülhet az angol válogatott éléről

Az FA korrupció miatt vizsgálatot indít a júliusban kinevezett szövetségi kapitány ellen, akit rejtett kamerás felvétel buktatott le.

A júliusban kinevezett Sam Allardyce, az angol fociválogatott szövetségi kapitányaként tárgyalt kínos ügyekről, például arról, hogy hogyan lehet a játékosvásárlásra vonatkozó szabályokat megkerülni, hiszen “abban van a pénz”. A Telegraph rejtett kamerás felvételt készített a beszélgetésről, ami a szakember állásába is kerülhet – írja az origo.hu

A brit lap egy tízhónapos kutatómunka eredményét kezdi most el megjelentetni, amelynek célja, hogy felgöngyölítse az angol futballt behálózó korrupciót. A Premier League-klubok a nyáron rekordnak számító 1,17 milliárd fontot költöttek játékosvásárlásra, de a másodosztályú csapatok is elszórtak 214 millió fontot az átigazolási piacon.

A Telegraph újságírói olyan távol-keleti üzletembereknek adták ki magukat, akik a Premier League iránt érdeklődnek, Allardyce pedig arról beszélt nekik, hogy hogyan tudják megkerülni az angol szövetség (FA) játékosvásárlásra vonatkozó szabályozását, amelyet 2008-ban hoztak meg, a FIFA 2015-ben követte. Ennek lényege, hogy megkerüljék, hogy egy focista játékjoga egy harmadik fél birtokában legyen.

– Nem probléma megkerülni, valójában az igazi pénz ebben van – mondta a szövetségi kapitány, aki kétszer találkozott az “üzletemberekkel”, összesen négy órát tárgyalt velük.

A rejtett kamerás felvételtitt nézheti meg.

Arról is beszélt, hogy Dél-Amerikából, Portugáliából, Spanyolországból, Belgiumból és Afrikából is harmadik félen keresztül érkeznek játékosok, példának Enner Valenciát említette, az ecuadori focistát 12 millió fontért vette meg 2014-ben az akkor Allardyce által irányított West Ham egy mexikói csapattól.

A 61 éves szakembert már kinevezték angol kapitánynak, de még az első edzését sem tartotta meg a válogatottnak, amikor leült az inkognitóban lévő újságírókkal. Ennek ellenére arról egyeztetett, hogy egy 400 ezer fontos szerződés keretében, mint az angolok szövetségi kapitánya, amolyan nagykövetként elutazik Szingapúrba és Hongkongba is.

Az nem kérdés, hogy Allardyce komolyan megsértette az FA szabályzatát és a szerződését is megszegte, az angol szövetség azonnal vizsgálatot indított ellene.

Az évi 3 millió fontot kereső Allardyce továbbá élesen bírálta elődjeit, például Roy Hodgsont, akit gúnynevén, Woynak nevezett – utalva a beszédhibájára, szerinte őt nem szabadna engedni emberek előtt beszélni. Elmondta, hogy Hodgson segítőjét, Gary Neville-t is alkalmatlannak találta a posztra.

Olvasói sztorik