Nemzetközi foci

Mire lesz képes a Barcelona Messi nélkül?

Megnéztük, hogyan teljesítettek a katalánok világsztárjuk tavaly őszi sérülésekor.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Atlético Madrid elleni bajnokin ágyéksérülést szenvedett Lionel Messit legalább három hétig nélkülözni kényszerül a Barcelona. A válogatott szünet miatt ez ugyan nem jelentene olyan rengeteg találkozót klubszinten, a klub tervei szerint pedig az argentin zseni a Manchester City elleni BL-rangadón már vissza is térne a csapatba, de Messi már szeptember elején is ezzel a sérülésével küzdött, így biztosat nem lehet mondani a teljes felépülésével kapcsolatban – a Rangadó pedig megnézte, hogyan teljesített sztárja nélkül a katalán alakulat Messi legutóbbi, tavaly szeptembertől novemberig húzódó sérülése alkalmával.

A rövid válasz: nem játszott rosszabbul a csapat – sőt! Messi akkor szeptember 26-a és november 22-e között kilenc klubmeccset hagyott ki, amelyekből a Barcelona hetet megnyert, és csak egyet-egyet vesztett el, illetve hozott döntetlenre. A bajnokságban a Rayo Vallecano, az Eibar, a Getafe és a Villarreal csapatán gázoltak át a gránátvörös-kékek, míg a Bajnokok Ligájában a Leverkusen és a BATE is fejet hajtott előttük – utóbbi kétszer is. Az egyetlen Messi-nélküli vereséget Sevillában szenvedték el Neymarék, míg a gól nélküli döntetlen egy Villanovense elleni, C-csapattal lejátszott kupameccs eredménye.

A Barcelona ezen a kilenc meccsen – a 0-0-s kupameccset is beleszámítva – 2,33-as gólátlagot produkált, a góllövést pedig Neymar (10), Suárez (8), Rakitic (2) és Sergi Roberto (1) vállalták magukra. Ez különösen akkor érdekes, ha megnézzük a klasszis sérülése előtti kilenc meccset: ezeken a találkozókon a Barca 5-2-2-es mérleget produkált, 1,44-es gólátlaggal… A visszatérés utáni kilenc meccs már egy kicsivel szebb képet mutat, de itt sem érezhető óriási különbség: a katalánok öt győzelem mellett négyszer ikszeltek, meccsenként 2,77-szer zörgetve meg az ellenfelek hálóját.

A tervek szerint Messi a bajnokságban a Sporting Gijon, a Celta Vigo és a Deportivo, a Bajnokok Ligájában a Borussia Mönchengladbach, míg a válogatottban a Peru és Paraguay elleni vb-selejtezőt hagyja ki – de akár így lesz, akár elhúzódik a sérülése, a Barca-szurkolóknak nincs mitől tartaniuk: bár az argentin kétségtelenül a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa, a klub nélküle is képes parádésan teljesíteni.

Olvasói sztorik