Nemzetközi foci

Mourinho Wengerről: egy nap beverem a képét

A portugál edzőről készült botránykönyv szaftos részleteket közöl a Special One és az Arsenal menedzserének viszonyáról - többek közt.

Nyílt titok, hogy a Manchester United jelenlegi menedzserének, José Mourinhónak és az Arsenalt több mint két évtizede irányító, a szezon végén távozó Arsene Wengernek a kapcsolata nem éppen felhőtlen – ezt pedig a két érintetten kívül a legjobban talán Rob Beasley brit sportújságíró tudja, aki az elmúlt években rendszeresen beszélt és váltott üzeneteket a Special One-nal. A zsurnaliszta most úgy döntött, kitálal: hamarosan megjelenő „José Mourinho: Up Close and Personal” című könyvében rengeteg érdekes dolgot közöl a “vörös ördögök” megosztó menedzseréről, melyek közül az egyik legmegdöbbentőbb a francia riválisa iránt táplált gyűlölete.

A könyv kitér a két edző egymással folytatott nyilvános szócsatáira is (például amikor Mourinho lúzernek nevezte a franciát), de ezeknél a már ismert kakaskodásoknál jóval több izgalmat tartogatnak az újságíró napvilágra hozott személyes beszélgetései és levélváltásai a portugállal.

„Ha Wenger úr a Chelsea és a Manchester United között történt Mata-üzletet kifogásolja, akkor egy nap megkeresem a futballpályán kívül, és beverem a képét” – reagált Beasley szerint Mourinho a Mata eladásán fennakadó Wenger kritikáira.

Pár héttel később a portugál a pályán is visszavágott Wengernek: 2014 március 22-én, a francia ezredik arsenalos meccsén a Chelsea 6-0-ra megverte az „ágyúsokat”. A megalázott Wenger nem jelent meg a meccs utáni sajtótájékoztatón, mondván el kell érnie a csapatbuszt – Mourinho természetesen nem szalasztotta el ezt a lehetőséget sem a gúnyolódásra. „Legközelebb ha elvesztek egy meccset, én sem adok majd interjúkat, mert sürgősen el kell érnem a buszt” – írta kárörvendve Beasleynek.

De a két sztármenedzser kapcsolata nem állt meg a szócsatáknál és a fenyegetőzéseknél, a 2014 október 5-ei Chelsea-Arsenal ugyanis mindörökké Mourinho és Wenger lökdösődéséről marad emlékezetes. Újságíró barátjának így magyarázta az esetet a portugál: „Arsene piros lapot reklamált, dumált a bírónak az én technikai zónámban. Mondtam neki, hogy húzzon vissza a helyére, mire ő meglökött. Ezután figyelmeztettem: itt csinálhatod ezt, mert tudod hogy nem reagálhatok, de egy nap találkozunk majd az utcán” – írta az újságíró, aki hozzátette: nem hiszi, hogy José valaha is komolyan gondolta az erőszakot.

Mourinhónak azonban Wenger jelenlétére vagy nyilatkozatára sem volt szüksége ahhoz, hogy gúnyolódjon. Egy esetben Beasley például azért hívta fel a portugált, hogy gratuláljon a győzelméhez, aki így reagált: „Igen, jó meccs volt, de most nézzük meg azt a sz*r Arsenalt”. Majd az sem tántorította el a gúnyolódástól, hogy a londoniak megverték a Manchester City-t: „Ezért most biztos egy új, ötéves kontraktussal fogják jutalmazni. Egyébként az egyik Arsenal-játékos küldött nekem egy SMS-t, amiben azt írta, hogy ők találták ki a taktikát a meccsre, Wenger pedig nem csinált semmit a héten…az infó száz százalék.”

Petr Cech Arsenalba igazolása is felhúzta Mourinhót, aki meg akarta tartani a kapusát – az ügylet után a következő e-mailt küldte az újságírónak: „Wenger úr a kapusomat akarja, és azt hiszi ez a pénzről szól…hát nagyot téved! Én nem akarok mást, csak megb*aszni őt. Akarod Cech-et? Oké, én meg akarom az egyik fiatal tehetségedet, aki nálad sz*r volt, de én majd topjátékost faragok belőle.”

A könyv Mourinho Wenger iránti gyűlöletén kívül többek közt szót ejt még a portugál titkos szerelméről, Jennifer Anistonról, és jelenlegi játékosáról, a Special One által korábban dagadt fiúcskának csúfolt Rooney-ról is.

És hogy mit reagált Wenger minderre? „Soha nem fogok könyvet olvasni Mourinhóról, ezt sem olvastam, így nem is tudom kommentálni. Egyébként is, csak a futballal szeretnék foglalkozni.”

Olvasói sztorik