Nemzetközi foci

Aranylabda: lesz-e változás? Sejtjük a választ!

Ismét újságírók döntik el, ki nyerje a díjat: ettől végre lehet-e esélye másnak is a Messi-Ronaldo tandemen kívül? Megkérdeztük.

A legrangosabb egyéni díjat, a France Football által alapított Aranylabdát évtizedeken át a kontinens sportújságíróinak szavazatai alapján ítélték oda – egészen addig, míg össze nem vonták a FIFA-Aranylabdával. 2008 óta senki más nem nyerte el a díjat, mint Lionel Messi (ötször) és Cristiano Ronaldo (háromszor), akkor is ők kapták, amikor az adott évben nem ők voltak legeredményesebb játékosok a begyűjtött címeket tekintve.

A válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai is szavaztak az összevont díjra, így borítékolható volt, hogy az általánosan a világ legjobbjának elismert Messi-Ronaldo páros valamelyike nyer: a kérdés mindig csupán az volt, harmadiknak ki kerül be melléjük a díjkiosztó gálára.

Volt, hogy Franck Ribéry:

Vagy éppen Manuel Neuer:

Esetleg Neymar:

Arra voltunk kíváncsiak, változik-e a kánon, ha újra a sportújságírói szakma szavaz a díjról – utoljára a brazil Kaká tudott az említett pároson kívül nyerni, amikor 2007-ben Bajnokok Ligáját nyert az AC Milannal. A megkérdezett kollégák szerint lehet változás, de az idei győztes személyét illetően egyetértettek abban, hogy még nem várható új név…

Egri Viktor, a Digisport kommentátora:

– Az összevont Aranylabda 2010-ben elvesztette a komolyságát, amikor az addigi elvek alapján Lionel Messinek az első háromban sem kellett volna lennie, mégis ő nyerte a díjat, a vb-győztes Xavi és Iniesta, valamint az abban az évben az Interrel és a holland válogatottal is káprázatos Sneijder előtt. Változás e tekintetben biztos lesz: ismét az elért eredményeket veszik figyelembe. De idén ezzel együtt Cristiano Ronaldónak kell nyernie, elvileg más szóba sem jöhet: a Bajnokok Ligája-győzelem és gólkirályi cím, valamint a döntőben belőtt utolsó 11-es is őt predesztinálja erre. Neymar jöhet még szóba, aki a brazil olimpiai válogatott átkát törte meg, szintén győztes 11-essel, és a Barcával is bajnok lett. Messi viszont nem nyert Copát, sőt, kihagyta a 11-esét a döntőben.

Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport szakírója (nemzetközi futball):

– Amikor a FIFA “rátette a kezét” az Aranylabdára, pont a szervezet legsúlyosabb botrányai közepette, az kicsit besározta ezt a díjat. Most ismét a tradicionális helyére kerül. Idén így is Ronaldo fogja kapni szerintem, mert ő nyerte a legtöbbet – aki még szóba jöhetne a régi-új rendszerben, az talán a francia csatár Griezmann, illetve Luis Suárez. De a címek miatt a portugál az esélyes.

Mártha Bence, az Origo szakírója:

– Szívem szerint Buffonnak minden évben adnék egy Aranylabdát, de reálisan nincs esélye rá. Ha az elért sikereket nézzük, Ronaldo a legnagyobb esélyes, mert a BL-Eb párosítást nem lehet felülmúlni, igaz, Pepe is megnyerte mindkettőt és az Eb-n jobban is játszott. Sok példa volt az elmúlt években arra, hogy nem az elért sikerekről szavaztak a játékosok és a szövetségi kapitányok, hanem arról, hogy kit tartanak éppen a világ legjobb játékosának. Ami örvendetes, megszűnik az a nevetséges szokás, hogy egy, futball szempontjából akár nem túl jelentős ország csapatkapitánya a saját honfitársát is ráteszi a hármas listára…

Olvasói sztorik