Nemzetközi foci

Ugyan már, miért bukott volna meg Mourinho?

Nem mindenki temeti a portugál és a Manchester United házasságát, Dénes Ferenc szerint anyagi és szakmai szempontok szerint is korai még az ítélkezés.

Egyre-másra jelennek meg az elemzések, nemcsak az angol, a magyar portálokon is (a Rangadón is olvashattak ilyet) arról, mennyire kiábrándító José Mourinho eddigi tevékenysége a Manchester Unitednél. Van, aki már most biztos benne, hogy a portugál bukni fog, miután három egymást követő meccsen (két bajnoki és egy Európa Liga) vereséget szenvedett, ráadásul nem igazán találja a megfelelő felállást a sztárokkal megtűzdelt csapatnak.

De nem mindenki tör pálcát ilyen gyorsan Mourinho felett: az egyik legnagyobb hazai United-rajongó, Dénes Ferenc sportközgazdász szerint érdemes kicsit visszafogni magunkat és távolabbról – vagy éppen közelebbről – is ránézni a problémára, mielőtt néhány forduló alapján ítélkezünk.

– Nagyon kedvelem a fiatal blogger nemzedéket, akik nagyon értenek a játékhoz, prímán tudják, hogyan kellene működnie egy csapatnak, ide teszik, oda teszik a játékosokat. Ehhez én nem értek. De úgy gondolom, bemenni a Manchester United öltözőjébe mégsem ugyanaz, mint megnyitni egy futballmenedzser játékot. Mondjuk, szemben ül veled Wayne Rooney, akinek a fizetése annyi, amennyi, mögötte egy nem akármilyen pályafutás és sok millió szurkoló. Ez egy helyzet, egy kihívás, ami nem ugyanaz, mint a számítógépen szerkeszteni egy csapatot. Ha már itt tartunk, ez az egyik problémája Mourinhónak: neki a valóságban is át kell vezetnie egy új korszakba a klubot, de közben valamennyire a folytonosságot is meg kell tartania – véli Dénes Ferenc.

– Emlékezhetünk rá, annak idején Rooneyt Ferguson is el akarta adni, hatalmas balhé volt miatta. Azt mondta, most van a csúcson, rengeteg pénzt lehetne kapni érte. Most derül ki, hogy ebben is igaza volt az öregnek. Ahogy én látom, az egyik legnagyobb problémája a csapatnak jelenleg az, hogy nem tud mit kezdeni Rooneyval. Szakmailag is probléma, de futballgazdaságilag is. Ugyanakkor ő köti össze a régi korosztályt a mostaniakkal, ezért nem lehet csak úgy kitenni.

Mindez nem azt jelenti, hogy az Ed Woodward klubigazgató által menedzselt folyamatok mindegyikével egyetértene a sportközgazdász, az anyagi és szakmai szempontok ellentéte számára is világos.

– Miközben a futballüzlet nagy híve vagyok, azért tudom, hogy valamilyen egyensúlynak lennie kell üzleti érdek és szakmai érdek között: a Unitednél mintha átesnének a túloldalra. Nézzük a nyári történéseket. Kínába mennek túrázni, ahol vacak pályán játszanak, el is marad egy meccs, közben Pogba ügye nyúlik, mint a rétestészta, a marketingszempontok miatt is, aztán megjelenik augusztus végén, egyből berakják a csapatba, hogy tessék, játssz. Ibrahimovicnak ez nem probléma 35 évesen, túl megannyi átigazoláson, neki igen. Kérdés, hogy el tudja-e viselni vagy sem, hogy neki azonnal vezérnek és a legjobbnak kell lennie: az sem biztos, hogy 23 éves gyerekre kell ezt a terhet rárakni. Mentálisan nem olyan erős még, sok mindennek kell még történnie vele, hogy megedződjön.

– Továbbra is tartom: Mourinho tökéletesen illik a Manchester United nevű futballvállalathoz. Hogy szakmailag mit tud, azt nem nekem kell megítélnem. De ő azért jött, hogy nyerjen, ehhez kért embereket. Megkapta. Most majd megint kér, télen megkapja azokat is. És nincs mese, ő viszi a bulit és alkalomadtán a balhét is. Ez így teljesen korrekt. Az égvilágon semmi nem történt eddig, ami miatt temetni kellene. Kikaptak a Watfordtól, ilyen van.

A Mourinhót kritizálók egyik érve a város másik vége: a Manchester Citynél is edzőváltás volt, oda is sztáredző érkezett, és Josep Guardiolával egyenesen szárnyal a City, amely még pontot sem vesztett a Premier League-ben. Dénes szerint ezzel sem érdemes Mourinhót revolverezni:

– Szerintem az ilyesmi egy komoly edzőt inkább motivál, mint deprimál. Egy budapesti bérházból nézve borzasztó lehet látni, hogy a City mindig nyer, de a pálya mellől nem valószínű, hogy ez befolyásolja a munkát. Ne feledjük, a Citynél a kulcsemberek eddig is ott játszottak, évek óta együtt vannak. A City 173 milliót fontot költött egy kész vagy félkész csapatra, a MU meg 145-öt egy szétesett keretre, mégis utóbbit emlegetik kidobott pénzként…

A Twitter számít vagy az eredmény?

Ed Woodward, a marketingigazgatóból lett klubigazgató azzal (is) indokolta a Pogba-transzfert, hogy például a közösségi médiát „felrobbantotta” az átigazolás, több megosztást generált, mint annak idején Gareth Bale madridi és Neymar barcelonai szerződtetése. Megkérdeztük a közgazdászt, lehet-e egy klub építésében alapvető szempont az ilyen marketing-szemlélet.
– A professzionális futballban csak a pénz számít. De hogy pénzed legyen, az nagyon sok dologtól függ, először is nyerni kell. Ezek teljesen normális összefüggések. Ed Woodwardnak igaza van abban, hogy Pogba felrobbantja a közösségi médiát és ennek van kereskedelmi értéke. Még így is, hogy nem megy neki a játék. De ha rúg két gólt legközelebb, újra kezdődik a történet. Egyáltalán, az egész MU-Mourinho-Pogba-Woodward történet nem egy hónapos sztori, hanem több éves. És akárki akármit mond, a Van Gaal-éra végéhez képest összehasonlíthatatlanul jobb a játék már most – szögezte le Dénes Ferenc.

Olvasói sztorik