Nemzetközi foci

A videóbíró lebuktatta a középpályást

Hollandiában sárga helyett piros lapot kapott a játékos a visszajátszás után.

A Willem II és az Ajax találkozott szerdán a Holland Kupa első fordulójában, a mérkőzést videóbírós asszisztenciával játszották. Mint kiderült, nagyon hasznos volt a technika alkalmazása, mert amikor a Willem marokkói származású középpályása, Anouar Kali bokán rúgta Lasse Schönét, sárga lapot kapott, a VAR-rendszer segítségével megállapították, hogy piros jár neki – írja a The Guardian.

Danny Makkelie játékvezető nem is habozott, másodperceken belül megváltoztatta a döntését és kiállította a vétkest. Ez volt az első alkalom, hogy a televíziós támogatást teljes egészében felhasználták a döntéshozatalban.

A videóbírót kezelő játékvezető, Pol van Boekel egy kis furgonban ült az Amsterdam Arena parkolójában, és hat képernyőn kísérte figyelemmel a meccs eseményeit. Amikor a szabálytalanság történt – a 60. percben – fülhallgatóval kommunikált a pályán lévő bíróval.

A közönség nem igazán értette, miért változtatta meg döntését a játékvezető, ezért Van Boekel úgy vélekedett: jobb kommunikációra van szükség, hogy a nyilvánosság számára a jövőben érthetőbb legyen a technológia. A két játékvezető egyébként szerepet cserél csütörtökön a Feyenoord és az FC Oss kupameccsén, és tovább tesztelik a rendszert.

A múlt hónapban a videotechnika a Franciaország–Olaszország barátságos válogatott meccsen is bevetették, bár akkor nem kellett megállítani a játékot a használatakor.

Olvasói sztorik