Nemzetközi foci

Nem parádéznak a nyár bombaigazolásai

A legtöbben elmaradnak korábbi teljesítményüktől, sokukkal csak csereként számolnak – persze kivétel is akad.

Mozgalmas átigazolási szezonon vagyunk túl, a topligák csapatai két kézzel szórták a pénzt a nyáron: Paul Pogba világrekordot jelentő összegért került a Manchester Unitedbe, de az olasz csúcs is megdőlt, a Premier League-klubbok pedig minden eddiginél többet költöttek. A bajnokságok elrajtoltak, a bombaigazolások mostanra új csapatukban is megmutathatták, mire képesek – a Rangadó.hu pedig megnézte, hogyan teljesített eddig a tíz legdrágább, Európán belül együttest váltó új szerzemény.

Augusztus 9-e óta Paul Pogba a világ legdrágább játékosa, a 23 éves francia azonban eddig nem bizonyította, miért fizetett ki érte 105 millió eurót a Manchester United a Juventusnak: természetesen azonnal a kezdőbe került, de öt meccsen nulla gól és nulla gólpassz a mérlege eddig a nem éppen remeklő „vörös ördögök” színeiben. Ennek hatására a viccesebb kedvű futball-szurkolók és a szakértők is elkezdték megtalálni a franciát, aki azonban a kritikák ellenére nem teljesít rosszul, sőt: 7.48-as WhoScored-átlaga a második legjobb osztályzat a csapatban. A statisztikái sem mondhatóak rossznak, meccsenkénti 3.3 lövése, két szerelése, 1.3 kulcspassza és 82 százalékos passzolási pontossága is a torinói teljesítményéhez közeli, 1.8-as labdaszerzési mutatója pedig még magasabb is, mint amit az olaszoknál mutatott. Emellett Pogba Manchesterben sokkal többet is van játékban: amíg a Juventusban eltöltött szezonjaiban meccsenként átlagosan 30-50 passzt jegyzett, addig Manchesterben ez az arány 67.8 – a középpályás nem játszik tehát rosszul, más kérdés, hogy a világ legdrágább igazolásától azért többet várnak a sorozatban három vereséget számláló csapatánál.

A szintén brutális összegért, 90 millióért igazolt Gonzalo Higuaín alaposan ráhozta a frászt a Juve-szurkolókra, amikor meglehetősen túlsúlyosan jelent meg a csapat edzőtáborában, azonban a gyorsan berámolt három gólja egy időre eloszlatta a kételyeket a fizikai állapotával kapcsolatban. Azonban öt meccsnél továbbra is az első két találkozón szerzett három gólja van, a Juventus kisebb gödörbe került, az argentin kondíciójával pedig valószínűleg még sincs minden rendben: mi másért számítana csak csereként Allegri a klubtörténet legdrágább szerzeményére? Higuaín mindössze két meccsen kapott szerepet kezdőként, így a statisztikai mutatókban érthetően elmarad a napolis értékeitől, 6.97-es osztályzata ennek ellenére nem mondható szörnyűnek – az viszont csatárként is árulkodó lehet, hogy több mint 220 perc játék során még egyetlen szerelést vagy labdaszerzést sem sikerült bemutatnia.

John Stones 6.77-es osztályzata egyáltalán nem mondható kimagaslónak, ráadásul ha nem is sokkal, de majdnem minden statisztikai mutatóban elmarad az Evertonban mutatott teljesítményéhez képest. Kevesebb szerelés, kevesebb labdaszerzés és kevesebb blokkolt lövés fűződik a nevéhez meccsenként – azonban a Manchester City egyelőre megállíthatatlannak tűnik, így ez gyakorlatilag senkit sem érdekel.

Guardiola másik 50 millió euró feletti igazolása, a Schalke együtteséből érkező Leroy Sané egyelőre nem sok szerepet kapott, a katalán menedzser alighanem a jövő igazolásának szánta a 20 éves németet – Sané eddig három meccsen csereként összesen 60 percet kapott a bizonyításra, a Bajnokok Ligájában pedig már gólpasszt is jegyez. Kapura azonban szélső létére eddig nem volt veszélyes, mindössze egy lövéssel próbálkozott, ráadásul a labdával is meggondolatlanul bánik – 6.32-es, meglehetősen gyengének számító átlagértékelésébe minden bizonnyal az alig 75 százalékos passzolási pontossága is beleszámít.

Granit Xhaka öt meccsen is pályára lépett már az Arsenalban, de háromszor csak csereként – statisztikai mutatói emiatt is estek drasztikusan a Mönchengladbachban töltött előző szezonjához képest. A változás a kevesebb, mint felére csökkent labdaszerzéseknél a legszembetűnőbb: a Bundesliga egyik legjobb középpályás-teljesítményének számító 2.7-es érték az „ágyúsoknál” 1.3-ra esett – kereken hetes osztályzata amúgy egészen jónak mondható.

Henrik Mhitarjan valószínűleg nem ilyen angliai kezdésről álmodott, amikor 42 millió euróért a Manchester Unitedhoz került: az örmény játékmester öt találkozón is pályára lépett, de négyszer csak meccsvégi csereként. A Pogba-Fellaini-Carrick sor mellett nem sok lehetőséghez jutó ex-dortmundi eddig írd és mond 104 percet kapott a bizonyításra, a statisztikai lapja azonban eddig üresen maradt az előző idényben 23 gólt és 32 gólpasszt jegyző játékosnak. A 6.39-es WhoScored osztályzat sem árulkodik fényes teljesítményről – Mhitarjan lesz a következő Sindzsi Kagava?

Az első meccsek alapján az egyik legjobban elsült bombaigazolás Sadio Mané szerződtetése volt. A szenegáli szélső két gólnál és három gólpassznál jár öt meccs után a Liverpoolban, ráadásul nagyszerű mezőnymunkát is végez. Mané többet passzol és többet vesz részt a támadásépítésben, mint tette azt Southamptonban, de Klopp azt is megköveteli a játékosától, hogy a védekezésre is ügyeljen: a szélső meccsenkénti 2.5 szerelését egy védő is megirigyelhetné. Nem csoda, hogy osztályzatai nem csak a csapatában, de a bajnokságban is kimagaslónak számítanak – 7.88-as átlag-értékelése az egész Premier League hatodik legjobb osztályzata, a címvédő Leicester 4-1-es megverése során mutatott 9.55-ös értékelése pedig egyenesen ritkaságszámba megy.

Az Arsenalnak igen hosszúra nyúló egyezkedés után sikerült aranyáron megszereznie a német válogatott Shkodran Mustafit a Valenciától, de úgy fest, megérte az üzlet: a középhátvéd eddig remek teljesítményt nyújt a védelem tengelyében. A spanyoloknál néha egészen elképesztő statisztikákat produkáló Mustafi három meccséből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de 7.26-os értékelése és a PSG elleni BL-találkozón bemutatott tíz (!!) felszabadítása nem rossz kezdésnek.

Joao Mario is a jobban kezdő csúcsigazolások közé tartozik: nem hoz rossz számokat, bár még csak két összecsapáson lépett pályára, meccsenkénti három kulcspassza és 88 százalékos passzpontossága kimagasló, és ami a reputációja szempontjából talán még fontosabb, a Beer Sheva elleni Európa Liga-égésből kimaradt, a Juve elleni bajnoki sikernek viszont tevékeny részese volt – 6.87-es átlag-osztályzata azért mutatja, van még miben fejlődnie.

Michy Batshuayi annak ellenére tart három gólnál és egy gólpassznál a szezonban, hogy Conte jobbára csak csereként számol vele: a belga négy bajnokin összesen 34 percet töltött a pályán, és csak a Bristol elleni Ligakupa-mérkőzésen lépett pályára kezdőként. 6.51-es, átlag alatti WhoScored-osztályzata főként a gyatra passzolási hatékonyságának tudható be – Batshuayi átadásainak mindössze 68 százaléka talált eddig társat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik