Nemzetközi foci

Bayern–Hertha: a pontszerzéstől „felfelé” minden bravúr lenne Dárdaiéknak

A berliniek helye reálisan nem a második a táblázaton, akkor se lesz válság, ha kikapnak – véli a szakértő. A Bayern külön kategória.

Meddig folytatódhat a „Dárdai-magic”? A Bundesligát hibátlanul kezdő Hertha képes lesz-e tovább nyújtani sorozatát? A kérdésre igen nehéz rávágni az igent, mert a berliniek szerdán a másik százszázalékos csapat, a Bayern München otthonába látogatnak – és a világ egyik legerősebb csapata pályáján, tökéletes rajt ide vagy oda, még mindig nem ők az esélyesek. A Rangadó a Bundesliga-szakértő Moncz Attilát kérdezte a müncheni meccs előtt az esélyekről, illetve a berlini „csoda” titkairól.

– Tartom azt, amit a szezon előtt nem sokkal is mondtam: a Hertha tulajdonképpen jól járt azzal, hogy kiesett az Európa Liga selejtezőjéből. A keretük nem lett volna elég mély a többfrontos szezonhoz. Azon kívül a kiesés miatt elég nagy haddelhadd volt a csapatnál, ami összerántotta őket. Három eddigi győzelmükből a Schalke ellenit igazi bravúrnak tartom, mert az egy erősebb keretű csapat ellen született – fogalmaz Moncz Attila, aki Dárdai Pál módszereiben is látja a magyarázatot a jó kezdésre.
– Dárdai ugyanarra épít, amire eddig is: atombiztos védekezésre. Egyetlen gólt kaptak eddig, vagyis a magyar tréner ugyanúgy a keret képességeihez alakítja a taktikát, mint a magyar válogatottnál tette. Ezzel együtt nyilván nincsenek olyan erősek, hogy a második helyet megtartsák, szerintem a 6-9. hely között bárhova érnek, az vállalható, jó szereplés lenne. Hangsúlyozom, akkor sem kell majd válságról beszélni, ha kikapnak néhányszor. A közönségüket nem érdekli, hogy nem „szép” focit játszik a Hertha, Németországban sehol nem a szép játék miatt szeretnek bele az emberek a csapatokba, hanem a hagyomány, a lokálpatriotizmus miatt. A klubhűség számít. A Herthának mellesleg épp ez az egyik nagy gondja: nincs igazán masszív, erős szurkolói bázisa. Nem véletlenül szerettek volna elköltözni az Olimpiai Stadionból, mert nem tudják megtölteni.

Ami a Bayern elleni mérkőzést illeti, Moncz Attila úgy fogalmaz: a pontszerzéstől „felfelé” bármi óriási siker lenne. A Bayern egyelőre még mindig külön univerzumnak tűnik a német futballban, Carlo Ancelottival is hasítanak: a bajnokságban 3/3 a mérlegük, megnyerték a szuperkupát, győztek a BL-csoportban, 23-1 az összgólkülönbségük…
– És még messze nincsenek készen, rengeteg az „építési terület”, Renato Sáncheznek még keresik a helyét például. Az Ingolstadt elleni győzelmük németesen szólva „arbeit Sieg”, munkás győzelem volt, az Ingolstadtnak több kapura lövése volt a találkozón, mint nekik. Ancelotti megmondta, nem most kell megnyerni a trófeákat, hanem majd áprilisban-májusban. Rengeteg mérkőzésük lesz a szezonban, ezért erősen rotálja a keretet. Rafinháról mindenki azt hitte például, Guardiola távozásával az életben nem látjuk a kezdőcsapat közelében, ehhez képest még gólt is szerzett legutóbb.

Ancelotti számára elvileg magasan van a léc, hiszen Guardiolával a Bayern mindhárom bajnokságot megnyerte, ugyanakkor a Bajnokok Ligájában az elődöntőben elbukott. Az olasz trénertől a még ennél is feljebb jutást remélik, de Moncz Attila szerint ez szinte természetes.
– Mi az, hogy magas léc? A bajnokság és a német kupa megnyerése szinte kötelező feladat ezzel a kerettel, a Bajnokok Ligájában meg úgyszólván természetes a Bayern számára az elődöntő, ahogy az elmúlt években a Barcelonának és a Real Madridnak is az volt, szinte mindig. A lényeg, kimondva, a BL-döntő – Ancelotti bizalmi tőkéje abból fakad, hogy ő már járt ott, nem is egyszer, a Milannal és a Real Madriddal is. De, ismétlem, mindez még nem téma jelenleg: azokat a meccseket májusban kell majd megnyerniük – egyelőre az a feladat, hogy megkeresse ehhez a legjobb csapatot. A Hertha ellen persze így is ők a toronymagas esélyesek, ezt senki nem vitatja – fogalmazott Moncz Attila.

Olvasói sztorik