Nemzetközi foci

Súlyos örökséget vett át a lengyel gólzsák

Cavani és Higuain után Arkadiusz Milik lehet Nápoly hőse.

Először volt Edinson Cavani, aztán jött Gonzalo Higuain. Most viszont már Arkadiusz Milik előtt áll a feladat, hogy a Napoli gólfelelőse legyen.

Cavani három évvel ezelőtt a Paris Saint-Germain játékosa lett, Higuain toronymagas olasz rekordot jelentő 90 millió euróért a Juventushoz igazolt idén nyáron, ezért volt szükség az Ajaxtól érkező lengyel Milikre. Egyelőre jól teljesít, hiszen a nápolyiak az ő duplájával győztek 2-1-re a Dinamo Kijev vendégeként a Bajnokok Ligájában kedden.

„Varázslatos este volt számomra, és tökéletes este az egész csapatnak” – nyilatkozta.

Az AC Milan 4-2-es legyőzéséhez is kettővel járult hozzá, vagyis eddig az új szezonban négyszer volt eredményes, a kaput pedig összesen hétszer találta el. Mindez rendkívüli hatékonyságról árulkodik.

„Nagyon örülök, hogy a nápolyi szurkolók boldogok, de ez még csak a negyedik meccsem volt. Higgadtnak kell maradnom” – tette hozzá.

Bár Higuain az előző idényben 36 gólt szerzett, ezzel 66 éves rekordot döntött meg, nem kizárt, hogy Milik még nála is jobb lesz, ugyanis valamivel magasabb, mint „elődje”, és fejjel sokkal jobb. Dries Mertens, Jose Callejon és Lorenzo Insigne biztosítják a remek beíveléseket, nem csoda, hogy a lengyel eddig már háromszor is eredményes volt fejjel. Az előző szezonban a nápolyiak összesen csak nyolc gólt szereztek így.

„Elégedett vagyok Milikkel, de tisztességtelen lenne, ha összehasonlítanám Higuainnal” – közölte Maurizio Sarri vezetőedző.

A 35 millió euróért igazolt szélső az elmúlt két szezonban az Ajaxban 52 bajnoki meccsen 32 gólt szerzett, ezért Robert Lewandowski utódjának tartják a lengyel válogatottnál. Ő rúgta a győztes találatot az Észak-Írország ellen 1-0-ra megnyert meccsen a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon.

Szóval Higuain távollétében sem áll meg az élet Nápolyban: a múlt hétvégén a csapatkapitány, a szlovák Marek Hamsík a 81. gólját szerezte a klub színeiben bajnoki találkozón, ezzel beállította Diego Maradona csúcsát.

„Ez a tizedik év, amikor a Napoli mezét viselem, és azt hiszem, Sarri stílusa a legjobb, amiben valaha játszottam. Az egész csapat jól érzi magát” – nyilatkozta.

A Maradona-féle együttes 1987-es és 1990-es bajnoki címe után a mostani idényben végre ismét aranyérmes lenne a Napoli, amely Nagy Ádám csapata, a Bologna ellen játssza következő meccsét, szombaton. A Bajnokok Ligájában a portugál Benfica lesz a következő ellenfél kedden.

A 57 éves vezetőedző, Maurizio Sarri hosszú időt töltött tartományi kluboknál, míg tavaly kinevezték Nápolyban.

„Beletelt huszonöt évbe, hogy idekerülhessek, de most úgy tűnik, hogy az út végére értem. Nem vagyok érzelgős ember és nem vagyok elégedett. Továbbra is élvezni szeretném a munkámat” – közölte Sarri.

Márpedig Milik eddig rengeteg örömre adott okot trénerének…

Olvasói sztorik