Nemzetközi foci

Mourinho máris megbukott Manchesterben?

Szakértőnk szerint nem az egy hét alatt elszenvedett két vereség a probléma, hanem a portugál tréner koncepciótlansága. A bajnoki címre esélytelen ebben a felállásban a United.

Máris vége a virágos illúzióknak? Másfél hete még az új sikerkorszakot vizionálták sokan Manchester vörösebb felében, a United egy angol szuperkupa-győzelemmel és három győztes bajnokival kezdte a szezont, Ibrahimovic termelte a gólokat. Most viszont José Mourinho, miután elvesztették a manchesteri derbit Josep Guardiola ellen, majd az Európa Ligában is kikaptak a Feyenoordtól, már arról beszél, játékosainak nincs önbizalma. A City elleni vereség után is a játékosokat emlegette, akik „csalódást okoztak” neki.

De csalódást okozott-e José Mourinho? Van, akinek igen. Kele János blogger, a Spíler TV szakértője – aki a Britannia-blogon elemzést is írt arról, hogyan oktatta ki Guardiola ismét Mourinhót – úgy látja, nem ez a két meccs az igazi probléma, hanem maga a portugál tréner, illetve a Uniteddel közös projektje problémás…

Ha van egy százmilliós játékosod, használd!

– Ami van, az nyilvánvalóan nem jó. Nem értem, Mourinho miért ragaszkodik a 4-2-3-1-es felálláshoz. Vettek százmillióért egy játékost, aki nem illik bele ebbe a taktikába. Mindegy most, hogy ér-e százmilliót Paul Pogba, ha egyszer ennyit adtak valakiért, akkor köré kellene építeni a csapatot. Ő nem védekező középpályás. Tegnap pedig ugyanabban a felállásban Rooney helyén játszott, borzasztóan gyengén. Pedig lehetett volna egy 4-3-3 a tegnapi összeállítás alapján, de Mourinho egyelőre képtelen változtatni.

– Nem tudjuk, mi a koncepció: láttuk ebben a felállásban már jól játszani Mou csapatait, de most szinte semmi sem működik belőle. Nincs szervezett letámadás, Rotterdamban Rashford egyedül kergette a védőket, mögötte harminc méterrel a csapat. Nehéz megítélni kívülről, hogy ez a koncepció hibája, vagy a játékosok képtelenek betartani az utasításokat. De valószínűtlennek tartom, hogy az utóbbiról lenne szó. Inkább arról, hogy Mourinho abban bízik, majd az egyéniségek megnyerik a meccseket. És nincs az a koncepció, ami Guardiola csapatainál megfigyelhető, hogy a játékosok álmukból felkeltve is tudják, mi a feladatuk és hogyan váltsanak, ha szükséges – elemzi a problémákat Kele.
– José nem szervezi meg úgy a középpályát, mint Guardiola, ezért olyan ember kell neki, aki jól felrúgja a labdákat, mint Blind vagy Baily, emiatt viszont kell Fellaini is a csapatba, de ez a City ellen, ahol két támadó középpályás van, már nem elég, borzasztóan egyszerű játékot játszott a derbin a United és azt is rosszul.

Emberi dolgok: Mourinho már nem a régi?

Mindez természetesen nem csak a szakmai kérdésekről szól. Mourinho tavaly ott bukott meg, ahol legnagyobb angliai sikereit aratta, a Chelsea-nél, és kérdés, újjá tud-e születni Manchesterben. Ehhez pedig elsősorban önmagával kell tisztáznia dolgokat, véli a szakértő.

– Lehet, hogy Mourinhót is elérte az a korszak, ami sikeres edzőknél 10-15 év után szokott jönni, hogy szerelmesek a saját ötleteikbe és saját magukba. A görcsös ragaszkodás a 4-2-3-1-hez ezt mutatja. Ezt anno még az Internél találta ki, kifejezetten a BL-re, mert a bajnokságban nem így játszatta a csapatot. Mivel ezzel érte le a legnagyobb sikereit, és ezzel tudta először legyőzni Guardiola Barcelonáját, nem tudja elengedni.

– Ez az egyik része a dolognak. A másik, amit a híres elemző, Jonathan Wilson leírt már az év elején: José legnagyobb erénye pályafutása kezdetén a pragmatizmusa volt – semmi nem érdekelte, csak a győzelem. Mindent és mindenkit felrúgott a környezetében a siker érdekében, és amikor kellett, képes volt változtatni. Amióta a Real Madrid edzőjeként a Barcával – azaz Guardiolával – jött a nagy harca, ez nincs így. Nyilván ennek emberi okai is vannak. Már nem elég neki győzni, már „le akarja tenni a névjegyét”, úgymond „josésan” akar nyerni. Csak közben ezek a dolgok már nem működnek.

A bajnoki cím sansztalan, hogyan tovább?

A szezon persze még éppen csak elkezdődött, Mourinho és a United „csak” első rangadóját, illetve európai kupameccsét vesztette el, a háború nem dőlt el két rossz csata miatt. De változtatásra biztosan szükség lesz – és Kele János nem tartja már elképelhetetlennek azt sem, hogy rövid életűnek bizonyul a nagyon várt José-MU házasság.

– Mindenképpen kell változás. Nincs kőbe vésve a kezdőcsapat. Remélhetőleg ki fogja próbálni a 4-3-3-at, Rashford vagy Herrera bekerülhet, de azon sem csodálkoznék, ha Carrick előkerülne, szervező középpályásban továbbra sem áll túl jól a United. Szélső hátvédben pedig még vékonyabb a keret, csak Shaw és Valencia van, Darmiant aligha fogja sokat használni, ő abszolút nem Mourinho-típusú játékos, fizikálisan kevés ehhez.

– Simán megbukhat Mourinho Manchesterben. Benne van a pakliban, hogy szezon végén elköszönnek tőle. Ha nem jut be a BL-be, biztosan. De idén ezzel nem lesz probléma, a harmadik hely környékére várható a United, a játékoskeret alapján mindenképpen. De a bajnoki címbe nem fog beleszólni, az EL meg nem érdekel senkit. Bár nem mondhatni, hogy ne vették volna komolyan a Feyenoord elleni meccset, csak nem volt játékuk a hollandok ellen. Őszintén szólva, most nem látom a Mourinho-Mancehster United projekt értelmét hosszú távon – fogalmaz egyértelműen Kele János.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik