Nemzetközi foci

Meccsrutinban a feröeri játékosok, 38 gólos támadótrió készül Dzsudzsákék ellen

Megnéztük, milyen szezont futnak Magyarország első vb-selejtezős ellenfelének játékosai.

Az érintett bajnokságok menetrendje:

A feröeri bajnokságban 21 mérkőzésen vannak túl a csapatok. Izlandon 17 fordulót rendeztek a selejtezőkig, míg a norvég másodosztály résztvevői 19 mérkőzést tudhatnak maguk mögött.
A dán első-és másosztályban hat-hat játéknap ment le.

Lars Olsen szövetségi kapitány még augusztus 22-én kijelölte a Magyarország elleni világbajnoki selejtezőre készülő feröeri keretet, melybe 23 játékos kapott helyet. Az összetartásra a honi bajnokságban szereplő feröeri labdarúgókon kívül tizenegy légiósnak címzett meghívót: hárman az izlandi, heten a dán, míg a norvég bajnokságból Baldvinsson egyedüliként készül Dzsudzsák Balázsék ellen.

Játékban a kapusok, a rutin Gunnar Nielsen mellett szól

Három kapussal vágott neki a felkészülésnek a dán szövetségi kapitány: Kristian Joensen a válogatottban újonc, klubszinten a KÍ Klaksvíkot erősíti, huszonegy fordulót követően vezetik a honi bajnokságot, a 23 éves kapus alapember csapatában. Gunnar Nielsen harmincháromszor volt válogatott, klubja, az izlandi Hafnarfjördur éllovas az ottani pontvadászatban, ahol alapemberként számolnak vele. Teitur Gestsson szintén a feröeri bajnokságból kapott meghívott, a Tórshavn kapusa kétszer volt nagyválogatott. Ha Lars Olsen mester kapusposzton a rutinban bízik, akkor Gunnar Nielsennek szavaz bizalmat Magyarország ellen.

Meccsrutinban a válogatott védők

A védők sorában a hazai bajnokságból hárman, Jónas Tór Naes (B36 Tórshavn), Atli Gregersen (Víkingur) és Jóhan Troest Davidsen (HB Tórshavn) szerepelnek a keretben. Naes negyvenhétszer volt válogatott, klubjában alapember. Csapattársa, Davidsen (32 válogatottság) egy mérkőzés kivételével szintén végigjátszotta a szezon eddigi részét. A rutinos, 34 éves Gregersen harmincegyszer volt válogatott, csapatával negyedikek – csak három mérkőzésről hiányzott eddig.

A légiós védők közül Ragnar Nattestad (Fylkir) még csak 22 éves, de már tizenháromszor ölthette magára a címere mezt. Az izlandi bajnokságban sereghajtók, és csupán hat mérkőzésen játszott. A dán másodosztályból Viljormur Davidsen (Vejle BK) és Bárdur Hansen (Fremad Amager) kaphat szerepet Dzsudzsákék ellen. Davidsen csapata mind a hat mérkőzését végigjátszotta, a válogatottban tizenöt fellépéssel rendelkezik, míg Hansen kétszer szerepelt a nemzeti együttesben, klubcsapatában ő is biztos pont.

Klubszinten gólerős a feröeri középpálya

A Runavíkból Pól Jóhannus és Árni Frederiksberg bizonyíthatott a felkészülés során a kapitánynak, előbbi huszonnégyszer, utóbbi csupán kétszer volt válogatott. Frederiksberg már nyolcgólos a szezonban, míg csapattársa is eredményes volt ötször, mindketten alapemberek a pillanatnyi dobogósnál. A Tórshanból Fródi Benjaminsen és Róaldur Jakobsen kapott meghívót. Benjaminsen a rutint képviseli, 86 válogatottságával rekorder, aki annak ellenére került be a keretbe, hogy 2015-ben visszavonult a a nemzeti csapattól. Klubszinten tizenhét fellépése van, míg csapattársa, Jakobsen csupán háromszor volt válogatott, de ő is jó szezont tudhat maga mögött: húsz mérkőzésen hét gólt lőtt már. Sölvi Vatnhamar (11-szeres válogatott) már 30 éves, de idén jól megy neki is: a Víkingur színeiben húsz mérkőzésen tizenhárom gól a mérlege és a bajnoki címért küzdenek.

A dán bajnokságból négy középpályás is meghívót kapott: Hallur Hansson (AC Horsens), Brandur Hendriksson (Randers), Heini Vatnsdal (Fremad Amager) és René Joensen (Vendsyssel). Hansson huszonháromszor volt válogatott, a dán első osztályban hét mérkőzésen egy gól a mérlege. Hendriksson tízszer volt válogatott, a dán élvonalban negyedikek a Randersszel, de csak 24 percet játszott idén. A fiatal, 24 éves Vatnsdal hat válogatottsággal rendelkezik, a dán másodosztályban hetedikek csapatával, mind a hat mérkőzésen szóhoz jutott. Joensen is még csak 23 éves, a válogatottban csupán hat fellépéssel bír, a dán másodosztályban csapatával az utolsó előtti helyen tanyáznak, de a jobblábas játékos csak peremember – ebben a szezonban még csak 155 percet játszott. Az izlandi bajnokságban szereplő Hafnarfjördur játékosa, Kaj Leo í Bartalsstovu eddig kilencszer volt válogatott, az éllovasnál azonban eizdáig három mérkőzésen mindössze 35 percnyi játéklehetőséget kapott.

Kevés támadó, sok gól klubszínekben – így állnak támadófronton a feröeriek

A keretben három támadó szerepel: Klaemint Olsen (NSÍ Runavík) és Páll Klettskard (KÍ Klaksvik) a feröeri bajnokságból kapott behívót. Olsen csupán nyolcszor volt válogatott, de remek szezont fut: huszonegy mérkőzésen hússzor iratkozott fel a gólszerzők közé. Klettskard a listavezető színeiben huszonegy mérkőzésen már tizenötször volt eredményes, a válogatottban tizenkét fellépése van. A dán elsőosztályú Odense színeiben Símun Edmundsson szerepel külföldiként, hét mérkőzésen három gól és egy gólpassz a mérlege. Válogatott szinten ő a legrutinosabb riválisai közül, hiszen már 37-szer szerepelt feröeri színekben.

A feröeri keret

Kapusok: Gunnar Nielsen (FH Hafnarfjördur – Izland), Kristian Joensen (KÍ Klaksvík), Teitur Gestsson (HB Tórshavn)
Védők: Jónas Tór Naes (B36 Tórshavn), Atli Gregersen (Víkingur), Sonni Ragnar Nattestad (Fylkir – Izland), Rógvi Baldvinsson (Vidar – Norvégia), Jóhan Troest Davidsen (HB Tórshavn), Viljormur Davidsen (Vejle BK – Dánia), Bárdur Hansen (Fremad Amager – Dánia)
Középpályások: René Joensen (Vendsyssel – Dánia), Pól Jóhannus Justinussen (NSÍ Runavík), Róaldur Jakobsen (B36 Tórshavn), Kaj Leo í Bartalsstovu (FH Hafnarfjördur – Izland), Sölvi Vatnhamar (Víkingur), Árni Frederiksberg (NSÍ Runavík), Fródi Benjaminsen (HB Tórshavn), Hallur Hansson (AC Horsens – Dánia), Brandur Hendriksson (Randers – Dánia), Heini Vatnsdal (Fremad Amager – Dánia)
Csatárok: Klaemint Olsen (NSÍ Runavík), Páll Klettskard (KÍ Klaksvik), Jóan Símun Edmundsson (Odense – Dánia)
Olvasói sztorik