Nemzetközi foci

FIFA-minősítés: mindhárom UEFA-elnökjelölt megválasztható

Mindhárom UEFA-elnökjelöltet megválaszthatónak minősítette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

A FIFA azért végezte el saját átvilágítását, mert az európai szövetség elnöke automatikusan alelnök lesz a nemzetközi szervezetben.

A posztért a szlovén szövetséget vezető Aleksander Ceferin, a spanyol Angel María Villar, az UEFA jelenlegi első alelnöke és Michael van Praag, a holland szövetség elnöke száll harcba.

A választásra szeptember 14-én, Athénban kerül sor az UEFA rendkívüli kongresszusán, melyet azért tartanak, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai biztossága decemberben Michel Platini elnököt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

A francia sportvezető májusban szóban lemondott posztjáról, később pedig jelezte, hogy ezt a szeptemberi tisztújítás alkalmával hivatalossá is teszi majd.

Nem mellesleg a magyar mellett a német és a francia labdarúgó-szövetség is a szlovén Aleksander Ceferint támogatja majd.

A német szövetség (DFB) pénteken közölte: egyetért a 48 éves jogász szándékával, hogy fejlesszék a párbeszédet a nemzeti szövetségekkel, a ligákkal és a klubokkal, illetve fokozottabban vegyék figyelembe ezek érdekeit. Szintén támogatandónak tartja a DFB Ceferinnek a jobb átláthatóságra, valamint a korrupció elleni hatékonyabb küzdelemre vonatkozó törekvését.

A francia szövetség (FFF) azért áll mögé, mert programja szerint a nemzeti szövetségek közötti kapcsolatok javítására törekszik, ugyanakkor folytonosságot is képvisel az UEFA-nak az elmúlt évekbeli irányvonalával, elkötelezett a labdarúgás fejlesztése mellett.

A magyar szövetség (MLSZ) hétfőn közölte, hogy mindhárom jelöltet alkalmasnak tartja a poszt betöltésére, ám a jelenleg a szlovén szövetséget irányító Ceferinben „hosszabb távú megoldást is lát”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik