Nemzetközi foci

Selejtezés indul! Lesznek-e kijutó kicsik és elbukó nagyok?

Sallói Istvánnal vettük végig, melyik vb-selejtező csoportban mi várható. Holland, olasz blama, újabb izlandi siker? Meglátjuk...

Indul a nagy menetelés, kezdődik a 2018-as oroszországi világbajnokság európai kvalifikációja. Kilenc csoportban ötvennégy válogatott harcol a mindössze tizenhárom európai kvótáért… Vagyis összehasonlíthatatlanul nehezebb lesz kijutni Oroszországba, mint a huszonnégy csapatos Eb-re volt, és ez aligha csak a magyar válogatottat érinti. Ezúttal a csoportok második helye csak pótselejtezőt ér, vagy azt sem: az összesítésben legkevesebb pontot szerző második helyezett ugyanis még pótselejtezni sem mehet.

A kiemelések alapján persze megtippelhető a biztos kijutók neve, ám bármennyire is keményebb dió a kicsik számára ez a sorozat, egy-két váratlan bravúr nem kizárt, mert a nagyok közt is akad, amelyik gondokkal küzd. Sallói István, a Digisport szakkommentátora, volt válogatott labdarúgó a Rangadó kérésére mindegyik selejtező-csoporttal kapcsolatban elmondta a várakozásait.

A-csoport: Franciaország, Hollandia, Svédország, Bulgária, Fehéroroszország, Luxemburg

– Nem tudom, szenzáció lenne-e, ha Hollandia a vb-re sem jutna ki… A pótselejtezőre esélyesek, hiszen a franciák nálam az egész 2018-as világbajnokság favoritjai, abszolút top-csapat. A kérdés, hogy a hollandok elérik-e a pótselejtezőt, bár az esélyük megvan rá. A bolgár foci nagyon lemaradt valahol, a svédek pedig az Eb-n mutatott játékkal, Ibrahimovic nélkül szintén bajban lehetnek.

B-csoport: Portugália, Svájc, MAGYARORSZÁG, Lettország, Feröer-szigetek, Andorra

– Szívem szerint azt mondanám, Svájc megelőzi Portugáliát, hisz a portugálok igazi pótselejtező-menők. De ez ugye azt jelentené, hogy a magyar válogatott nem ér oda a második helyre sem. Márpedig szerintem lehet reális esély a második helyre a csoportban, ha úgy tudunk játszani, mint az Európa-bajnokságon. A három csapat mögött elég komoly szakadék van, ami azt jelenti, hogy a „kicsiket” mindenkinek vernie kellene, hogy ne kerüljön hátrányba.

C-csoport: Németország, Csehország, Észak-Írország, Norvégia, Azerbajdzsán, San Marino

– A németek első helye nem lehet kérdéses, mögöttük a cseheket várom másodiknak, bár nem túl meggyőzőek mostanában. Az észak-írek újabb bravúrját kizártnak tartom, szerencsés csoportjuk volt az Eb-selejtezőben és az Eb-n is, gyenge csapat, amelytől szerintem elképzelhetetlen egy újabb bravúr.

D-csoport: Ausztria, Wales, Írország, Szerbia, Grúzia, Moldova

– Jó kérdés a szerbek helyzete: egyéni szinten rengeteg jó futballistájuk van szerte Európában, de támadó posztokon mintha hiánnyal küzdenének, az értékesebb játékosaik védők vagy védekező középpályások. Az osztrákok leégtek az Eb-n, de továbbra is erős csapatnak tartom őket, Wales sem véletlenül szerepelt olyan jól a kontinenstornán, szerintem bennük van még egy bravúr. Az írek is beleszólhatnak, de inkább osztrák-walesi versenyt jósolok. Viszont a sok egymástól elvett pont miatt lehet, hogy itt fog kiesni a végén a második helyezett, szinte nincsen olyan párosítás, amiben biztosan 6 pontot szerez valamelyik fél.

E-csoport: Lengyelország, Románia, Dánia, Montenegró, Kazahsztán, Örményország

– Gyenge csoport, talán a lengyelek a favoritjai. Azért az Eb-selejtezőn a németeket megverték, masszívan teljesítettek, vannak sztárjaik. A románok, megkockáztatom, nem érnek oda a második helyre. Olyan szempontból ez is kemény csoport, hogy senki sem esélyes a másik ellen, itt is csak az első lehet benne biztos, hogy kijut a vb-re.

F-csoport: Anglia, Szlovákia, Szlovénia, Skócia, Litvánia, Málta

– Az angolokat nehéz hova tenni, de a selejtezőkben mindig nagy királyok, rendre végigverik a csoportjukat. Fiatal tehetségeik vannak, nagyon jó átlagéletkorú keret, de bevallom, Sam Allerdyce-t én nem tartom jó választásnak a kapitányi posztra, ezekhez a fiatal játékosokhoz másmilyen, tanári-vezéri attitűddel is rendelkező edző kellene. A szlovákoknál sokan tartanak attól, hogy Hamsikék mögött nincs megfelelő utánpótlás és űrt hagynak maguk után, de most még szerintem ez nem következik be, őket várom a második helyre.

G-csoport: Spanyolország, Olaszország, Izrael, Albánia, Macedónia, Lichtenstein

– Minden sorozatban várom, hogy Izrael végre odaérjen a továbbjutó helyekre, sok jó játékosuk van, nem véletlen, hány csapatuk játszott BL, és EL-főtáblán az elmúlt években. De ebből a csoportból megint nehéz lesz kijutni, megint a harmadik helyre érhetnek oda. Bár, őszintén szólva, olyan nagyon nem lepődnék meg, ha az olaszok elbuknának egyszer, nagyon aggasztónak látom a helyzetüket, főleg, ha a védelmük kiöregszik. A spanyoloknál is kapitány- és generációváltás volt, de azért nekik aligha lesznek gondjaik a kijutással.

H-csoport: Belgium, Bosznia-Hercegovina, Görögország, Ciprus, Észtország, Gibraltár

– Belgiumnak elvileg nem okozhat problémát az első hely megszerzése, erős csapatuk van, még ha ezt az Eb-n sajnos csak ellenünk mutatták is meg igazán. A görögöktől bukást várok, válságban vannak, szerintem a bosnyákok előrébb tartanak náluk. Nem tűnik túl erősnek ez a csoport sem.

I-csoport: Horvátország, Izland, Ukrajna, Törökország, Finnország, Koszovó

– Hát, itt nem tudnám megmondani biztosra, ki lesz az első. Izland Eb-szereplését nem kiugrott sikernek tartom, meggyőzőek voltak már a selejtezőkben is. A törökök és az ukránok két olyan csapat, amelyik tipikusan halálosan megizzaszt mindenkit a selejtezőn, meg is előzi az ellenfeleit, aztán a tornán meg momentumuk sincs… A horvátokat pedig, talán az egyéni klasszisaik miatt mégiscsak megtippelném csoportelsőnek, de ebben a hatosban sok döntetlen várható, így ez is veszélyeztetett csoport a legrosszabb második hely szempontjából.

Olvasói sztorik