Nemzetközi foci

Pep, Mou, Conte: eddig tökéletes, de ki lesz a nyerő?

A Premier League sztáredzői hibátlanul kezdtek új klubjaikkal. Vajon melyikük csapata lesz a domináns a szezonban?

Dörzsölték kezüket az angol klubfutball és a Premier League rajongói a szezon előtt, hiszen a világ legfelkapottabb sztáredzői közül hárman is új (top)csapathoz szerződtek Angliában, közülük ketten először vállaltak munkát a világ leggazdagabb és alighanem legnépszerűbb ligájában. Nos, három forduló után még elégedettebb lehet az, aki Pep Guardiola, José Mourinho és Antonio Conte kiélezett versenyeként (is) várta a 2016/17-es szezont: a Manchester City, a Manchester United és a Chelsea is három győzelemmel, remek játékkal indított – igaz, a nagy rangadók majd csak ezután jönnek, de a „helyzet fokozódik”, ami a sztáredzők versenyét illeti. (És akkor még a régebb óta a klubjuknál dolgozó Jürgen Klopp, Arséne Wenger vagy Claudio Ranieri csapatairól nem is volt szó.)

A Rangadó angolfoci-szakértője, a Britannia-blog szerzője és a Spíler TV PL-közvetítéseiben is bemutatkozó Kele János is amondó, eddig nem lehet belekötni egyik gigász teljesítményébe sem, persze nem ebből a három fordulóból derül ki, merre kanyarodik később a versengésük.

– Guardiola és a City némileg meglepett, de pozitív értelemben: nem gondoltam, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire markánsan látszani fog az új stílus a csapaton, főleg, mert nem is teljesen olyan játékosok vannak a csapatban, akikről okvetlenül azt mondanánk, hogy Guardiola játékához ideálisak. Mégis látványosan adoptálták a katalán tréner elképzeléseit, szépen és eredményesen játszanak egyelőre, komoly kihívás lesz az ellenfeleknek, ha ezt a játékot képes lesz egész szezonban folytatni, illetve javítani a Manchester City – ismerte el Kele János.

– A Manchester United ellenben nagyjából azt hozta, amire számítottam Mourinhótól, a rendszere már ismert, úgy néz ki, egyelőre tökéletesen partnerek benne a játékosok. Ibrahimovic rendkívül jó hatást gyakorol az egész csapatra, Rooney is jobban érzi magát a pályán szemmel láthatóan, így, hogy Zlatan miatt kevesebb teher és kevesebb reflektorfény hárul rá. A fiatal Rashford legutóbb győztes gólt szerzett, az ő fokozatos felépítése is fontos lehet, de nem szabad túlterhelni, mint annak idején ennyi idős korában Michael Owent vagy épp Wayne Rooneyt, mert ők is hamarabb kiégtek emiatt. Nyilván jó kérdés, mi lesz majd akkor, amikor jönnek Mourinho első borítékolhatóan élesebb megnyilvánulásai, konfliktusai – véli a vörös ördögökről a szakértő.

És a két manchesteri nagycsapat „árnyékában” a nyáron kevesebbet igazoló Chelsea is tökéletes rajtot produkált, Antonio Conte egyelőre gond nélkül illeszkedik be egy új kultúrába, noha először dolgozik Olaszországon kívül.

– A Chelsea-től talán kicsit meglepőbb a tökéletes rajt, de Conte eddig hibátlanul meccsel, hátrányból is képes volt változtatni a csapata, jó döntésekkel nyúl bele a meccsekbe. Kérdés, mihez kezd a személyi problémákkal, Fabregasszal elsősorban, akiből akár egy „második Pirlót” is csinálhatna mélységi irányítóként, de a jelek szerint nem igazán számol vele. Nagyon jól kommunikál az olasz, elfogadták a játékosok (Hazard újra úgy játszik, mint legutóbb két éve), ráadásul a Chelsea-nek megvan az az előnye a két manchesteri csapattal szemben, hogy semmilyen nemzetközi sorozatban nem indult, így frissebb lehet a szezonban, igaz, az ő keretük a legvékonyabb, legalábbis mennyiségileg – mondta Kele János.

Az angol bajnokság a válogatott szünet után nem akármilyen meccsel folytatódik: a manchesteri derbin a United a Cityt fogadja – Kele szerint nem lesz okvetlenül látványos mérkőzés, mert Mourinho várhatóan nem sokat kockáztat majd – de az biztos, az angol futballvilág alig várja már az újabb klasszikus Mou-Pep csörtét. Ami egyben a csapatok első igazi rangadója lesz az eddig tökéletes szezonban.

Olvasói sztorik