Nemzetközi foci bajnokok ligája

Dárdai Herthája és a West Ham is csúnyán leszerepelt Európában

I. rész – kellemes és kellemetlen meglepetések a BL-ben és az EL-ben.

A cikksorozat részei

I. rész – Kellemes és kellemetlen meglepetések
II. rész – Drámák, izgalmak, kiütések
III. rész – Hasít a török és a gibraltári foci

Lassan véget ér a nyár, és újabb nemzetközi kupaszezon selejtezőit játszották le. 304 EL- és 92 BL-meccsen vagyunk túl, vagyis összesen 396 mérkőzést vívtak meg szerte Európában. Sajnos a magyarok számára ezúttal sem sikerült az áttörés, sőt a gyors kiesés pillanatok alatt lehűtötte az Európa-bajnokság focilázát. A Rangadó.hu most az összes kvalifikációs meccs összképe alapján szedett össze néhány „leget” – a háromrészes sorozat első cikkét olvashatják alább.

A legnagyobb pozitívumok…

Gabala FK

Kezdjük egyből az MTK kiejtőjével. Az azerbajdzsáni Gabala egymás után másodszor indult az Európa Liga első selejtezőköréből és érte el a csoportkört. Legelőször még kiemeltként nézhetett farkasszemet a grúz Szamtredia csapatával, akiket már az odavágón 5-1-re ütött ki. A második párharc során jött az Aktobe magas koefficiense miatt kiemeltnek számító MTK (ők voltak az egyetlen első körös csapat, amely olyan ellenfelet gyűrt le, amely még a második körben is kiemelt lett volna) és nagyon magabiztosan, kettős győzelemmel vették az akadályt. A legtöbben ekkor úgy gondolták, hogy a harmadik kör lesz a végállomás, hiszen nem kisebb csapat, mint a francia Lille jött szembe számukra, de az azeriek felszívták magukat és 1-1 után egy szűk hazai győzelemmel továbbmentek. A szintén komoly nemzetközi rutinnal rendelkező, nemrég még BL-csoportkörös Maribor volt a negyedik ellenfél, de a Szamtrediához hasonlóan ellenük is már az odavágón sikerült nagyobb előnyt kiépíteniük, a 3-1-es különbséget a szlovének a Mariborban képtelenek voltak kompenzálni, így a Gabala csoportkörbe jutott. Rajtuk kívül egyedül a Maccabi Tel-Aviv vészelte át mind a négy kört.

Lokomotiva Zagreb

Kevés olyan horvát csapat jut el az Európa Liga playoffjáig, amelyet nem Dinamo Zagreb, NK Rijeka vagy Hajduk Split néven emlegetnek. Nos, a Lokomotivának idén összejött ez. Túlzás volna azt mondani, hogy imponáló magabiztossággal vették az akadályokat, de jogosságukhoz nem sok kétség fért: az andorrai Santa Coloma után a finn RoPS, majd az ukrán Vorszkla Poltava is áldozatul esett, utoljára a Genk ellen játszottak 2-2-t, de a visszavágóra már elfogyott a szufla. A menetelésnek ára is van: a zágrábi csapat 6 forduló után nyeretlen a bajnokságban.

Birkirkara FC

Máltai szinten világraszóló menetelést mutatott be a Birkirkara. A Diósgyőr 2014-es EL-ellenfele már tavaly is csak tizenegyesekkel búcsúzott a West Ham (!) ellen, idén pedig kiejtették a jóval magasabban jegyzett bosnyák Siroki Brijeg, illetve a skót Hearts gárdáit is, mígnem a csoportkörből való továbbjutásra is toronymagas esélyesnek tartott FK Krasznodar megálljt nem parancsolt.

KF Skendjija

A macedón klubfutball pocsék helyzetét nem kell különösebben ecsetelni, csapataik rendszerint 1-2 kört is képtelenek túlélni a selejtezők során. Ezzel a gyakorlattal ment szembe a Skendjija, amely megdöbbentő módon valóságos menetelést mutatott be az Európa Ligában. Kettős győzelemmel búcsúztatták a lengyel Cracóviát, majd túljutottak 2012-13 EL-csoportkörösén, az azerbajdzsáni Nyefcsi Bakun is, később pedig a cseh Mladá Boleslav is áldozatul esett. A play-off körben aztán jött a Gent és viszonylag simán ejtette ki őket (bár az odavágón egy félidőn keresztül még a macedónok vezettek és csak egy 92. perces gólnak köszönhetően maradtak alul), de az előzetesen becsült erejéhez képest ritkán látható nagy menetelést mutatott be a kiscsapat.

Dundalk FC

Még sohasem volt BL-csoportkörös csapata Írországnak. Az állítás valóságtartalma idén sem változott, de ennél közelebb még nem járt hozzá gárda a szigetországból. A Dundalk ugyanis az izlandi bajnok FH Hafnafjardar legyőzését (1-1, 2-2) követően általános meglepetésre a fehérorosz, egyébként rendszeresen csoportkörös BATE Boriszovot is kiejtette, ráadásul egy óriási, 3-0-s hazai sikerrel. A play-off már nem jött össze, de a Legia Warszawa dolgát is alaposan meg tudták nehezíteni (0-2, 1-1) – a visszavágón idegenben is egészen a hajráig vezettek. A Dundalk második írként készülhet az EL-csoportkörre (ez egyedül a Shamrock Roversnek jött össze eddig). A történet úgy kerek, ha felsoroljuk, az ír bajnok rendszerint milyen gárdák ellen hullott el az elmúlt években: BATE, Legia, Molde, Ekranas (litván); mindahányan az első szembejövő ellenféllel szemben.

A legjobban járó csapat…

Partizani Tirana

Igazságosan szemlélve nem fér bele a fenti kategóriába a Partizani. A ferencvárosi szurkolók számára keserű apropóból, de sokat hallottunk a 2015-16-os albán bajnokság ezüstérmeséről. A csapat története során több mint egy tucat indulásból egyszer sem tudta elérni, hogy kettőnél több párharcot játszhasson – eddig. Már a kezdés is jó volt, hiszen a Slovan Bratislava elleni 0-0 akár továbbjutást is ígérhetett számukra, de a BL-be váratlanul átkerülve papíron nem lehettek vérmes reményeik. A Fradi azonban szörnyű játékot bemutatva végül tizenegyespárbajban maradt alul, így biztossá vált: legalább az EL-playoffot elérik az albánok. A későbbiekben már nem teljesítettek ilyen jól, hiszen a Salzburg (0-2, 0-1) és a Krasznodar (0-4, 0-0) ellen sem tudtak betalálni.

A legmagabiztosabb csapatok…

FK Krasznodar

Abszolút nem álltak világverő együttesek az orosz 4. helyezett útjában, hiszen a máltai Birkirkara és a Partizani Tirana nem lehet ellenfél egy ilyen kaliberű gárdának, de nem is okoztak csalódást: úgy ejtették ki őket, ahogy az keveseknek sikerül: magabiztosan, semmiféle nyitott kérdést maguk után nem hagyva. A harmadik körben 3-0, 3-1; a negyedikben 4-0, 0-0 volt a két mérkőzés végeredménye.

FK Rosztov

Egy másik orosz gárda is említésre kerül itt. A Rosztov ugyanis két Intertoto- és egy EL-selejtezős szereplést követően története során először indulhatott a Bajnokok Ligájában, ahol a nem bajnoki ágon erős riválisokkal kellett szembe néznie: az Anderlechttel és az Ajaxszal. A belgákat idegenben legyőzve, összesítésben 4-2-vel ejtették ki; az amszterdamiakat pedig idegenben vezetve, de végül 1-1-et elérve, a visszavágón megsemmisítő, 4-1-es csapást rájuk mérve verték. A hollandok mindkét gólja tizenegyesből született, a második meccsen már 4-0 után.

US Sassuolo

Nem mondhatni, hogy az olasz csapatok körében általános volna, hogy problémamentesen jutnak túl a selejtezőkön (kisebbek mellett a Roma is hullott már el ebben a fázisban nemrég) – többek között ezért csúsztak vissza a németek mögé az országok koefficiens-listáján –, de most megtette ezt a Sassuolo. A harmadik körben bekapcsolódva előbb a svájci Luzernen jutottak túl (1-1, 3-0), majd a Crvena Zvezda sem okozott gondot (3-0, 1-1).

https://www.youtube.com/watch?v=_I4sX19TKvo

A legnagyobb csalódások…

Slovan Bratislava

A Slovannak elképesztően nagy szerencséje volt azzal, hogy az első selejtezőkörben a már lejátszott odavágót követően ellenfelét, a Partizani Tiranát kiemelték az EL-ből. Az első találkozó ugyanis 0-0-al ért véget, így komoly égés is lehetett volna a vége. Mondjuk így is az lett: a sors a második párharcban is kegyes volt hozzájuk, hiszen a lett Jelgava cseppet sem tűnt verhetetlen ellenfélnek, de a pozsonyiak csúnyán elvéreztek. Hazai pályán még összejött nekik egy döntetlen, de a balti kisvárosban már borzasztó nagy, 3-0-s zakóba szaladtak bele, így összességében három meccsen rúgott gól nélkül zárták a 2016-17-es nemzetközi kupaidényt. A Jelgava a következő körben hazai pályán még 1-1-et játszott a Beitar Jeruzsálemmel, de Izraelben már alulmaradt 3-0-ra.

BATE Boriszov

Minden évben egyre kevésbé tűnik meggyőzőnek a BATE Boriszov gárdája, de a magyar csapatokon valahogy rendszerint tovább vergődnek. Idén azonban nem kerültek szembe magyarokkal, így el is hullottak. A gondok a finn SJK ellen kezdődtek még a BL selejtezőiben, de ezt a kört még relatíve könnyedén vették (2-0, 2-2). A következő párharc is simának ígérkezett, amikor is az ír Dundalket sodorta szembe a sorsolás szeszélye. Itt azonban megtörtént az elképzelhetetlen és a hazai 1-0-s siker után óriási, 3-0-s vereségbe szaladtak bele Írországban. A Bajnokok Ligája csoportköre így odaveszett, de az EL még meglehetett volna, csakhogy a kazah Astana ellen ők kerültek a rossz oldalra: 2-0-s vereség után játszottak 2-2-t, így a fehérorosz klubfutball augusztusban befejezte nemzetközi szereplését.

Hertha BSC

Német csapatoktól mindig csalódás, ha nem jutnak túl a selejtezőkön. Pláne az, hogy ha igazából egyetlen párharcot sem sikerül nyerni. Márpedig Dárdai Pál Herthája most így járt, amikor a dán Bröndby biztató hazai legyőzése (1-0) után idegenben meglepetésre 3-1-es vereséget szenvedett Bódog Tamáséktól, ezzel búcsúzott is.

West Ham United

Tudjuk jól, hogy az angol csapatok számára abszolút nem prioritás az Európa Liga-szereplés, de amit a West Ham zsinórban a második évben művelt, az inkább a ciki kategória, mint sem. Tavaly már az andorrai Lusitanos ellen is relatíve megszenvedtek, hiszen a 3-0, 1-0-s siker minden, csak nem kielégítő egy ilyen szintű gárdával szemben, de ez még belefért. Az már sokkal kevésbé, hogy a máltai Birkirkara hazai legyőzése után idegenben ugyanilyen eredményt értek el, csak nem az ő javukra, így tizenegyespárbajra kényszerültek. Ezt végül megnyerték, de a román Astra Giurgiu ellen már nem volt kec-mec: a 2-2-es Upton Park-i találkozót vereség követte keleti szomszédainknál, így búcsúzni kényszerültek. Idén mintha ezt ismételték volna meg. A szlovén Domzale otthonában szerzett egygólos hátrányt otthon még tudták kompenzálni (3-0), de a következő körben jött az immáron a BL-selejtezőkből áteső Astra, amely másodszorra sem kegyelmezett. Ezúttal döntetlennel húzták ki a romániai odavágót, így biztatóbb szituációból várhatták az újabb felvonást, de Filipe Teixeira góljára nem jött válasz, így a Giurgiu újra megfricskázta Slaven Bilic legényeit.

https://www.youtube.com/watch?v=TxShRv8gwJ0

Olvasói sztorik