Nemzetközi foci bajnokok ligája

Topbajnokságoknak kedvez az UEFA, komoly átalakítások a BL-ben

Tizenhat csapat automatikusan felkerül a BL főtáblájára.

Az UEFA hivatalos honlapjánerősítette meg, hogy a 2018/19-es idénytől a legerősebb négy európai bajnokság (Spanyolország, Anglia, Németország, Olaszország) négy-négy szerepelője automatikusan kvótát kap a 32-es főtáblán, tehát az érintett 16 csapat egyből a csoportkörben érezheti magát.

További változások:

– Az Európa Liga győztese a következő szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet (a jelenlegi kialakítás szerint a play-off körben kapcsolódik be)

– 2018-19-től kezdve csakis a csapatok egyéni teljesítménye számít a koefficiens kialakításánál. Eddig az érték 20%-át az ország összes csapata által nyújtott teljesítmény adta

– Nagyobb szerepet kapnak a múltbeli sikerek: súlyozzák majd a nemzetközi kupasikereket, különös tekintettel az 1992 óta íródó Bajnokok Ligája- és a 2009 óta fennálló Európa Liga-győzelmeket (a magyar csapatok közül egyedül a Ferencváros nyert európai kupát, az EL jogelődjének számító Vásárvárosok Kupáját)

– Négy lábon nyugvó pénzelosztási rendszer: alapdíj, a nemzetközi sorozatban nyújtott teljesítmény, egyéni klubkoefficiens, piaci részesedés. Az UEFA ígérete szerint arányában minden csapat kisebb résszel gazdagodik majd a jelenleginél.

Olvasói sztorik