Nemzetközi foci

Régió: a címvédők a bajnokság mellett Európában is helyt állnak

A lengyel, a román és a szlovák bajnok gyengén kezdett címvédőként, de a Legia is csak a nemzetközi porondon vigasztalódhat.

A Bajnokok Ligájából hamar búcsúzni kényszerült a Ferencváros, ám a regnáló magyar bajnok egyelőre a bajnokságban sem találja régi formáját, hét forduló alatt hét pontot hullajtott, ami nem volt jellemző a csapatra az elmúlt szezonban. A fővárosi alakulat hét fordulót követően második a honi pontvadászatban, igaz a legtöbb gólt az együttes jegyezte, hátránya pedig két pont az egyelőre meglepetéscsapatként elkönyvelt Vasas mögött. Orosz Pál vezérigazgató nemrég hangsúlyozta, nem gondolja, hogy a zöld-fehérek gödörben lennének: „Tizenhat hónapja nem vagyunk a másodiknál rosszabb helyen, minden egyes találkozón dominálunk, a befejezésekkel azonban akadnak problémák. A fejekben van a gond, ez a Bajnokok Ligájában is megmutatkozott. A mentális felkészítésre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk az elkövetkező időszakban.”

Összeállításunkban annak jártunk utána, miképpen startolt a 2016/17-es pontvadászat a régió címvédői számára.

Gyenge bajnoki kezdés, de vigasz Európában

A régiós térképre tekintve azt láthatjuk, hogy Nikolics Nemanja Legia Warszawája csak gyengélkedik a lengyel pontvadászatban: a címvédő hat fordulót követően csupán a 12. helyet birtokolja: egy győzelem, három döntetlen és kettő vereség a mérlege. Vigaszt ugyanakkor jócskán nyújt a varsói drukkereknek a nemzetközi szereplés, hiszen a Legia a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott.
Gyengén kezdte a szezont a 12 csapatos szlovák bajnokságban a Trencin is, amely hat forduló után csupán a hetedik helyen szerénykedik: három győzelem mellett ugyanennyi vereség a mérlege. Az Európa Liga Play-offjában az első mérkőzésen négy gólt kapott a Rapid Wientől, ami a visszavágón elért 2-0-s siker ellenére megpecsételte a sorsát.
Romániában a riválisok az Astra Giurgiut szeretnék letaszítani a trónról, a gyurgyevói kiscsapat pedig alaposan beragadt a bajnoki rajtnál. Öt forduló után a 11. helyen foglal helyet (az első osztályban 14 klub versenyez), csupán egy győzelmet aratott, miközben háromszor pont nélkül maradt. A címvédő kapta a második legtöbb gólt (12) az első fordulókban. Az Európa Ligában ugyanakkor egészen a Play-offig menetelt, s végül a West Hamet is búcsúztatta, így készülhet a csoportkörre.

Földrajzilag kicsit távolabbra tekintve, a gyenge kezdők közé sorolhatjuk az elmúlt év meglepetéscsapatát, a Premier League-ben parádézó Leicester Cityt, amely két forduló után még nyeretlen, a Hull Citytől vereséget szenvedett, míg az Arsenallal legutóbb ikszelt, így a 15. helyről várja a folytatást. Ami a további topbajnokságokat illeti: a német Bundesliga csak hétvégén rajtol, míg az olasz és a spanyol pontvadászatban csupán egy fordulón vannak túl a csapatok, így messzemenő következtetést nehéz egyelőre levonni a bajnokok szezonkezdéséről…

Élbolyban a címvédők

Négy szomszédos ország bajnokcsapata – a fentiekkel ellentétben – egyelőre remekül szerepel hazája bajnokságában. A szerb címvédő Crvena zvezda és a szlovén topcsapat, az Olimpija Ljubljana is az első helyet bitorolja: utóbbi hat forduló után 13 egységet gyűjtött, míg előbbi még veretlen: öt győzelem és egy döntetlen a mérlege. A szerb csapat az Európa Liga Play-offjában a Sassuolóval került szembe, az első mérkőzésen viszont háromgólos vereséget szenvedett, így a visszavágón elért döntetlen kiesést jelentett. A szlovén bajnok még a BL második körében, a szlovák Trencinnel szemben maradt alul.
Ukrajnában a Dinamo Kijev, míg Horvátországban a Dinamo Zagreb ünnepelhetett legutóbb bajnoki címet, jelen pillanatban mindkét együttes második a honi pontvadászatban. A kijeviek öt forduló után még százszázalékosak, csak rosszabb gólkülönbségük miatt szorulnak a nagy rivális Sahtar Donyeck mögé. A veretlen zágrábiak is csak gyengébb gólkülönbségük miatt bitorolják a második helyet – csakúgy, mint a Rijeka, 16 pontot zsebeltek be hat forduló után. Az ukránok kiemeltek a BL-ben, míg a horvát címvédő hosszabbítás után a Salzburgot búcsúztatta, így készülhet a csoportkörre.

A dobogóról leszorulva

Csehországban és Ausztriában egyelőre még nem férnek oda a dobogós helyekre a címvédők: a Viktória Plzen és az FC Red Bull Salzburg is negyedik a bajnokságban. A csehek hét pontot gyűjtöttek be négy forduló után, míg az osztrákok mérlege öt mérkőzés után három győzelem, egy vereség és ugyanennyi döntetlen. Fentebb már említettük, hogy a Salzburg a Dinamo Zágrábbal meccselt a BL főtábláért, az osztrákok végül alulmaradtak az ütközetben és az EL-ben folytathatják, míg a Plzen a Ludogorets ellen kényszerült búcsúzni a BL-selejtezők utolsó körében, így szintén az Európa Ligában folytathatja nemzetközi szereplését.

Olvasói sztorik