Nemzetközi foci bajnokok ligája

Orosz vagy olasz, nem mindegy: a selejtezők mérlege itt pompás, ott tragikus

A BL-selejtezők nem csak a kicsiket dobják ki a rendszerből, a hagyományosan erős futballnemzeteknek tartott országok csapatai közül az olaszok és a hollandok rendre megbuknak.

A Bajnokok Ligája idei selejtezői megint igazolták, hogy az úgynevezett Platini-modell nem nagyon kedvez azoknak, akik a hagyományosan erősnek tartott európai ligák csapatait szívesebben nézik már a csoportküzdelmek során, mint a nagy lehetőséget egyszer-egyszer kihasználó kicsiket. A bajnoki ágról bejutott – története során először – a varsói Legia és a már máskor is sikeres bolgár Ludogorec, de vajon hányan lesznek kíváncsiak az ő meccseikre? Annyian biztosan nem, ahányan az AS Romát vagy a Villarrealt nézték volna egy rangadón, ők azonban a másik, nem bajnoki ágon kihullottak.

Az olaszoknak egy lépcsőfok is túl sok

Igaz, a valódi élcsapatok helye biztosított, hiszen a Real Madridnak, a Barcelonának vagy a Bayern Münchennek ritkán (vagy sosem) kell selejtezőt játszania ám az európai élbajnokságok „maradéka” néha alaposan levizsgázik a kvalifikációban. Olyannyira, hogy felvetődik, mennyire tekinthető topligának, ahonnan érkeztek… Idén sem volt másként: az olasz bronzérmes AS Roma azonnal kihullott a rostán, miután az FC Porto legázolta a visszavágón. És ez csak folytatása volt egy dicstelen sorozatnak: amióta Itália elveszítette a negyedik BL-helyét, még az a három csapata sem tud egyszerre főtáblára jutni, amely selejtezhet. Utoljára 2013-an az AC Milannak sikerült (a holland PSV ellenében) bejutnia, pedig az olasz kluboknak egyetlen selejtezőkört kell(ene) teljesíteniük.

A Roma előtt tavaly a Lazio, két éve a Napoli bukott el a küszöbben, ami akkor is szégyenletes mérleg, ha nem volt szerencséjük a sorsolásnál. A Milan előtt egyedül a Fiorentina tudta a selejtezőből kvalifikálni magát, még 2009-ben, a Juventus mögött azóta még nagyobb lett a szakadék az olasz futballban. De ugyanígy zuhan a hollandok reputációja is: 2010, az Ajax sikeres selejtezője óta egyetlen csapatuk sem érte el a főtáblát, amelyik nem a bajnok jogán került oda.

Oroszországból szeretettel, hibátlanul

Az Ajaxot tegnap este is „kipofozták”, nem is akárki: a Rosztov fennállása során először jut a főtáblára – ebben viszont nincs meglepetés, mert az orosz klubok, ellentétben a fenti, magasabban rangsoroltakkal, valóságos „selejtezőmenők”. A legutóbbi öt év valamennyi kvalifikációját sikerrel vették – ráadásul ez idő alatt Oroszország egyszer sem szerepelt az első hat között az UEFA rangsorában! De a Szpartak, Zenit, CSZKA, Rosztov négyes nem rontott. Ugyancsak tökéletes az angolok mérlege. Nekik egyedüliként egyszer selejtezniük sem kellett, mert a Chelsea 2012-es BL-győzelmével „kiváltotta” a következő évi indulás jogát, elütve a lehetőségtől a Tottenhamet. De amikor mentek a „kvaliba”, sosem hibáztak, ebben az Arsenal az igazi menő amúgy, négy abszolvált selejtezővel.

A német klubok mérlege hétből hat: csak 2012-ben a Mönchengladbachnak nem sikerült a bejutás, ellentétben a mostani, fölényesen megnyert selejtezőjével. Pedig a Bundesliga szinte mindig más csapattal indul a selejtezőben, mert a negyedik pozícióért mindig késhegyre megy a küzdelem. Sikerült már a bejutás a Schalkénak, a Werder Bremennek, a Stuttgartnak, kétszer a Bayer Leverkusennek, illetve egyszer maga a nagy Bayern München is innen lépett fel a főtáblára.

A selejtező legnagyobb lúzere – na, ki?

Az UEFA-rangsort magabiztosan vezető Spanyolország viszont érdekes módon kétszer is elhasalt negyedik számú csapatával: a Sevilla (amelyik a BL-ben mindig leég, hogy aztán megnyerje az Európa Ligát…) 2010-ben a portugál Bragát, a Villarreal idén a Monacót volt képtelen megállítani. És ha már a franciák: nekik ugyanúgy öt sikeres selejtezősük van, mint a portugáloknak és a már említett oroszoknak.

Szóval nem lenne csoda, ha a Platini-modellt – és egyáltalán, a selejtezők rendszerét – az olaszok vagy a hollandok szeretnék felülbírálni. A gond csak az, hogy a statisztika nem hazudik: a BL-ről lemaradó klubok általában egyszerűen nem elég erősek a mezőnyhöz, saját bajnokságukban sem tudnak dominálni. Könnyen lehet, hogy a megoldást erre is a tervezett „szuper-BL” jelenti majd, ahol már talán nem is selejtezőkkel, hanem „örökbérleti joggal”, gazdasági alapon dől el, kik indulhatnak neki a főtábla küzdelmeinek. Addig is, vigasznak talán elmegy a római drukkerek számára, hogy messze nem az ő csapatuk a selejtezők lúzere: az osztrák Red Bull Salzburg ugyanis a Dinamo Zagreb ellen zsinórban kilencedik alkalommal volt képtelen felkerülni a főtáblára…

Olvasói sztorik