Nemzetközi foci

„Jól járt a Hertha az EL-kieséssel”

A Bayern még jobb lesz Ancelottival, Gulácsi és Kleinheisler nagy lehetőség előtt, Szalai nehéz helyzetben – Bundesliga-beharangozó Moncz Attilával.
Magyarok a mezőnyben:
Szalai Ádám (Hoffenheim), Kalmár Zsolt és Gulácsi Péter (RB Leipzig), Huszti Szabolcs (Eintracht Frankfurt), Kleinheisler László (Darmstadt), Dárdai Pál (vezetőedző, Hertha BSC)

Az élbajnokságok közül utolsóként a legtöbb magyar légióst foglalkoztató német Bundesliga is elrajtol a hétvégén. A Rangadó.hu ennek apropóján Moncz Attila szakírót kérdezte a bajnoki esélyekről, a Dárdai Pál vezette Hertha BSC kilátásairól, illetve a német élvonalban szereplő magyar légiósok, Kleinheisler László, Szalai Ádám, Gulácsi Péter és Kalmár Zsolt várható szezonjáról.

Az élen a helyzet (nagyjából) változatlan

– Az elmúlt évekhez hasonlóan azt várom, hogy a Bayern München uralja majd a bajnokságot, ezzel a kerettel gyakorlatilag kijelenthető, hogy kötelező a bajnoki cím a bajoroknak. Josep Guardiola helyét Carlo Ancelotti vette át a csapatot, ez több változást is hoz majd a gárdánál, kettőt külön is kiemelnék. Egyrészt nem a labdabirtoklás lesz a játék középpontjában, ahogy azt a Dortmund elleni Szuperkupa-meccsen már láthattuk, másrészt az olasz szakvezető csapatai rendre tavasszal kerülnek csúcsformába, arra az időre, amikor a „kupákat osztják”, ellentétben Guardiolával, aki a nagyon erős őszi formát sokszor nem tudta átmenteni tavaszra – Ancelottival így a BL megnyerésére is nagyobb esélyük lehet a münchenieknek.

– Az úgymond kihívóknak, gyakorlatban az üldözőknek ugyanazokat a csapatokat mondanám, melyek az előző szezonban odaértek a BL-helyekre – a Dortmund, a Leverkusen és a Mönchengladbach követheti a Bayernt a tabellán, bár megelőzni aligha fogják tudni a címvédőt, mindössze abban reménykedhetnek, hogy szoros lesz a bajnokság. A Dortmund kerete nagyot változott, ám az érkezők nem pótolják a bajorokhoz távozó Hummelst, aki óriási veszteség a sárga-feketéknek – halkan jegyzem meg, Götze beilleszkedésével is lehetnek gondok, a szurkolók nem felejtenek könnyen. A Leverkusen továbbra is jó, bár inkább elöl: Volland remek igazolás, de a védelem még Dragovic érkezésével sem az igazi, a pontrúgásoknál hihetetlenül sebezhető, ezért nem lehet velük igazán komolyan számolni. A Mönchengladbach elvesztette legjobb játékosát, Granit Xhakát, de a negyedik helyre így is odaérhet, hiszen a Schalke új menedzserrel, Weinzierl-lel vág neki a bajnokságnak, akinek szerintem kell egy év, hogy a saját képére formálja a csapatot.

Nem várható újabb Hertha-csoda, de Dárdai helye biztonságban van

– Ami a Herthát illeti, az előző kiírásban szerzett hetedik hellyel a csapat még úgy is a várakozások felett teljesített, hogy sokáig a BL-helyekért volt harcban – ebben pedig óriási szerepe volt Dárdainak. Azt mondom, egy hasonló szereplés nem reális, a tavaszi és az Európa Liga-selejtezőjében látott csapat pedig nem egy gyengélkedő Hertha, hanem az a szint, amit a berliniek igaziból tudnak.

– Egyetlen fővárosi Bundesliga-csapat létére az együttesnek német mércével mérve igen szűkösek az anyagi lehetőségei: nincs igazán pénzes szponzoruk, hihetetlenül magas a stadionbérleti díjuk, és relatíve kevés szurkolójuk is van – ezek ismeretében nem meglepő, hogy gyakorlatilag egyetlen valamirevaló igazolást hajtottak csak végre eddig a nyáron, Duda érkezett a Legiától. A keret nem elég bő, ezért bár elsőre furcsa lehet, de azt mondom, az EL-kiesés jót tett a csapatnak. Korábban nem egyszer láttuk már, hogy egy nemzetközi kupa főtáblájára jutott úgymond kiscsapatot felőrölt a háromfrontos harc, és a bajnokságban ennek következményeképp a kiesés ellen küzdött – Dárdaiék így megmenekültek a szerda-szombat meccsritmustól, és szerintem egy nyugodt középmezőnybeli helyezést fognak hozni a bajnokságban.

– Hogy Németországban úgy gondolják, Pali nagy eséllyel nem marad a csapat élén a szezon végéig? Én nem hiszem, hogy eltávolítanák, hacsak nem mutat tartós, hónapokon át tartó rossz formát – Berlinben ő ikon, a csapat egyik arca, nagyon sok dolognak kell félrecsúsznia ahhoz, hogy megváljanak tőle.

Gulácsi és Kleinheisler robbanthat, Szalai nagyon nehéz helyzetben

– A magyar légiósok közül én leginkább Gulácsi Péter szereplésére leszek kíváncsi: jelenleg úgy fest, hogy kiharcolta magának a helyet, és ő lesz az újonc RB Leipzig első számú kapusa a szezonban, ami hatalmas szó. Ha jó teljesítményt nyújt, akár még Király Gábor utódja is lehet a válogatottnál, hiszen a rendszeres külföldi, ráadásul élbajnokságban való szereplés óriási előny. A szintén lipcsei Kalmár Zsoltra szerintem egy újabb kölcsönév vár.

– Érdekes lehet másik két légiósunk, Kleinheisler László és Szalai Ádám szezonja is. Kleinheisler azzal, hogy a szerintem rendkívül hektikus idény elé néző Werderből a Darmstadtba került, nagyon jól járt – nincsenek nagy elvárások a csapattal és vele szemben sem, ugyanakkor rendszeres játéklehetőséghez juthat. A brusztolása, küzdeni tudása nagy előny lehet az egyértelmű kiesőjelöltnél. Szalaira már nehezebb feladat vár: hiába az Európa-bajnoki gól és az ezzel járó lendület, valamint a felkészülési meccseken mutatott eredményes játék, a Hoffenheimnél nem fogják egyhamar elfelejteni neki a pocsékul sikerült tavaszt. A csapatok belső ügyeiben általában jól informált Kicker szerint például Szalai mindössze az ötödik a Hoffenheim-csatárok rangsorában, Wagner és Kramaric mellett Vargas és Uth is előtte van, innen pedig nagyon nehéz lesz beverekednie magát a csapatba, vagy egyáltalán komoly lehetőséghez jutnia – ugyanakkor így, hogy az Európa-bajnokság után nem igazolt el, már csapatot váltania sem lesz könnyű a transzferidényből hátralévő néhány napban.

Bundesliga, 1. forduló:

Péntek:

Bayern München – Werder Bremen, 20.30

Szombat:

FC Augsburg – VfL Wolfsburg, 15.30

Borussia Dortmund – FSV Mainz 05, 15.30

Eintracht Frankfurt – FC Schalke 04, 15.30

Hamburger SV – FC Ingolstadt, 15.30

1. FC Köln – Darmstadt, 15.30

Borussia Mönchengladbach – Bayer Leverkusen, 18.30

Vasárnap:

Hertha BSC – Freiburg, 15.30

1899 Hoffenheim – RB Leipzig, 17.30

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik