Nemzetközi foci

Az amerikai szövetség fél évre eltiltotta Hope Solót

Nem múlt el nyom nélkül az olimpiai kiesést követő kifakadás.

Fájó vereséget szenvedett az amerikai női válogatott az olimpián. A korábban tétmeccsen öt éve veretlen csapat ugyanis a negyeddöntők során búcsúzni kényszerült, méghozzá a későbbi ezüstérmes, Svédország ellen. A toronymagas esélyes USA játékosai nem jól fogadták a kiesést, főleg a világszerte legismertebb játékos, a kapus Hope Solo nyilatkozata sikerült emlékezetesre.

– Szerintem egy rakás gyávával játszottunk ma, nem a jobb csapat nyert. Nem játszottak nyílt focit, nem akartak előre haladni, ez nem volt szép játék, csak fizikális. Pont ezt akarták, ők ebben virgonckodnak. nem csináltak semmit, csak ívelgettek. Egy meccset sem fognak nyerni innentől kezdve – mondta a világhírű kapus, miután 1-1-es hosszabbítást követően tizenegyesekkel búcsúztak. Emiatt később sem kért bocsánatot.

A sportszerűtlen nyilatkozat természetesen az Amerikai Labdarúgó-szövetség figyelmét sem kerülte el, így Solo kemény büntetést kapott.

– Solo Svédország elleni meccsünk után tett nyilatkozata semmilyen körülmények között nem elfogadható és messze van azoktól az elvárásoktól, amiket a válogatottunk tagjai felé megfogalmazunk. A versengésen túl a sportszerűség és a tisztelet kiemelten fontos egy olimpiai tornán. A Solo részvételével történt incidensek felülvizsgálata és a vele folytatott személyes beszélgetést követően úgy határoztunk, hogy fegyelmi eljárást indítunk ellene. Fél évig nem játszhat a nemzeti csapatban – fogalmazott Sunil Gulati, az Amerikai Labdarúgó-szövetség elnöke.

A döntés kissé látszat intézkedésnek tűnik, hiszen az amerikai válogatott a következő fél évben semmilyen fontos mérkőzést nem vív.

Olvasói sztorik