Nemzetközi foci

Ki fog az idén egy nagyot „leicesterezni”?

A Vasas az egyik élharcosa a remekül kezdő „sötét lovaknak”, de más bajnokságban is vannak jelentkezők a meglepetéscsapatok szerepére.

A Leicester City tavalyi sporttörténelmi bajnoki sikere új fejezetet nyitott az európai futballban. A „rókák” a legbiztosabb kiesőnek tippelt csapatként kezdték a világ egyik legerősebb (de mindenképpen leggazdagabb) bajnokságát, egyetlen különösebben híresnek mondható sztárjátékos nélkül, egy örökös lúzernek mondott, a görög válogatottal éppen előtte hatalmasat bukó edzővel – aztán megnyerték a Premier League-t, ami alighanem sokáig megismételhetetlen csoda lesz a modern futballban.

De mi van, ha mégsem? A Leicester példáját éppenséggel követheti más is, főleg azokban a ligákban, ahol nincs akkora vagyoni különbség a leggazdagabb klubok és a többi között. Megnéztük, jelen pillanatban milyen kiscsapatok mondhatják el magukról, hogy meglepték a mezőnyt az új szezonban. A hazai példa természetesen a Vasas, mely tavaly tért vissza a másodosztályból, éppenhogy bennmaradt az NB I-ben, most pedig vezeti a táblázatot. Az angyalföldiek jövőre lesz negyven éve, hogy utoljára magyar bajnokok voltak, nem akármilyen apropója lenne tehát az ő „leicesterezésüknek”.

A topligák még éppenhogy elkezdődtek, ezért ezekben még felesleges kalkulálni, ám jegyezzük meg, Angliában máris van egy csapat, amelyre felkapta a fejét a közvélemény: az újonc Hull Cityt mindenki az utolsó helyre várta a szezon előtt, miután a tulajdonosok nem voltak hajlandók erősíteni a nyáron, a vezetőedző Steve Bruce pár héttel a rajt előtt lemondott, megbízott edzőként Mike Phelan szinte még cserejátékosokat sem tud beküldeni – ehhez képest a nyitányon legyőzték a bajnok Leicestert, majd idegenben a Swansea-t és a két manchesteri gigász mögött a harmadik helyen állnak a táblázaton…
A magyar játékosokat foglalkoztató lengyel bajnokságban az a Lechia Gdansk áll az élen, amely az első fordulóban kikapott, azóta viszont négyszer győzött. A gdanski klub eddigi legnagyobb bajnoki sikere egy harmadik hely – 1956-ból… A dobogóra az elmúlt években sem fértek fel, noha a felsőházba bejutottak, most a pocsékul rajtoló nagyok (Legia, Lech Poznan, vagy a tökutolsó Wisla) előtt jócskán meglógva tervezgethetnek.
Csehországban is akad kiscsapat, amely remekül kezdett: a Zlín két éve még másodosztályú volt, tavaly a 13. helyen úszta meg az első osztályt – négy fordulót követően veretlenek és a Sparta Praha mögött második helyen állnak a táblázaton. A Liberec és a Plzen ellen is nyerni tudtak. Eddig egy 7. hely a csúcsteljesítményük a cseh bajnokságban, ha így folytatják, ennél többre vihetik a 2016/17-es szezonban.

Szlovákiában a szintén „jó nevű” Podbrezová készül a „leicesterezésre”. A tavalyi nyolcadik hely volt eddig fennállásuk legnagyobb sikere, két éve még ők is a másodosztályban szerepeltek. Ehhez képest hat forduló után veretlenül vezetik a bajnokságot a Zsolna és a Slovan előtt. Az eredmények alapján úgy tűnik, a kiscsapatok legfőbb fegyverével, a sziklaszilárd védekezéssel próbálnak magasra jutni: a hat forduló alatt összesen egy gólt kaptak, miközben átlagban meccsenként egyet lőttek… Aligha látványos, ám egyelőre eredményes a játékuk, a Slovant például 2-0-ra intézték el.
Végül visszatérve a csúcsligákhoz: van, ahol alighanem álmodozni is felesleges Leicester-féle csodákról – a spanyol bajnokság első fordulója után máris a Barca, Real áros áll az élen, előbbi egy 6-2-es mészárlást rendezett a Betis kárára, utóbbi 3-0-ra verte idegenben a Real Sociedadot. Franciaországban viszont talán-talán elkezdhetjük fél szemmel lesni a Toulouse teljesítmény-görbéjét: a Rangadó francia-szakértője, Szabó Christophe még a tavasszal, az akkor a bentmaradásért kaparó lila-fehérekkel kapcsolatban megjósolta, hogy idén robbanthatnak. Nos, két forduló után a negyedik helyen állnak, szombaton 4-1-re intézték el a Bordeaux-t. Hátha…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik