Nemzetközi foci

Emlékszik még, kiket adott el azonnal Guardiola?

Akad köztük aranylabdás is...

Harmadik csapatát gyűri a Manchester City képében Pep Guardiola. A spanyol tréner korábban a Barcelona és a Bayern München csapatát erősítette és most ismét friss menedzsernek számít aktuális klubjánál.

A katalán edző rendre nagytakarítást végez új együtteseinél, az első évében több nagy névnek is távoznia kellett már. A Squawka most összeállítást közölt azokról a játékosokról, akik azonnal áldozatul este Guardiolának. Mielőtt tovább olvasna, egyfajta játékként elgondolkodni, Ön hányat tudna felidézni belőlük!


És akkor kezdhetjük!

Barcelona

A leghíresebb “elüldözött” játékos 2005 aranylabdása, Ronaldinho. A Barca legendája még csak 28 éves volt, amikor 2008-ban eladták, mégpedig 19 millió fontért az AC Milannak. A brazil klasszis soha nem nyerte vissza korábbi formáját.

Van azonban még több 2006-os BL-győztes is a listán. Közéjük tartozik Deco, akit mindössze 7,5 millió fontért értékesítettek a Chelsea-nek. A brazil származású portugál játékos 30 évesen váltott Angliába, két évvel később pedig hazatért Dél-Amerikába.

Óriási tehetségnek kiáltották ki egykoron Giovani dos Santost, aki összesen 38 barcás fellépést tudhatott magáénak karrierje során. Mindössze 19 évesen váltak meg tőle, a Tottenham 4,5 millió fontot fizetett a játékjogáért. Dos Santosból sosem lett klasszis, a Spursnél mindössze 15 meccs jutott neki, miközben három csapatnál is járt kölcsönben. 2013 és 2015 között a Villarrealban tűnt fel, de egy évvel ezelőtt az MLS-be igazolt. Még mindig csak 27 esztendős.

Ha nem is volt BL-győztes a Barcával (épp a 2006-os siker után érkezett), de Olaszországgal világbajnok volt a 2008-ban 31 éves Gianluca Zambrotta. A szélsőhátvédet tisztes összegért, 8 millió fontért adták el az AC Milanhoz, ahová egy évvel a BL-győzelem után egy szezonnal érkezett. A katalánoknál Dani Alves váltotta.

A fentiekhez képest jóval kisebb név a 2001-től 2008-ig a katalán fővárosban játszó, egyébként BL-győztes Oleguer. Az 5 éve visszavonult védőt az Ajax 2 millió fontért igazolta le és pályafutása végéig az amszterdamiakat szolgálta.


Bayern München

Guardiola 2013-ban tette át székhelyét Münchenbe, ahol az egyik első távozója a brazil válogatott védekező középpályás, Luiz Gustavo volt. A 2012-13-as szezonban stabil kezdő szűrőt Pep kedvence, Thiago Alcántara váltotta, ő pedig a Wolfsburgba igazolt 12 millió fontért cserébe.

Négy esztendőn keresztül szolgálta a Bayernt Mario Gomez, akinek szintén nem volt maradása a spanyol mester alatt – egyáltalán nem illett a rendszerébe. Az évről évre változó hatékonyságú német válogatott támadót a Fiorentina vette meg 12 millió fontért.

A két, összességében pozitívan elsülő transzferre jutott egy hibának tűnő is. Emre Can ugyan már Heynckes alatt sem volt éppenséggel kezdő – egy év alatt 4 meccset kapott –, de Guardiola sem számolt vele és villámgyorsan eladta. A vevő a Leverkusen volt, az azóta 7-szeres német válogatott játékos 3,75 millió fontért cserélt csapatot, 2014-ben pedig 10 millióért vette meg a Liverpool.


A kérdés már csak az: melyik ismert név (eddig Demichelis ment csak, de ő nem kifejezetten ez a kategória) távozik először a Manchester Citytől? A legnagyobb esélyes egyelőre Yaya Touré…

Olvasói sztorik