Nemzetközi foci

Topbajnokság?! Felejtős! Többen így is váltottak – válogatott meghívó reményében

Nagy áttörést az Európa-bajnokság sem hozott a magyar labdarúgók életében, de egy csapatnyi válogatott-közeli játékos így is klubot váltott.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a sikeres Európa-bajnoki részvétel után a magyar válogatott szűk keretében számításba vett labdarúgók közül szinte senki nem tudott európai élcsapatba igazolni. Igaz ugyanakkor, hogy többen, egy csapatnyi játékos – akik ha nem is mindannyian a szűk, de a távlati, bő keretben már számításba kerültek – nyáron így is sikerrel igazolt új egyesületbe. Íme a válogatott-meghívó reményében nyáron klubot váltó futballisták TOP11-e.

Kapu: Bogdán Ádám (Wigan Athletic) / Megyeri Balázs (Greuther Fürth)

A magyar válogatott harmadik, illetve negyedik számú kapusa is klubot váltott nyáron. Bogdán Ádámmal a Liverpool nem számolt, kölcsönben a Championshipben szereplő Wigan Athletic-hez távozott, ahol a nyitófordulóban rögtön debütálhatott tétmérkőzésen. Megyeri Balázs Spanyolországot hagyta maga mögött és a Getafe CF cseresorából a Greuther Fürth kapujába áltt. A magyar hálóőr az új szezont tehát a Bundesliga 2-ben kezdte meg. Mindkét honfitársunk esetében elmondhatjuk: közeli céljuk nem lehet más Király Gábor visszavonulása után, minthogy megszilárdítsák helyüket a világbajnoki selejtezős mérkőzésen – akár rögtön a kezdőben.

Védelem: Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Kocsis Gergő (Dunaszerdahely), Litauszki Róbert (Cracovia)

Bernd Storck nagy kedvence, az Európa-bajnokságra készülő válogatott bő keretében helyet kapó Kocsis Gergő nyáron távozott Felcsútról és a szlovákiai DAC-hoz írt alá. A játékos a válogatott-meghívó és az állandó lehetőség miatt (is) döntött a légióskodás mellett, igaz, balszerencsésen indult külföldi karrierje. A DAC utolsó felkészülési mérkőzésén keresztszalag-szakadást szenvedett, hosszú hónapokra dőlt ki, ősszel már nem játszhat.

Litauszki Róbert nyáron Újpestről távozott, és Lengyelországba, a Cracovia csapatához igazolt. Klubjában bajnokin és kupameccsen is pályára lépett már – válogatott szinten decemberben a Storck által vezényelt Telki-összetartáson már szerepet kapott, a nemzeti csapatban azonban még debütálás előtt áll.

Lengyelországból tért haza a bajnok Ferencvároshoz a védelem jobb szélén vagy szélsőként is bevethető Lovrencsics Gergő. A válogatott játékosnak BL-reményei voltak, ez hamar elúszott, de ha a Fradiban jó formát mutat, meghívót várhat a szövetségtől.

Középpálya: Dzsudzsák Balázs (Al-Vahda), Nagy Ádám (Bologna), Sallai Roland (Palermo), Vida Kristopher (Dunaszerdahely), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Kleinheisler László (Darmstadt)

A középpályát figyelembe véve több kulcsjátékos is klubot váltott nyáron. Dzsudzsák Balázs a Bursasportól igazolt az arab al-Vahdához, ahonnan nem lehet más a célja, mint kiugró teljesítményt nyújtva felhívni magára a figyelmet, és a válogatott élére állva kivezetni a csapatot a világbajnokságra.

Nagy Ádámmal és Kleinheisler Lászlóval alapemberként számolt a kontinenstornán Bernd Storck, nyáron mindketten klubot váltottak. Nagy a Ferencváros után a Serie A-ban szereplő Bolognánál fejlődhet tovább, míg Kleinheisler a Werdertől távozott kölcsönben: az új szezonban a szintén élvonalbeli Darmstadtban bizonyíthat.

Stieber Zoltán már az Európa-bajnokság után hangsúlyozta, hogy távozna Hamburgból, mivel olyan csapatba vágyik, ahol elég játéklehetőséghez jut – az őszi selejtezőre és a válogatott-meghívóra gondolva. Pénteken a Bundesliga II-es Kaiserslauternnél jelentették be az érkezését. Sallai Roland a kontinenstorna szűk magyar elitjében ugyan nem, de a bő, harmincas keretben már bizonyíthatott a kapitánynak. A fiatal játékos Felcsútról igazolt kölcsönbe a Palermóhoz, és elárulta: az aláírás előtt Storck mesterrel is egyeztetett, hiszen közös céljuk a nemzeti tizeneggyel a vébé-részvétel.

Vida Kristopher a német kapitány munkássága alatt még nem kapott válogatott meghívót, hiába játszott jó formában Hollandiában. Nyáron Dunaszerdahelyen kötött ki, a 21 éves játékos mérlege négy mérkőzésen egy gól. Nagy kérdés, a világbajnoki selejtezős sorozatra címeznek-e meghívót neki a szövetségtől.

Támadó: Futács Márkó (Hajduk Split)

Sokáig bajlódott sérüléssel a 26 éves támadó, aki nyáron a horvát Hajduk Splithez írt alá. Storck keretében még nem kapott helyet Futács Márkó, de 2014-ben háromszor már volt válogatott. Abban bízik a játékos, hogy a jövőben jó teljesítmény esetén ő is szerepet kaphat a legjobb magyar támadók között.

Olvasói sztorik