Nemzetközi foci

Pontes mellett egy holland edző is képben volt a Lokinál

Korhut Mihály sajnálja, hogy ezúttal sem sikerült jól szerepelniük a magyar kupacsapatoknak.

Korhut Mihály azon szerencsés 23 játékos közé tartozott, akik a magyar válogatott tagjaként részt vehettek az ország elmúlt 44 évének első Európa-bajnokságán. A balhátvéd egyszer, Portugália ellen léphetett pályára a tornán, most pedig Leonel Pontes személyében klubcsapatánál, a Debrecennél portugál edzőt kapott. A 27 éves védőt a nyári tapasztalatairól kérdezte a Rangadó.hu.

– Nyolcadikán, hétfőn új trénert neveztek ki a Debrecen élére. Mióta ismerik őt?

– Amióta Kondás Elemér lemondott, folytak a találgatások, hogy magyar vagy külföldi edző jön. Mivel az akadémiánkon három portugál tréner is dolgozik, számítottunk rá, hogy a mi vezetőedzőnk is luzitán lesz. A múlt héten hallottuk, hogy Pontes is a kalapban van. Később két névre szűkült a lehetséges trénerek személye, a másik egy holland szakember volt, akit nem ismerek.

– Milyenek az első benyomások a portugál szakemberről?

– A keddi és a szerdai tréninget tartotta eddig nekünk. Dolgozott a portugál válogatottnál, a Sportingnál és a Marítimonál is, ez pedig látszik rajta. Érti a szakmát, határozott elképzelései vannak. Megköveteli azt, amit látni akar a csapaton. Biztos vagyok benne, hogy mindent megtesz majd.

– Az Európa-bajnokságon éppen Portugália ellen játszottak 3-3-at. Szóba került már?

– Nem, egyelőre nem. Nem tudom, hogy tudja-e, hogy én is játszottam azon a találkozón. Cristiano Ronaldo neve sem vetődött még fel, én is csak az újságban olvastam arról, hogy egy ideig az edzője volt. Mindenesetre remélem, hogy Magyarországon is felfedez egy olyan játékost, aki hozzá hasonló karriert fut be.

– Az Eb-n több tízezer néző előtt futballozhatott. Egy meccs erejéig többé-kevésbé ezt itthon is átélhette, mert a La Fiorita elleni Európa Liga-selejtező visszavágójára több mint tízezren látogattak ki. Minek volt köszönhető ez az ugrásszerű növekedés?

– Épp Lyonban kerültem pályára, abban az óriási stadionban fantasztikus érzés volt játszani. A San Marino-i csapat ellen aztán 12 ezer szimpatizánsunk tette tiszteletét, ha jól tudom, akkor ingyen jöhettek a nézők. Szerintem nemcsak ennek, hanem a sikeres Eb-szereplésnek is szólt az a nézőszám. Izgatottak voltak a drukkerek, hogy végre klubcsapatot is láthatnak a pályán. Sajnos a Torpedo ellen már nem tudtuk tartani ezt a nézőtéri létszámot.

– Miért nem? Az első körben biztosan győztek.

– Erről inkább őket kellene megkérdezni, sajnos nem tudok rá válaszolni.

– Hogyan értékelné összességében a Debrecen EL-szereplését?

– Az első selejtezőkörben kötelező volt a továbbjutás, méghozzá többgólos kettős győzelemmel. A Torpedo ellen is mi számítottunk esélyesnek, magunktól és szurkolóinktól is elvárás volt a harmadik kör elérése. Jól is kezdtük az odavágót, vezettünk, helyzeteket alakítottunk ki, de aztán jött az egyenlítés és mindennek tetejébe a hajrában kapott gól. Innentől nekik állt a zászló, előnyből könnyebb volt játszaniuk, de mi rontottuk el. Nagyon sajnáltuk, hogy búcsúznunk kellett az Európa Ligától, hiszen papíron mi voltunk a jobb csapat.

– Mi lett volna az elvárás?

– Az első két körig lettünk volna kiemeltek, ezeket sikerrel kellett volna venni, kötelező elvárás volt. Ezután konkrét célkitűzést nem kaptunk, egyszerűen minél tovább kellett volna jutni.

– A magyar csapatok már augusztus elején búcsúztak a nemzetközi porondtól. Mi a véleménye erről?

– Sajnos az idén sem jött össze kiugró eredmény. Tudomásom szerint a Videoton is jobban játszott dán ellenfelénél, mégis kiesett. A baj az, hogy ez évről évre így van. Az első kört általában sikerrel vesszük, a második-harmadikra viszont mindenütt elfogy a tudomány és ilyen-olyan körülmények között, de búcsúzunk. Egyre nagyobb szüksége lenne a magyar focinak egy csoportkörre, bármelyik sorozatról is beszélünk.

– A Debrecen vegyesen kezdte az NB I-es idényt. Mennyire elégedettek a rajttal?

– A Lokinál nem megszokott, hogy egy döntetlennel és egy vereséggel kezdjük a bajnokságot, ez csalódás volt. Azóta két győzelmet arattunk a Gyirmót, illetve a Mezőkövesd ellen, de ezek igazából a „kötelező” kategóriába sorolhatók, még ha ezeket sokszor nehéz is megvalósítani. Most viszont már a 4. helyen vagyunk, ami a 12 csapatos pontvadászat sajátosságából fakad. Nagyon az elején vagyunk, még csak 4 forduló telt el, hátra van 29, sok minden megtörténhet. Új edzőnk van, később derül ki, hogy milyen változást tud hozni a debreceni futballba. Az biztos, hogy az első négy meccsen tizenkét pontot szerettünk volna elérni, reálisnak is éreztük ezt.

– Mi a célkitűzés az új edzővel?

– Debrecenben mindig a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyezés elérése az elvárás. Ez lehet a bajnokság első három pozíciója vagy a Magyar Kupa megnyerése is.

– Melyik gárda lehet az NB I meglepetéscsapata? Egyelőre a Vasas teljesít erőn felül.

– Jómagam is úgy érzem, hogy az angyalföldiek okozhatják a legnagyobb meglepetést, minket és a Vidit is megverték. Azt láttam rajtuk, hogy nagyon együtt vannak, az élbolyban zárhatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik