Nemzetközi foci

Mourinho: a Manchester United nélkül üres a BL

A portugál menedzser a Vörös Ördögök céljairól és Zlatan Ibrahimovicról is nyilatkozott.

José Mourinho, a Manchester United menedzsere a BT Sportnak adott exkluzív interjúban arról beszélt, nem érez nyomást a Vörös Ördögök kispadján, sokkal inkább felelősséget.

– Én felelősséget érzek. Természetesen ott az egész világ felől ránk irányuló figyelem, ezt látom Manchester városában is, az emberek megőrülnek a csapatukért. Tudom, hogy ez felelőssé tesz, de nyomás nincs rajtam. Őszintén szólva a Porto óta csak nagy csapatokkal dolgoztam. Megtanultam élni ezzel, ez motivál, jó érzéssel tölt el, ami hiányzik, amikor nincs benne részem – nyilatkozta a BT Sportnak a portugál szakember.

És hogy miben más a Manchester United, mint a többi klub? Mourinho szerint minden munka különböző, de egy valamiben valamennyi csapat ugyanolyan, amelynél megfordult: a célok egyértelműek voltak.

– Az Internél Bajnokok Ligáját akartak nyerni. A Real Madridnál elkeseredetten próbálták megtörni a Barcelona dominanciáját. A Chelsea-nél az első címre hajtottak a tulajdonosváltást követően, a második megbízásomat követően pedig a Premier League-elsőségre. Itt most nehéz időszakot élnek meg, három éve egyedül az FA Kupának örülhettek, nem sikerült a BL-kvalifikáció. Világos, mit kell tennem.

– Mindenképp be kell jutnunk a Bajnokok Ligájába, üres ez a torna a Manchester United nélkül – folytatta a Special One. – A csapatnak ez a sorozat a természetes közege. Nem lennék boldog kizárólag attól, ha a legjobb négy között végeznénk. Szeretném, ha a jó helyezés mellé a csapat fejlődése társulna. Meg akarom nyitni az utat ahhoz, hogy ismét címekért küzdhessünk. Nem azt fogom mondani a játékosoknak, hogy „gyerünk, próbáljunk meg az első négy hely valamelyikén végezni”. Azt kérem majd: nyerjünk meg minden meccset. Persze ez pillanatnyilag az összes csapat számára lehetetlen ebben a bajnokságban, de így kell elindulni. Egy ilyen nagy klubnál, amilyenek mi vagyunk, erre a mentalitásra van szükség.

Mourinho elmondta, már „munkanélkülisége” alatt is figyelemmel kísérte az MU-t, elemezte a játékosokat.

– Már azelőtt meg kell ismernem a labdarúgókat, hogy konkrétan elkezdenénk együtt dolgozni. Ez most nem okoz különösebb nehézséget, mivel az elmúlt három évben ebben az országban dolgoztam, minden hétvégén néztem a meccseket, játszottam is ellenük. December óta nincs állásom, szóval követtem a mérkőzéseket, elemeztem a csapatokat. Minél többet próbáltam megtudni a Manchester Unitedről, így láttam, milyen együttes voltak, és azt is, milyenné akarom tenni őket.

– Persze ehhez arra van szükség, hogy néhányan közülük úgy tekintsenek a futballra, ahogy én. Az a legnehezebb, hogy nagyon különbözöm Van Gaal úrtól. Nem azt mondom, hogy jobb vagyok, hanem azt, hogy teljesen más. Mikor egymás ellen játszottunk a Bajnokok Ligájában, az Inter és a Bayern München élén, ő is azt mondta, nagyon különböznek a csapataink. A Manchester United és a Chelsea meccsein ugyanezt ismételgette. Most rengeteg ellentmondásba ütközöm, amikor átveszem a csapatát.

Nagy kérdés, hogy vajon az Old Traffordon mennyire lesznek vevők Mourinho látásmódjára.

– Minden játékosnak megvan a maga egyénisége, de az igazán nagy focisták képesek alkalmazkodni az edzőik ötleteihez, elveihez. Most időre lenne szükségünk, de épp ez az, ami nincs, szóval meccsről meccsre haladunk majd, minden hibánk és minden erényünk által egy tanulási folyamaton megyünk majd keresztül.

Különösen izgalmas lesz az, ahogyan a szintén nyáron érkező Zlatan Ibrahimovic beépül majd a Vörös Ördögök közé.

– Talán sok játékost meglep, hogy Zlatan milyen ember. Engem nem, hiszen ismerem. A motivációja, elhivatottsága így 34 évesen is lenyűgöző, pedig már sok mindent megnyert. Remek srác. Nem olyan, mint amilyennek látszik. Csak azért mondja azokat a dolgokat, mert viccelődik. Kiválóan bánik a fiatalokkal, egy olyannak, mint Rashford, igazi ajándék, hogy együtt játszhatnak. Nagyon boldogok vagyunk, hogy nálunk játszik még két évig, talán ez lesz a karrierje zárása. Aligha találhatott volna nagyobb bajnokságot a befejezéshez, s mi sem akadhattunk volna jobb csatárra a jelenlegi céljaink eléréséhez. Ő megadja majd nekünk azt a stabilitást, amire szükségünk van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik