Nemzetközi foci

Mino Raiola, a Pogba-üzlet igazi nyertese

A minden hájjal megkent játékosügynök 25 millió eurót kapott az átigazolás során végzett munkájáért – de ki ő, és mi a dolga?

Pár hete közöltünk egy cikket arról, hogy a – legtöbbször – háttérben meghúzódó játékosügynökök a futballvilág transzferpiacának igazi mozgatórugói. Akkor a két leghíresebb ügynökről, a szakmájában sorozatban ötször a világ legjobbjává választott Jorge Mendesről és Mino Raioláról is írtunk – megjegyezve, hogy az olasz idén nyáron talán „lelopja” a koronát portugál riválisa fejéről. Nos, nem tévedtünk: az egyaránt lehetséges klubváltás előtt álló Lukakut, Matuidit vagy Balotellit is képviselő ügynök Mhitarjan és Ibrahimovic után Pogbát is sikerrel szállította a Manchester Unitednek. De ki is ő valójában? Ismerjék meg jobban az átigazolási világrekordot összehozó Mino Raiolát.

Raiola 1967-ben, Olaszországban született, de Hollandiában, egy Harleem nevű városban nőtt fel, és itt is kezdett dolgozni családja olasz éttermében, miközben jogi iskolába járt. A szerencse pedig nem a tanulmányai során mosolygott rá: a helyi labdarúgó-klub elnöke heti rendszerességgel étkezett a Napoli névre hallgató étteremben, a fiatal olaszt pedig beszélgetéseik hatására nem sokkal később kinevezte a csapat sportigazgatójává. Raiola munkája a HFC Harleemnél nem volt túl hosszú életű – az olasz rövidesen lemondott, mert a vezetőség többi tagja „túlságosan konzervatív” nézeteket vallott – de saját elmondása szerint is óriási haszna volt: belecsöppent a futball világába.

A nagy áttörés 1993-ban jött el számára, amikor a nemzetközi átigazolásokkal foglalkozó Sports Promotions munkát ajánlott neki – először fordítóként, köszönhetően annak, hogy Raiola nyolc nyelven is folyékonyan beszélt már akkor is. A cég alkalmazottjaként részese volt több komoly transzfernek, például Dennis Bergkamp Interbe igazolásának is, majd három év múlva otthagyta a vállalatot és önállóan folytatta tovább.

Az első nagyobb munkája az 1996-os világbajnokságon parádézó Pavel Nedved Lazióba szerződtetése volt, ezt követően pedig beindult a szekér: az olasz sportsajtó által csak „Mr. 300 millió”-nak hívott játékosügynök a következő 20 évben több mint 300 millió euró értékben hozott össze átigazolásokat – nagyrészt a többször is csapatot váltó Ibrahimovicnak és a világ legdrágább játékosává avanzsáló Pogbának köszönhetően.

És hogy milyen ember ő? Saját bevallása szerint senki és semmi nem érdekli, csak a játékosai: ezt jól példázza, hogy első önállóan alapított cégét Maguire-nek nevezte el, az 1996-os Jerry Maguire filmre utalva, amelyben a Tom Cruise által játszott játékosügynököt kirúgja a cége, mert az megjegyzi, hogy túl sok sportolót képviselnek, és így nem tudnak figyelni mindegyikükre. Ezek után nem csoda, hogy játékosai imádják, a menedzserek és a klubelnökök viszont ki nem állhatják Raiolát: amíg Ibrahimovic életrajzában ódákat zeng az olaszról, Sir Alex Ferguson vagy a Napolit vezető De Laurentiis ki nem állhatja – előbbi megbízhatatlannak nevezte őt, utóbbi pedig azt mondta róla, hogy „púp mindenki hátán”.

Raiolát persze mindez nem érdekli. „A rólam kialakult képpel nem foglalkozom, hidegen hagy mit gondolnak mások. Bármit teszel vagy mondasz, lesznek olyanok, akik utálni fognak, és lesznek, akik szeretnek érte. Engem csakis a játékosaim jóléte érdekel, értük élek, 150 százalékot adok ki magamból az érdekükben, a legjobbnál is jobbat akarok nekik” – mondta Raiola, akinek azért a saját életét elnézve sincs miért panaszkodnia: a minden klubváltás után jelentős közreműködői díjat kapó ügynök csak a legfrissebb Pogba-ügylet során 25 millió eurót keresett…

Olvasói sztorik