Nemzetközi foci

Döbbenet! Terrortámadást terveztek a Bundesliga rajtjára

Németországban sikerült megelőzni a tragédiát.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere, Ralf Jäger szerdai düsseldorfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a múlt pénteken őrizetbe vett és azóta előzetes letartóztatásba helyezett menedékkérő férfi nem konkrét merényletterv miatt került a hatóságok látókörébe, hanem egy arra utaló „bizonytalan értesülés” révén, hogy esetleg támadást tervezhet a labdarúgó-bajnokság első osztályában a következő szezon valamely eseménye ellen.

Ezek az esetleges elképzelések nem jutottak el a kiforrott terv és az előkészítés szakaszába, így semmilyen veszély nem fenyegette a Bundesligát az őrizetbe vett ember részéről – húzta alá a tartományi belügyminiszter.

Ralf Jäger hozzátette: nem állapítottak meg arra utaló adatot, hogy a pénteken elfogott férfi az Iszlám Állam terrorszervezet vezetői közé tartozhat. A miniszter a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt további részleteket, csak annyit mondott, hogy észak-rajna-vesztfáliai illetőségű, azonban nem cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint menedékkérő és egy dinslakeni szálláson lakott.

A pénteken letartóztatott 25 éves szíriait azzal gyanúsítják, hogy az IÁ tagjaként merényletet tervezett a Bundesliga augusztus 26-i kezdetére.

Az illető az idén februárban érkezett menedékkérőként Németországba Svájcból. Az ARD országos köztelevízió értesülése szerint már a határon folytatott ellenőrzés révén magára vonta a hatóságok figyelmét, mert mobiltelefonján találtak több felvételt, amelyen gépfegyverrel, illetve gránátvetővel a kezében látható, feltehetően Szíriában.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a határon szabályszerűen regisztrált férfi ellen a duisburgi ügyészség eljárást indított terrorista kapcsolatok gyanúja miatt és elrendelte megfigyelését. Hosszabb ideig figyelték, és a Rajna-vidék-Pflaz tartományi Mutterstadtban vették őrizete, ahol látogatóban volt múlt pénteken.

Olvasói sztorik