Nemzetközi foci

A Le Havre lehet a világ egyik legjobb utánpótlás műhelye

A francia kisváros csapatában játszott többek között Pogba, Mahrez és Payet is.

Nem sokan találnák el a csapatnevet, ha azt kellene kitalálni, hogy mi Paul Pogba, Riyad Mahrez és Dmitri Payet közös klubja. Sőt, talán még az sem segítene, ha hozzátennénk Jean-Alain Boumsongot, Carlos Kamenit, Steve Mandandát és Lassana Diarrát. Pedig a fent említettek – és még több más ismert játékos ugyanott kezdték labdarúgó-pályafutásukat: a Le Havre-ben.

A francia kisváros egykoron első osztályú csapata ugyanis pazar játékosneveldével bír. A fent felsoroltak közül Paul Pogba például 2007 és 2009 között erősítette őket, mielőtt a Manchester Unitedhez távozott volna; Mahrezt 2014-ben tőlük vásárolta meg a Leicester; Payet még az előző évezredben, 1999 és 2003 között (12-16 éves koráig) játszott náluk; Lassana Diarra 2003-től 2005-ig szolgálta őket, a felnőtt futballban is ott mutatkozott be.

Üröm az örömben, hogy a csapat sohasem volt domináns a francia labdarúgásban és főleg nem, amióta az említett sztárokat kinevelték. 2002 óta ugyanis mindössze egy alkalommal, 2008-09-ben játszottak az élvonalban, de rögtön ki is estek, az első osztályból egy bronzérem a legjobbjuk, azt még az 1950-51-es szezonban gyűjtötték.

A Squawka gyűjtése alapján egyébként szintén náluk edződött a 2000-es évek néhány nagyobb neve közül az egykori atléticós Florent Sinama-Pongolle; a Marseille-el 2005 és 2010 között elképesztően sikeres Mamadou Niang; az egykori PSG-kedvenc Guillaume Hoarau; illetve a Marseille-nél szárnyat bontogató Benjamin Mendy, akit épp most vett meg a Monaco – több mint 10 millió fontért.

Olvasói sztorik