Nemzetközi foci

Vermaelen győztes típus: három pályára lépésenként nyert címet a Barcával

A Romához távozó belga védő 21 találkozón szerepelt és hét kupát nyert a katalánokkal.

Hétfőn hivatalossá vált, hogy Thomas Vermaelen az AS Romában folytatja a pályafutását – a belga védő egyelőre kölcsönbe került az olasz fővárosba, de a “farkasoknak” a szezon végén opciós joguk lesz a megvásárlására, így jó esély van rá, hogy a 30 éves játékos barcelonai karrierje a végéhez ért. És milyen karrier volt ez!

Vermaelen 2014 nyarán, 19 millió euróért cserébe érkezett az Arsenaltól Barcelonába, de súlyos sérülései és pocsék formája miatt első szezonjában csupán egyetlen mérkőzésen lépett pályára – a bajnokság már tét nélküli, utolsó fordulójában. A 63 percnyi szerepléshez mérve komoly jutalomban részesült a belga: a fizetése mellett a spanyol bajnokság, a Spanyol Kupa és a Bajnokok Ligája aranyérmét is megkapta – bár ez utóbbit az UEFA utólag – a játékidő teljes hiányára hivatkozva – visszavonta.

A második idényében már valamivel többször lépett pályára Vermaelen, igaz, nem sokkal. Összesen 20 fellépése volt, sokszor csereként, de így is bezsebelt négy címet: a spanyol bajnokság és kupa mellett ezúttal egy Európai Szuperkupa- és egy Világkupa-elsőség került a vitrinjébe. Kontextusba helyezve: Vermaelen a Barcelonával átlag 190 játszott percért kapott egy aranyérmet, míg öt évig tartó arsenalos korszaka alatt ugyanez kereken 12300 perc/kupa.

Olvasói sztorik