Nemzetközi foci

Rossz hírünk van: szinte sehol sem lesz látható az angol foci

Úgy tudni, a nagyobb kábelszolgáltatók az idén nem veszik fel a TV2-csoport új csatornáit, így nagyon kevés háztartásban lesz elérhető a Spíler – így alig-alig lesz látható Premier League…

Hat esztendő alatt sikerült megbarátkozni a Digisporttal, az angol futball szerelmesei megszokták a színvonalas adásokat, erre itt az újabb csavar: Andy Vajna médiabirodalma kipöckölve a sportcsatornát megszerezte a Premier League magyarországi közvetítési jogát. A probléma közel sem „csak” annyi, hogy csatornát kell váltanunk, az egyelőre nem létező Spíler Tv-nél ugyanis akkora a káosz, hogy még az sem lehet tudni, hol lesz fogható…

Noha a hétfői bejelentés szerint a Spíler augusztus 13-án együtt rajtol az angol élvonal 2016-17-es idényével, a „férfias szórakozást kínáló” csatornával kapcsolatban egyelőre rengeteg a kérdőjel.

A Népszabadság úgy tudja, Vajnáéknak nem sikerült annyi közvetítési jogot felvásárolni, hogy a TV2 önálló sporttévét építsen fel az angol bajnokság kezdetére. A csatornánál ugyanis korábban azzal számoltak, hogy a MotoGP és nagy teniszversenyek közvetítési jogait is megszerzik, sőt, felvetődött, hogy jövőre átveszik a Forma–1-et is.

A lap értesülései szerint a TV2 vezetése a csatorna sportprofiljának megőrzése érdekében vizsgálta azt a lehetőséget is, hogy a mérkőzések ismétlésével töltse ki a műsoridőt – a meccsek péntektől hétfőig lefutnak –, de a TV2 imázsát szem előtt tartva erről lemondott.

A Rangadó.hu úgy tudja, Vajna médiabirodalma minimum hatmillió euróért, vagyis 1.8 milliárd forintért jutott a PL-jogokhoz, ugyanakkor üzletági pletykák szerint az üzlet nem a szokásos három, hanem 1+2 évre köttetett…

Lényeges kérdés volt az előkészítésnél, hogy miből lesz bevétel. Az már az új TV2-s csatornák bejelentésekor, egy májusi médiakonferencián kiderült, hogy a nagyobb kábelszolgáltatók – köztük a Telekom, a UPC, a Tarr Kft. – az idén nem fogják felvenni kínálatukba Vajna új adóit, azaz nem fizetnek terjesztési díjat a tévének. Nincs már hely a csomagjaikban, a TV2 kedvéért nem fognak szerződést bontani a többi tévével. A kormánybiztos tavasszal még azt tervezte, hogy meglévő csatornák megvételével és átalakításával oldja fel a patthelyzetet, de nem talált eladó adókat.

A közleményből nem derül ki, hol lesz fogható a Spíler TV, csak az, hogy vetítenek egy összefoglalót a főcsatornán. A Népszabadság információi­ szerint az állami Antenna Hungária (AH) fizetős csomagjába, a Mindig TV Extrába kerül be az új csatorna. Míg az Izaura TV és a Zenebutik az ingyenes platformon indul el augusztus közepén, mi több, a Mozi+-t két hétig kódolatlanul adják, a Premier League-et túl drágának találták ehhez.

A médiahatóság szerint az AH fizetős csomagjának 106 ezer előfizetője van, az ingyenes platform 800 ezer háztartásban érhető el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik