Nemzetközi foci

A világ vicce, hol látjuk szombattól az angol csúcsfocit

Nagyon szurkoltunk, hogy a TV2-csoporthoz tartozó Izaura TV adja majd a Premier League mérkőzéseit, ám a Spíler lett a befutó. Igaz ilyen csatorna egyelőre nem létezik…

Spíler TV néven férficsatornát indít a TV2-csoport, ez közvetíti majd a Premier League mérkőzéseit is – írta a sat-tv-radio.hu. A csatorna elnevezése annyira új, hogy a spilertv.hu domaint is augusztus 4-én jegyezték be, egyelőre nem is működik.

Apró bökkenő, hogy a világ egyik legizgalmasabb futballbajnoksága szombat 13.30-kor rajtol (délután négytől jön az Everton-Tottenham, vasárnap 17 órától az Arsenal-Liverpool), ezért az oldal szerint várhatóan egy már létező TV2-adón lesznek elérhetők az első mérkőzések: erre a Super TV2 a legalkalmasabb, bár műsorváltozásról a lapok nem kaptak értesítést.

Ahogy azt a Rangadó.hu már többször megírta, a 2010-től a magyarországi kizárólagos közvetítési jogokat magáénak tudó Digisport csatát vesztett azzal, hogy hazánkban az International Management Group értékesíti az angol csúcsfutballt. A „közvetítő” cég nem rendelkezik televíziós csatornával, a célja a jogok továbbértékesítése – minden bizonnyal jelentős haszonnal. Úgy tudjuk, az IMG „csomagokat” vett, melyeket országonként igyekszik továbbpasszolni.

A Rangadó.hu hónapokkal ezelőtt úgy értesült, az IMG színre lépése egyszerre volt biztató és aggasztó a hazai sporttelevíziók számára. Egyfelől lehetőségük nyílt megszerezni az angol focit, kiütve a nyeregből a DigiSportot, másrészt az új cég felbukkanása igen jelentős árfelhajtó hatással bír. A Digi állítólag már többször „lepattant” az IMG-ről, ugyanis a kínált és a kért ár köszönő viszonyban sem állt egymással…

A múlt héten derült ki, hogy a Premier League a következő évadtól Andy Vajna tévéjére költözik. A Spíler a tervek szerint célzottan a férfiaknak szól, és a csakfoci.hu úgy tudja, heti hat PL-meccs kerül képernyőre, azaz amikor mérkőzés lesz az angol bajnokságban, abban az időpontban biztosan lesz PL-bajnoki a képernyőn. Mindez azt jelenti, hogy egy átlagos fordulóban szombaton 13:30-tól, 16:00-tól, 18:30-tól, vasárnap 14:30-tól, 17:00-tól, míg hétfőn 21:00-tól is lesz közvetítés.

Állítólag volt olyan terv, amely szerint első körben csak három meccset közvetítettek volna “alanyi” jogon, további három pedig ún. pay-per-view (fizetős konstrukció) alapon lett volna elérhető, de ideahaza ennek nincs igazán gyakorlata, ezért ezt elvetették.

A lap úgy értesült, bár a háttérben már gőzerővel dolgoznak az adó kialakításán – az anyacsatorna, a TV2 a napokban meg is kezdi a promózást -, nem kizárt, hogy a bajnoki rajt közelsége miatt – ez öt napon belül esedékes – az első pár kör mérkőzései nem a Spíler TV-n lesznek láthatóak, hanem a TV2 csoport egy másik adóján (például a Super TV2-n). Ennek oka nem csak az lehet, hogy műszakilag, tartalmilag feláll-e az új adó a rajtig, hanem hogy augusztus 13-án hol, mely szolgáltatónál lehet majd egyáltalán fogni az új csatornát.

Ami a stábot illeti, arról még kevés az információ. Az biztos, hogy az eddig közvetítő DigiSport jól megszokott és összerakott csapata nem kerül át egy az egyben az új adóhoz. Többen érkezhetnek a megszűnt SportKlubtól, az új adó egyik kommentátora Hetthéssy Zoltán lesz, de a stábot erősíti majd például a szintén korábban a SportKlubnál dolgozó (később M4) Zelenyánszky Balázs és a kiváló Somos Ákos is.

Olvasói sztorik