Nemzetközi foci

Csak a szokásos: Mourinho beszólt mindenkinek

Az élbajnokságok sztárcsapatai és a rivális menedzserek sem úszták meg az újabb verbális kört.

José Mourinho, a Manchester United menedzsere legutóbbi interjújában sem hazudtolta meg önmagát, hű maradt hírnevéhez, és gyakorlatilag minden európai riválisának beszólt. A lavinát egy ártatlan, a Leicester City előző szezonbeli bajnoki címére irányuló kérdés indította el:

– Őszintén szólva az angol az egyetlen topbajnokság, ahol ez megtörténhet: az egyetlen, ahol az emberek szeretnék, hogy ez megtörténjen, és az egyetlen, ahol a kialakított struktúra meg is engedi ezt. Más országokban a legerősebb csapatok kisajátítják a bajnokságot, maguknak követelik az összes televíziós és szponzori pénzt, mindent. A nemzeti szövetségek pedig partnerek ebben, nem egy kiegyenlített bajnokságot akarnak, hanem egy olyat, ahol két-három csapat dönti el egymás közt az elsőséget. Sőt, még jobban örülnek ha egy domináns csapatuk van, és kész. Azt akarják, hogy ez a néhány csapat képviselje az országot a nemzetközi kupákban minden évben. Angliában más a helyzet, mindenkinek van esélye, ezért a Premier League a világ legjobb bajnoksága – szólt oda a portugál a szigetországon kívüli nagycsapatoknak, a Real Madridnak, a Barcelonának, a Juventusnak, a PSG-nek és a Bayern Münchennek is.

A bajorok azonban nem úszták meg ennyivel:

– Ez egy különleges ország, egy különleges bajnoksággal, kívülállóként lehetetlen átlátni a dolgokat. Mégis, szerte Európában vannak olyanok, akik úgy gondolják, ők a futball szentistenei. Több ezer kilométer távolságból képesek megmondani, hogy melyik játékosommal mit kellene csinálnom – utalt Mourinho a Schweinsteiger-ügyre.

Végül két rivális menedzser, a Paul Pogba-átigazolásról egyaránt nyilatkozó Arséne Wenger és Jürgen Klopp is kapott a jóból:

– Én nem szeretek más klubokról vagy más klubok játékosairól beszélni, de ez én vagyok. Egyeseknek ez láthatóan örömet okoz. Már két kollégámat is hallottam rólam és a csapatom átigazolási ügyeiről nyilatkozni, szerintem ez nem etikus. Én csak a saját házam táján söprögetek, más is tehetné ezt, de nem… Ráadásul ha én teszek valamit, az rögtön etikátlan, de ha mások teszik ugyanezt, akkor senki nem szól semmit, minden rendben van. Fura ez a kettős mérce, de én már csak a Manchester Uniteddel foglalkozom, mások csináljanak, amit akarnak – zárta interjúját José Mourinho.

Olvasói sztorik