Nemzetközi foci

Fokozódik a helyzet Törökországban: a labdarúgást is elérte az állami „tisztogatás”

94 tagot zártak ki a Török Labdarúgó Szövetségből.

A Török Labdarúgó Szövetség (TFF) kedden bejelentette, hogy kizárta 94 tagját – közöttük bírókat –, akiket azzal gyanúsítanak, hogy érintettek a Recep Tayyip Erdogan elnök megdöntését célzó meghiúsult július 15-i államcsínykísérletben.

A szövetség szerint ki kell zárni 94 embert, köztük bírókat, regionális és országos asszisztenseket, regionális játékvezetői bizottsági tagokat, regionális és országos tehetségkutatókat – áll a TFF közleményében, amely további részletekre nem tér ki.

A Hürriyet című napilap úgy tudja, az egyik játékvezető a török élvonalbeli bajnokságban dolgozott.

A sikertelen puccskísérletet követő tisztogatás célpontjai lettek az amerikai száműzetésben élő Fethullan Gülen hitszónok hívei a társadalom minden területén, ez alól a labdarúgás sem kivétel. A TFF bizottságainak valamennyi tagja lemondott a hét végén, hogy lehetővé tegye a „biztonsági ellenőrzést”, amelynek célja Gülen támogatóinak kiszűrése volt.

Az isztambuli Besiktas gólkirály sztárcsatára, a német válogatottal világbajnok Mario Gomez bejelentette, hogy a feszült politikai helyzet miatt távozik a klubtól.

Yildirim Demiroren, a szövetség vezetője ugyanakkor közölte, az első osztályú mérkőzéseket, a nemzetközi találkozókat és a többi eseményt a tervek szerint megtartják.