Nemzetközi foci

Vieri újra a pályán: íme a nagy visszatérők TOP5-ös listája

Christian Vieri nem egyedüli; nagy öregek sora unta meg a „nyugdíjas éveket”.

Christian Vieri hivatalos Instagram-oldalán erősítette meg, hogy visszatér a futballpályára. Az olasz támadó hét éve jelentette be visszavonulását, de 43 évesen érez magában annyit, hogy Kínában vezessen le. A korábbi olasz ikon videóüzenetében elárulta: „Öt hónapja százegy kiló voltam, most kilencvenegy, leadtam tízet, még kettő, és nyolcvankilenccel formában leszek. Megyek Kínába játszani” – jelentette be a visszatérésre futással alapozó olasz. Aktív pályafutása során a Juventus, a Lazio és az Inter színeiben is sikert sikerre halmozott, 477 mérkőzésen 236 gólig jutott.

Természetesen nem Christian Vieri az egyetlen, aki miután bejelentette visszavonulását, váratlanul visszatért régi szenvedélyéhez. Közülük emelünk ki néhányat rövid összeállításunkban.

Paul Scholes

Nem is olyan régen a Manchester United legendája, Paul Scholes comebackjének örülhettek az Old Tarffordon. A középpályás, aki pályafutása során csak a Vörös Ördögöket erősítette, a 2010/11-es szezon végén akasztotta szögre stoplisát. Egy évvel később, a nehéz időkre való tekintettel ismét szeretett klubja szolgálatába állt, hogy aktív játékosként segítse a manchesterieket. Visszatérő szezonjában 33 mérkőzésen öt gólig jutott, majd 2013-ban másodszor is bejelentette visszavonulását.

Romário

A brazil legendát az 1994-es világbajnokságon a torna legjobbjának választották, majd 2008-ig remek karriert futott be. Ez év elején a támadó úgy döntött, hiába nem számol vele a Vasco da Gama, még nem szeretne visszavonulni. Végül áprilisban ajánlatok híján több mint két évtizedes profi pályafutásának vetett véget. A nagy visszatérés persze nem maradhatott el, ha csak egy mérkőzés erejéig is… 2009 augusztusában édesapja kedvenc csapata színeiben, a riói Américánál játszott 22 percet az Artsul ellen az állami bajnokságban, majd újfent bejelentette visszavonulását.

Marc Overmars

A roppant tehetséges és szélvész gyors holland szélsőt aktív profi pályafutása (1990–2004) során rengeteg sérülés hátráltatta. A többi között az Ajaxnál, az Arsenalnál és a Barcelonánál is megforduló középpályás végül 2004-ben, még a katalánok játékosaként orvosai tanácsára döntött úgy, hogy befejezi pályafutását. Ekkor Overmars visszatért nevelőegyesületéhez, a Go Ahead Eagleshez, ahol sportigazgatóként számítottak rá. 2008-ban aztán Jaap Stam búcsúmérkőzésén újra pályára lépett, és remek megmozdulásai után érzett magában annyit, hogy úgy döntsön: érdemes visszatérnie. Első profi klubjánál tárt karokkal várták játékra jelentkezését, így a 2008/2009-es szezonban 24 bajnokin pályára lépett a holland másodosztályban. Karrierjét a Go Ahead Eaglesnél kezdte, és végül ott is fejezte be.

Henrik Larsson

A svéd játékos első ízben 2009-ben jelentette be, hogy felhagy a profi futballal, ám négy évvel később ő is visszatért. A támadó 41 évesen húzott újra stoplist azért, hogy 15 éves fia negyedosztályú csapatának segítségére legyen. A Högaborg színeiben Larsson végeredményben két mérkőzést játszott 2013-ban, majd újra bejelentette visszavonulását. Legnagyobb sikereit a Celtic, a Barcelona és a Manchester United színeiben érte el, 1997 és 2007 között.

Larsson a válogatottban is igazán különcnek számított: 2002-ben, 2003-ban és 2006-ban – tehát háromszor – lemondta a válogatottságot, ám végül 2008-ban újfent visszatért, sőt a nemzeti tizeneggyel az Ausztria és Svájc által rendezett Európa-bajnokságon is részt vehetett.

Olvasói sztorik