Nemzetközi foci

Ibra, Bale, Anelka és Higuaín – C. Ronaldo sehol sincs hozzájuk képest

Értük fizették eddig legtöbbet a csapatok - így fest az összesített átigazolások toplistája.

Ha épp nem Pogba várható átigazolása van terítéken, akkor Gonzalo Higuaín klubváltása folyik a csapból is: mint ismert, a Serie A előző idényének gólkirálya a Juventus és az olasz bajnokság legdrágább igazolásává vált 90 millió eurós vételárának köszönhetően. Jól ismert a minden idők legdrágább játékosvételeit tartalmazó lista is, amin Higuaín a két madridi világklasszis, Gareth Bale és Cristiano Ronaldo mögött az előkelő harmadik helyet foglalja el – de kevésbé van köztudatban az összesített átigazolási toplista, ahol az argentin csatár szintén fellépett a dobogó legalsó fokára, itt Zlatan Ibrahimovic mögé.

Bár vannak átfedések, ez az egy játékosért karrierje során összesen kifizetett összeget mutató lista rengeteg helyen különbözik a rekordátigazolások névsorától – hiszen egy gigantikus transzfer-összeg önmagában még nem volt elegendő a top10-be kerüléshez. Így maradhatott ki az egyszeri igazolások élmezőnyében helyet foglaló Cristiano Ronaldo, Neymar, vagy Kevin De Bruyne is a legdrágábbak közül, mint ahogy Paul Pogba beharangozott világrekordot érő, 110 millió eurós klubváltása sem érne kvalifikációt a franciának.

Minden idők jelenlegi legdrágább igazolásának, Gareth Bale-nek is szüksége volt még egy (nem is olyan) apró átigazolásra, hogy odaérjen a 10. helyre – a Tottenham 2007-ben 15 millió eurót fizetett az akkor még csak 18 éves walesi sztárért. Hozzá hasonlóan két másik Spanyolországban futballozó játékos, a barcás Luis Suarez és a szintén madridi James Rodriguez is a korábbi, utolsó megaátigazolásukat megelőző kisebb-nagyobb transzfereiknek köszönhetik helyüket a top10-ben. Velük ellentétben a listán szereplő idősebb labdarúgók több mai mércével mérve átlagos, akkoriban azonban nagynak számító átigazolással kapaszkodtak fel a legdrágábbak közé: a többek között az Arsenalt, a PSG-t, a Real Madridot, a Liverpoolt, a Chelsea-t és a Juventust is megjárt Nicolas Anelka például hat alkalommal is tízmillió euró feletti összegért váltott csapatot, míg a Hernan Crespóért 2000-ben a Lazio által kifizetett 56 millió euró akkoriban világrekordnak számított.

A listán felfelé haladva a topligában sohasem játszó, jelenleg a dúsgazdag kínai bajnokságban szereplő Hulk következik, majd a bevezetőben már említett Gonzalo Higuaín, akinek a mostani 90 milliós értékéhez hozzá jön még a Real és a Napoli érte kifizetett 12 illetve 39 millió eurója. A lista végén igencsak sűrű mezőny itt már ritkulni kezd, az argentin előtt álló Zlatan Ibrahimovic szolgálataiért már 22 millió euróval fizettek többet, mint Higuaínért – annak ellenére, hogy Manchesterbe most nyáron például ingyen szerződött a korosodó svéd klasszis. Őt is megelőzi azonban egy másik argentin, név szerint Angel Di María: a 28 éves szélsőért eddigi négy klubváltása során 179 millió eurót pengettek ki a csapatai – ebből két összeg, a Manchester United által adott 75 és a PSG által kifizetett 63 millió euró is benne van minden idők 15 legdrágább átigazolásában.

Összesített átigazolási érték, top10:
10. Gareth Bale – 114 millió euró
9. Hernan Crespo – 115 millió euró
8. Juan Sebastian Verón – 116 millió euró
7. Luis Suarez – 116,5 millió euró
6. Nicolas Anelka – 125 millió euró
5. James Rodriguez – 127,5 millió euró
4. Hulk – 129 millió euró
3. Gonzalo Higuaín – 141 millió euró
2. Zlatan Ibrahimovic – 163 millió euró
1. Angel Di Maria – 179 millió euró