Nemzetközi foci

Bailly, Ibra, Mhitarjan jöttek – de kik távozhatnak a Unitedtől?

A keret túl bő, Mourinhónak néhány játékostól meg kell válnia.

A Manchester United nyara sok mindenről szólt eddig. Érkezett Mourinho, majd meglehetősen korán Eric Bailly, az Eb után Zlatan Ibrahimovic, Mhitarjan és könnyen lehet, hogy a jó ideje húzódó Pogba-átigazolás is összejön.

Egyelőre tehát csak érkezőkről szóltak a hírek, pedig a már eddig sem éppen szűk keret most már kezelhetetlenül bőségessé kezd válni. Ki távozhat Manchesterből?

Kezdjük a nem túl jelentős, de már biztosakkal. Nick Powell a Wiganhez került, Victor Valdés pedig egy év Liége-i kölcsön után végleg a Middlesbroughhoz igazolt. A 23 éves Guillermo Varelát a Frankfurt vette kölcsön, de ezzel le is zárult a bejelentetten távozók sora.

A további névsort érdemes talán Adnan Januzajjal kezdeni. A még mindig csak 21 éves középpályás elképesztően pocsék szezonon van túl. A Dortmundnál teljes kudarcot vallott, félévkor vissza is “postázták” Tuchelék. A Unitednél ezt követően 5 hónap alatt mindösszesen 17 percnyi lehetőséget kapott. Bár Mourinho 2013-14-ben, berobbanásakor dicsérte, nem úgy fest, hogy megragad Manchesterben. A legvalószínűbb célállomás Sunderland lehet, ahol az a David Moyes a frissen kinevezett vezetőedző, aki alatt legszebb évét töltötte.

Nem ő lehet azonban az egyetlen, akit volt játékosai közül beszerez Moyes. A “fekete macskákhoz” szerződhet ugyanis a 23 éves Will Keane és a belga válogatott Marouane Fellaini is – utóbbi már az Evertonnál is játszott a Sunderland jelenlegi trénerének irányítása alatt.

A legnagyobb távozó név Bastian Schweinsteiger lehet. A német válogatott középpályás elmúlt évei tele voltak tűzdelve különböző sérülésekkel, a balszerencse a Unitednél is üldözte, formája pedig nem volt az igazi. A még csak 31 éves játékost a Besiktas és a PSG vinné.

Szintén ingatag Ander Herrera és Daley Blind helye. A Goal.com véleménye szerint egyikőjük sem az a típusú játékos, amelyet Mourinho kedvelni szokott, utóbbi ráadásul tipikusan olyan “multifunkcionális” labdarúgó, akiről a portugál tréner kinyilatkoztatta, hogy nincs szükség. Blindhez hasonló a több pozícióban is kipróbált, de egyikben sem egyértelműen bevált Phil Jones.

A listát négy olyan játékos zárja, akik manchesteri tartózkodásuk alatt nem mutatták jelét annak, hogy megugranák a világklasszis szintet. Matteo Darmian és Marcus Rojo már több szezonja szolgálja a “vörös ördögöket”, Memphis Depay szép reményekkel érkezett 2015 nyarán, de nem volt meggyőző, míg Juan Mata már a Chelsea-nél is Mourinho érkezésével vesztette el kezdő pozícióját.

A fent felsorolt 11 lehetséges távozó közül persze aligha fogja mindannyiuk elhagyni a Unitedet, de könnyen lehet, hogy többüktől is megválik majd José Mourinho. A manchesteriek felkészülési időszaka alatt alighanem sok minden eldől majd, így érdemes lesz figyelni a meccseket. A kezdés nem sikerült fényesre, hiszen a Dortmund 4-1-re elpáholta őket Kínában.

Olvasói sztorik